Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Garantie warmtepompGarantie warmtepomp? Een warmtepomp is een kostbare aanschaf. Wie een warmtepomp koopt ziet zich voor een behoorlijk hoge investering staan. Je verwacht dan ook dat de warmtepomp naar behoren functioneert en dat je er flink wat jaren plezier van zal hebben. We keken voor jou naar de garantie die je krijgt op een warmtepomp en naar wat jij moet doen om deze garantie te kunnen claimen.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Een professionele installatie

Een warmtepomp is geen apparaat wat je zelf maar besluit om te installeren. Logisch, want er komt nogal wat techniek bij kijken en de installatiehandleiding die erbij zit is voor de installateur. Je zal dan ook een installateur moeten vragen om de warmtepomp te installeren, en daarbij moet je erop letten dat de installateur gecertificeerd is om warmtepompen te installeren. Dit is een speciaal certificaat wat niet iedere installateur heeft; nog niet iedereen heeft zich laten bijscholen op het installeren van energiebesparende apparaten. Een gecertificeerd installateur is dus de eerste harde eis van de leverancier van de warmtepomp om jouw garantie te kunnen claimen.

Een jaarlijkse inspectie

Een warmtepomp is een installatie die niet per definitie heel veel onderhoud nodig heeft. Wel moet er jaarlijks een inspectie plaatsvinden om problemen te voorkomen. Een lekkage binnen in het apparaat zal de materialen aantasten en water in de elektronica zal voor kortsluiting zorgen. Het is dus zaak dat je de warmtepomp jaarlijks laat inspecteren, en dat je onderhoud laat plegen wanneer dit noodzakelijk is. Koop je een warmtepomp bij een leverancier die de warmtepomp levert in combinatie met installatie en onderhoud/inspectie, dan heb je een praktisch alles in één pakket waarbij je geen gedoe krijgt met garantie wanneer er met één van deze zaken wat mis is gegaan.

De verplichte garantie

Een leverancier van een elektrisch apparaat in Europa is verplicht om jou 2 jaar volledige fabrieksgarantie te geven op het apparaat. Daarnaast zijn er fabrikanten die jou een 2e tot 5e jaar extra garantie geven op een warmtepomp. Je kan ook tekenen voor een verlengde garantie die je zelf vooruit betaalt bij de aanschaf van de warmtepomp. De leverancier geeft jou dan een verlengde garantie op de warmtepomp onder hun eigen voorwaarden. De warmtepomp heeft dan een garantie op defecten die ontstaan door normaal huishoudelijk gebruik. Een voorwaarde aan een verlengde garantie is wel dat het apparaat aantoonbaar jaarlijks geïnspecteerd moet worden. De leverancier zal jou altijd aanbieden om zelf deze inspectie uit te voeren.

Een garantie op de levering van onderdelen van de warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat wat voortdurend wordt geïnnoveerd. Eigenlijk is het model wat jij koopt alweer verouderd wanneer het in jouw huis is geïnstalleerd. De leverancier zal dan ook met regelmaat overgaan tot het produceren van nieuwe typen warmtepompen waarbij nieuwe materialen worden gebruikt. Mocht er dan binnen de eerste 2 tot 5 jaar iets gebeuren bij jouw warmtepomp waarbij er een onderdeel moet worden vervangen, dan kan je nog wel eens voor een probleem komen te staan. Gelukkig is de overheid bezig met een keurmerk waarbij de producent van een warmtepomp de onderdelen van de warmtepomp moet kunnen naleveren tot 10 jaar na het uit productie halen van een bepaald type warmtepomp.

Zaken die je zelf bij moet houden

Een warmtepomp heeft dan weinig onderhoud nodig; er zijn wel zaken die je zelf in de gaten moet houden om het functioneren van het systeem te beoordelen. De volgende zaken dien je jaarlijks te controleren of te laten controleren bij een brine/water en water/water warmtepomp;

  • Waterdruk. Controleer de waterdruk in het bron- en afgiftesysteem.
  • Expansiemogelijkheid. Controleer de expansievaten.
  • Bedrading. Zit alle bedrading goed vast en is er niks beschadigd geraakt.
  • Leidingen. Is er ergens lekkage of is er een spoor van een oude lekkage.
  • Onderdelen. Zijn alle kleppen, compressor, pompen et cetera nog goed bevestigd. Dit deel kan je het beste aan een inspecteur overlaten.
  • Het menu. Staan er rare meldingen in het menu en worden de juiste waarden wel weergegeven.
  • De draaiuren. Vergelijk deze jaarlijks met elkaar om te kijken of er rare afwijkingen zijn.
  • De starts en stops van een compressor.
  • Storingen. Lees recente storingen uit en laat deze analyseren.
  • Stroomverbruik. Controleer het stroomverbruik van iedere fase.

Laat reparaties gelijk uitvoeren

Ontdekt de inspecteur (of ontdek je zelf) dat één van de bovenstaande zaken afwijkt van de normale werking van de warmtepomp, dan moet je deze zaken gelijk laten repareren. Bij een onderhoudscontract zitten de kleine reparaties er vaak al standaard bij inbegrepen. Het is dan ook altijd aan te raden om een onderhoudscontract af te sluiten bij de aanschaf zodat je vanaf het eerste moment verzekerd bent van een goed werkende warmtepomp die zijn geld opbrengt.

Een offerte voor contracten

Wil jij een onderhoudscontract afsluiten voor de volle garantie op jouw warmtepomp; dan kan je hier offertes aanvragen. Je kan gelijk beginnen met besparen want de voordelen op arbeidsloon kunnen oplopen tot wel 20 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,