Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Er wordt vaak gezegd dat een buffervat nodig is voor een goede werking, en al helemaal bij een lucht/lucht water-warmtepomp. Toch zijn de meningen verschillend. Of het wel of niet nodig is verschilt per situatie. Wil jij al je opgewekte warmte gebruiken? Lees dan verder.

Wat is een buffervat?

Een buffervat is een systeem dat verbonden wordt aan het verwarmingssysteem. Het slaat warmte en energie op, maar wel in de vorm van warm water. Al het energie die je niet gebruikt hebt wordt in de buffervat opgeslagen. Ook krijgt het buffervat het afgekoelde water waar dus het warme water wordt bewaard. Als het water weer nodig is wordt het vaak opgewarmd naar 40 graden, en dan wordt het naar de warmtebron gestuurd waar het weer opgewarmd wordt.

Als je zonnepanelen hebt en je bent de hele dag niet thuis maar pas s’ avonds, dan kan het buffervat ook die opgewekte energie opslaan. Dit wordt dan wel opgeslagen in de vorm van warmte.

Een mooi voordeel

Als je al zonnepanelen, warmtepomp of een houtgestookte cv-ketel hebt dan is de buffervat zeker een goede aanvulling. Zo wordt het overgebleven warme water automatisch opgeslagen. Door een warmtewisselaar kan de warmte later gebruikt worden voor warm tapwater of voor de verwarming. Een voordeel aan een buffervat is dat je het voor meerdere warmtebronnen kan gaan gebruiken. Dit bespaart je dus veel geld. Wel moet je je goed laten informeren.

Wat als je geen ruimte hebt?

Een buffervat neemt veel ruimte in. Logisch want je wilt wel de warmte besparen, en hoe meer opslag hoe groter de buffervat wordt. Maar je kan er ook voor kiezen om je buffervat buiten te plaatsen. Alleen is een buffervat nou niet echt een mooi ding en daar is ook een oplossing voor. Je kan de buffervat ook onder de grond plaatsen. Dit kan met bijvoorbeeld een Rikutherm-vat, deze vat heeft een goede isolatiewaarde dus het water blijft voor een lange tijd goed warm.

Welke moet ik kiezen?

Dit verschilt natuurlijk per situatie, je moet je eigenlijk hiervoor laten inlichten bij een specialist. Zij kijken samen met jou naar de situatie en welke het meest geschikt is. Interesse? Vraag dan bij ons een offerte aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,