Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer Nederlanders beginnen een warmtepomp aan te schaffen. Er is sinds een aantal jaar terug een duidelijk zichtbare trend waarbij het aantal verkochte warmtepompen flink is gestegen en nog steeds blijft stijgen, ongeacht de effecten die het Coronavirus heeft gehad op onze economie. Door een warmtepomp te kopen bent u niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk bezig maar uw water wordt lekker verwarmd en uw woning ook afgekoeld. Lees hieronder verder om alles te weten over de warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp kan worden omschreven als een pomp die op milieuvriendelijke wijze lucht onttrekt aan de grond. Deze warme lucht wordt vervolgens ingezet om uw woning te verwarmen of om water te koken. Er zijn ook bepaalde warmtepompen die als airco kan worden gebruikt aangezien ze uw woning afkoelen. Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat 60 tot wel 80% minder energie verbruikt. Daarnaast werkt een warmtepomp op stroom en wordt de pomp beschouwd als hét duurzame alternatief voor de traditionele cv-ketel die op gas werkt. Verder is de uitstoot van CO2 bij een warmtepomp zeer laag. De laatste paar jaar heeft Nederland een flinke stijging gezien in het aantal verkochte warmtepompen. Deze stijging wordt voornamelijk gesteund door de vele initiatieven vanuit de overheid. De lucht-water warmtepomp is momenteel de populairste keuze.

Onderdelen van een warmtepomp

Een standaard warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen. Elk van deze onderdelen dienen nauwkeurig op elkaar te zijn afgestemd om een goede werking van de warmtepomp te garanderen. Een warmtepomp bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De bron: U kunt kiezen uit een warmtepomp die warmte onttrekt aan de lucht, water of bodem.

 • De koudemiddelkring: Welke bestaat uit een compressor, een verdamper, een condensor en een expansieventiel.

 • Het afgifte-systeem: Denk hierbij aan een boiler, een convector of vloerverwarming.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waarbij elke warmtepomp een andere werking heeft. De verschillende soorten warmtepompen zijn:

 • Water-water warmtepomp, welke grondwater pompt uit de bodem.

 • Brine-water warmtepomp, welke soortgelijk is aan de water-water warmtepomp maar hierbij is er ook sprake van een antivries toevoeging.

 • Lucht-water warmtepomp, welke gebruik maakt van de lucht van buiten die wordt gezogen of geblazen via een ventilator.

 • Lucht-lucht warmtepomp, waarbij water wordt onttrokken uit de buitenlucht en vervolgens weer lucht afgeeft net als een omgekeerde airco.

 • Ventilatielucht-water warmtepomp, welke energie haalt uit de lucht dat van het gebouw wordt afgezogen. Deze warmtepomp wordt alleen gebruikt voor het verwarmen van tapwater.

De kosten van een warmtepomp

De kosten van een warmtepompinstallatie zijn niet eenvoudig te bepalen. U dient namelijk rekening te houden met de situatie van uw woning en uw wensen en behoeften voor wat betreft het wooncomfort van uw huishouden. Hieronder kunt u nagaan wat de gemiddelde kosten zijn voor het aanschaffen van een warmtepomp op basis van het soort warmtepomp.

Soort warmtepomp

Kosten

Warmtepomp met bodembron

Vanaf €12.000

Warmtepomp met luchtbron

5.000 – €10.000

Hybride warmtepomp

4.000 – €7.000

Installatie van een warmtepomp

De installatiekosten vormen bij de meeste warmtepompen het grootste gedeelte van de prijs. De reden hiervoor is dat de installatie vrij arbeidsintensief is. Bij bepaalde warmtepompen dient er diep in de grond te worden gegraven. In alle situaties blijft het voordelig om een specialist in te huren voor de installatie van uw warmtepomp, ongeacht de hoge installatiekosten van bepaalde warmtepomp soorten. Het installeren van een warmtepomp is namelijk niet iets wat u zomaar doet, er zijn verschillende zaken waar u rekening mee moet houden. Daarnaast kunt u rekenen op garantie in het geval er wat verkeerd gaat met de warmtepomp.

Terugverdientijd van een warmtepomp

Een standaard warmtepomp zou over het algemeen een gemiddelde terugverdientijd van 5 tot 10 jaar moeten hebben, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd het geval. Bepaalde warmtepompsoorten hebben een kortere terugverdientijd en anderen een langere terugverdientijd. Zo heeft de geothermische warmtepomp een terugverdientijd die kan uitlopen tot wel 20 jaar. De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt tussen de 7 en 15 jaar. Daarnaast dient u rekening te houden dat u door het nemen van een subsidie de terugverdientijd aanzienlijk kunt verkorten.

Is een subsidie mogelijk?

Er was tot kortgeleden nog een landelijke subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp voor nieuwbouwwoningen. Het gaat hierbij om de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) waarbij u tussen de €500 en €3.000 kunt besparen. Om in aanmerking te komen hiervoor dient de warmtepomp vóór 1 januari 2020 te zijn gekocht en vóór 1 juni 2020 te zijn geïnstalleerd. Daarnaast zijn er nog een aantal eisen waar u aan moet voldoen. Helaas is deze subsidieregeling inmiddels alweer geannuleerd. De overheid is momenteel van mening dat Nederlanders al voldoende gestimuleerd zijn tot het aanschaffen van een warmtepomp, wat een subsidie eigenlijk onnodig maakt.

Besparen op de kosten van een warmtepomp

Aangezien de kosten voor een goede warmtepomp niet bepaald goedkoop zijn, is het altijd handig als een besparing mogelijk is. U kunt besparen op de aanschafkosten van een warmtepomp op de volgende manieren:

 • Vergelijk eerst verschillende offertes met elkaar voordat u officieel een offerte selecteert. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken.

 • Huur een lokale specialist in om de warmtepomp te installeren. Een landelijke specialist rekent hoge kilometerkosten om naar uw woning te komen voor de installatie.

 • Maak gebruik van de subsidies. Ga na wat de subsidiemogelijkheden zijn voor het aanschaffen van een warmtepomp in uw regio. Zo kunt u besparen op de initiele investeringskosten.

 • Schaf samen met de buren een warmtepomp aan. Door gezamenlijk een warmtepomp te kopen kunt u profiteren van kwantumkorting.

Bent u van plan om binnenkort uw woning te verduurzamen door een warmtepomp aan te schaffen? Door een warmtepomp te kopen bent u niet alleen van het gas af en bent u dus duurzamer bezig, maar u bespaart ook aanzienlijk op de maandelijkse energierekening door de lage stookkosten. Het aanschaffen van een warmtepomp is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook uw portemonnee zal blij zijn met de investering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

80 procent meer warmtepompen aangeschaft in 2023

juli 21, 2023

In dit halve jaar zijn er al ruim 80 procent meer warmtepompen

Verleng de levensduur van je warmtepomp: Onderhoudstips

juli 17, 2023

Een warmtepomp draagt bij aan het verduurzamen van je huis. Er zijn

Een warmtepomp in mijn vakantiehuis plaatsen

juli 17, 2023

Er zijn heel wat verschillende dingen die je in je normale woning