
Beste warmtepomp 2019? Dat de warmtepomp de toekomst is voor het duurzaam verwarmen van onze woningen, daar zijn veel specialisten het over eens. Warmtepompen vormen een zeer energiezuinige manier van verwarmen waarbij geen fossiele brandstoffen nodig zijn. Dit is gunstig, omdat onze fossiele brandstoffen een keer op zullen raken. Het is dus belangrijk dat we allemaal een steentje bijdragen en proberen zo energiezuinig mogelijk te leven. Dit kan zijn door simpele stappen te nemen, zoals het verlagen van je thermostaat of het aanschaffen van een zuinigere verwarmingsketel. Sommige mensen gaan nog een stapje verder en laten hun woning isoleren, plaatsen zonnepanelen en schaffen een warmtepomp aan. Deze passiefhuizen of nul op de meter huizen hebben vaak geen energierekening meer en zijn wat dat betreft volledig zelfvoorzienend. En alhoewel de technologie achter de warmtepomp nog constant wordt verbeterd, zal deze in de toekomst veel toegankelijker en betaalbaarder worden voor een groot publiek.
Inhoudsopgave
De warmtepomp in de toekomst
Op dit moment zijn warmtepompen nog niet in staat om zo consequent te werken dat ze alle warmte kunnen opwekken die een gemiddeld huis nodig heeft. In passiefhuizen is dit anders omdat de warmte daar optimaal wordt gebruikt en bewaard. Het grootste probleem dat warmtepompen hebben is dat ze niet altijd even efficiënt zijn en regelmatig nog moeten worden bijgestaan door een verwarmingsketel. Hier lijkt in de toekomst echter verandering in te komen en kunnen we de volgende ontwikkelingen verwachten.
- De ijsbuffersysteem warmtepomp: dit type warmtepomp is al in gebruik, maar is nog enigszins in de testfase. Het gebruikt de grond als primaire warmtebron, maar haalt daarnaast ook warmte uit de lucht en van de zon. Deze warmte wordt opgeslagen in een waterreservoir onder vrij koele omstandigheden. De warmtepomp haalt vervolgens de warmte uit het water totdat dit verandert naar ijs. Deze warmte wordt afgevoerd en gebruikt en de nieuwe warmte die wordt toegevoegd smelt het water in het watervat weer zodat de cyclus opnieuw kan worden gestart. De voordelen van dit systeem is dat het drie warmtebronnen gebruikt in plaats van één, dat je er je woning ook erg goed mee kunt koelen en dat de COP rond de 6 ligt. Dit betekent dat je er een rendement mee kunt halen van 600 procent (voor elke 1 kW die het gebruikt aan energie wordt 6 kW aan warmte gegenereerd), wat op dit moment uitmuntend is.
- De thermo-akoestische warmtepomp: de thermo akoestische warmtepomp wordt waarschijnlijk in 2019 geïntroduceerd. Het gebruikt warmte uit een natuurlijke bron en vult dit aan met een thermo-akoestisch proces. Op een vat met helium worden geluidsgolven losgelaten. Waar deze golven het gas samendrukken ontstaat warmte en waar deze het gas uitzet wordt dit gekoeld. De warmte wordt afgevoerd door middel van de warmtepomp. Een thermo-akoestische warmtepomp kan worden gebruikt met alle andere natuurlijke bronnen, zoals de lucht, het water en de grond en kan periodes opvangen wanneer deze bronnen niet genoeg warmte leveren voor het huishouden. De COP voor thermo-akoestische warmtepompen ligt tussen de 4 en 5.
- PVT-bron warmtepomp: als je geïnteresseerd bent om je verwarming volledig zelfvoorzienend te maken, dan kan een PVT-bron warmtepomp een oplossing bieden. Deze techniek is nog in een pril stadium, maar bestaat uit een grond-water warmtepomp die wordt ondersteund door PVT panelen. Dit zijn zonnepanelen die zowel energie opwekken als warmte kunnen opvangen. Eigenlijk kun je ze zien als een combinatie tussen een zonneboiler en een zonnepaneel. Met een PVT-bron warmtepomp kun je dus de energie opwekken die de warmtepomp nodig heeft om te draaien, maar wordt je tegelijkertijd voorzien van een extra warmtebron voor het geval de natuurlijke bron niet genoeg kan leveren. Dit geeft je een stabielere warmtetoevoer en een nog lagere energierekening.
De toekomst van de warmtepomp
Wat precies de beste warmtepomp zal zijn voor 2019 weet natuurlijk niemand. Helaas bestaat er geen glazen warmtepomp-bol waar we even in kunnen kijken. Daarnaast zal de beste warmtepomp voor de één een andere keuze zijn dan voor de ander. Deze keuze maak je door te kijken naar je eigen situatie, naar de bronnen die beschikbaar zijn, naar het budget dat jij voor je warmtepomp over hebt en naar het rendement dat je wilt behalen. Als jij een bestaande woning wilt voorzien van vloerverwarming, dan kun je deze best aansturen met een kleine lucht-water warmtepomp om geld te besparen. Ben jij een nieuwbouwwoning aan het bouwen en wil je deze tegelijkertijd zo energiezuinig mogelijk maken, dan kan een grote warmtepompinstallatie eventueel met zonnepanelen niet ontbreken. Doe daarom goed marktonderzoek, zodat jij de beste warmtepomp van de toekomst vindt voor jouw specifieke situatie.
Vergelijk offertes
Voor een nieuwe warmtepomp zal je een flinke investering moeten maken. Dit doe je natuurlijk niet zomaar en onze vergelijkingstool kan je helpen bij de financiële kant van het verhaal. Door je gegevens hier in te vullen kun je snel een aantal offertes ontvangen van warmtepomp leveranciers. Vergelijk deze met elkaar en je kunt een weloverwogen beslissing maken wat betreft jouw nieuwe warmtepomp.
Dit artikel is geschreven door: