Beste warmtepomp 2018

Wie het nieuws heeft gevolgd de afgelopen jaren weet er alles van; het klimaat is aan het veranderen. De aarde warmt in rap tempo op en dat komt vooral door onze eigen levensstijl. Doordat we al jaren ons huis verwarmen met een cv ketel die op aardgas werkt stoten we jaarlijks een behoorlijk percentage CO2 uit. De overheid is bezig met het dichtdraaien van de gaskraan en daarmee kom jij als Nederlander terecht in een wondere wereld van techniek. Er breekt een periode aan waarin we andere energiebronnen moeten aanwenden om ons huis te verwarmen. Zonne-energie was al bekend, maar nu gaan we ook lucht, aardwarmte en water aanwenden om ons huis te verwarmen.

Een redelijk onbekend apparaat

De warmtepomp is een apparaat wat nog redelijk onbekend is. Het is een apparaat wat in een aantal varianten op de markt is gebracht;

  • Brine-water warmtepomp. Deze variant pompt warmte uit de aardbodem omhoog via een buizenstelsel onder de grond. Het apparaat zelf is omvangrijk en de werkzaamheden om een buizenstelsel tot 10 meter diep in de grond aan te leggen zijn immens. Dit is dan ook een warmtepomp die je maar het beste kiest wanneer jouw huis moet worden gerenoveerd of verbouwd, of wanneer er een nieuw huis wordt gebouwd.
  • Water-water warmtepomp. Dit type warmtepomp maakt gebruik van de temperatuur van grondwater om warmte op te wekken voor de verwarming van tapwater en verwarming via radiatoren. Het is een systeem waarbij eveneens een dubbele put wordt geslagen waarbij grondwater wordt opgepompt naar een warmtepomp waarbij het via een warmtewisselaar warm water doorgeeft aan een verwarmingsapparaat. Ook warm tapwater wordt via dit systeem afgegeven.
  • Lucht-water warmtepomp. Dit is het type warmtepomp wat in Nederland voet aan land begint te krijgen. Het is een systeem wat gebruik maakt van een externe unit die tegen het huis aan wordt geplaatst. De warmte wordt via een warmtewisselaar met meerdere gloeispiralen opgewerkt tot een temperatuur waarmee een boiler wordt verwarmd. Dit systeem is een apparaat wat eenvoudig te koppelen is aan een bekende HR ketel bij jou thuis. Op het moment dat de luchttemperatuur onder de 5 graden Celsius geraakt schakelt de warmtepomp over op de HR ketel. Via een (elektrische) bijverwarming wordt dan alsnog via de warmtepomp warmte afgegeven.
  • De lucht-lucht warmtepomp. Dit systeem is in Nederland al behoorlijk bekend. Het is namelijk een soort airconditioning die in de reverse functie werkt. De lucht-lucht warmtepomp zuigt buitenlucht aan, en waardeert die via een warmtewisselaar op tot warmte die geschikt is om een verblijf in jouw huis mee te verwarmen. Je verwarmt dus een ruimte in je huis met warme lucht. Dit apparaat is het goedkoopste in de aanschaf, maar daarnaast heeft het ook het laagste rendement.
  • De ventilatiewarmtepomp. Dit apparaat is momenteel de bestseller in Nederland. Dat komt doordat heel veel woningen in ons land een mechanisch ventilatiesysteem ingebouwd hebben zitten. De ventilatiewarmtepomp mag dan geen heel hoog vermogen hebben; hij hergebruikt (gratis) ventilatiewarmte opnieuw om een huis mee te verwarmen. Doordat dit een apparaat is wat je zowat zelf kan installeren of wat voor een luttele 250 euro wordt geïnstalleerd in plaats van jouw ventilatiebox is het een aankoop die zijn geld redelijk snel zal opbrengen. Het is het voorbeeld van een poldermodel; je hoeft geen complete installatie te vervangen maar geniet wel van de voordelen van een warmtepomp.

Het beste model warmtepomp van 2018

Ga je een warmtepomp kopen, dan is het een lastige zaak om een model en merk aan te wijzen. Reden daarvan is dat een warmtepomp alweer verouderd is op het moment dat hij bij jou in huis wordt gemonteerd. Beter is het dus om een warmtepomp van een bepaald type te kopen in een periode waarin alles omtrent een warmtepomp nog nieuw is. Omdat je niet weet wat de toekomst zal brengen maar je toch van een aantrekkelijke subsidie van de rijkoverheid wil genieten is het beter om te kiezen voor een bepaald model warmtepomp en je daarop verder te laten informeren.

Aantrekkelijke opties als instapmodel

Wanneer je gaat kijken voor een aantrekkelijk instapmodel voor een warmtepomp kom je uit bij een ventilatiewarmtepomp, ook wel bekend als een Warmte Terug Win systeem. De prijs is interessant en ligt tussen 2000 en 2800 euro qua aanschaf. Wil je liever een warmtepomp die een hybride functie heeft, dus die samenwerkt met de HR ketel (al dan niet bestaande ketel) om warmte op te wekken, dan ben je tussen 4200 en 5800 euro kwijt. Het zijn betaalbare methoden om te profiteren van de nieuwe mogelijkheden van warmtetechniek in een bestaande situatie. We mogen dit wel de meest interessante warmtepompen van 2018 noemen.

Ga voor een compleet pakket

Wil je een warmtepomp aanschaffen die zich moeiteloos in jouw huis laat inbouwen, dan doe je er goed aan om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande link; je kan op die manier offertes vergelijken en berekenen hoeveel je kan besparen op de aanschaf van een warmtepomp en de installatie daarvan.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.