Gasabsorptie warmtepomp

Als je je enigszins hebt verdiept in het uitvoeren van energiebesparende maatregelen bij je thuis, of misschien op je werk, dan ben je ongetwijfeld de warmtepomp tegengekomen. Deze apparaten kunnen water of lucht verwarmen door gebruik te maken van natuurlijke warmtebronnen. Dat betekent dat je veel minder elektriciteit of gas nodig hebt om warmte mee te genereren. Warmtepompen leveren daarom en aanzienlijke besparing op en je zal je jaarlijkse energierekening met 20 tot soms wel 90 procent kunnen verminderen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt, elk met andere kenmerken, prijzen en voor- en nadelen. De gasabsorptie warmtepomp is hier één van.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit de lucht, uit het water of uit de grond en dit gebruikt om water of lucht mee te verwarmen. Er zijn kleinere warmtepompen die je kunt gebruiken bijvoorbeeld voor het verwarmen van het water van je jacuzzi, maar er zijn ook grote warmtepompen waarmee je je verwarmingswater of soms zelfs al het warme water dat je gebruikt mee kunt genereren. De warmtepomp haalt warmte uit een natuurlijke bron, transporteert dit via koelwater naar een compressor. Hier wordt het verwijderd uit het koelwater en via een warmtewisselaar overgedragen op het water of de lucht. Vervolgens kun jij de warmte gebruiken en gaat het koelwater weer terug naar de warmtebron. Het grote voordeel hiervan is dat je geen fossiele brandstoffen nodig hebt om je water mee te verwarmen en dat je minder elektriciteit gebruikt omdat warmtepompen energiezuinig zijn.

Wat is een gasabsorptie warmtepomp?

Een gasabsorptie warmtepomp onderscheid zich van andere warmtepompen doordat het geen elektriciteit gebruikt, maar aardgas. Ook gebruikt het geen koelwater, maar opgeloste ammoniak. Dit is een middel dat geen schade aanbrengt aan het milieu. Je zal met een gasabsorptie warmtepomp dus nog wel gebruik maken van fossiele brandstoffen, maar daar staat tegenover dat je geen elektriciteit nodig hebt. De besparingen voor beide soorten warmtepompen is daarom gelijk. Verder kan een gasabsorptie warmtepomp op dezelfde manier worden toegepast als een elektrische warmtepomp. Je kunt ermee koelen, het gebruikt dezelfde warmtebronnen en je kunt het gebruiken voor het verwarmen van verschillende toepassingen (sanitair, verwarming, zwembad, vloerverwarming etc.).

De voordelen van een gasabsorptie warmtepomp

Ten opzichte van elektrische warmtepompen hebben gasabsorptie warmtepompen enkele voordelen. Zo zijn ze vaak kleiner en nemen ze dus minder ruimte in. Ook zijn ze efficiënter dan elektrische warmtepompen en kunnen ze het water opwarmen tot wel 60 graden Celsius en niet 40 graden Celsius. Voor de werking van een gasabsorptie warmtepomp heb je geen krachtstroom nodig en vaak is de terugverdientijd van een gasabsorptie warmtepomp korter dan die van een elektrische warmtepomp, vooral bij intensief gebruik. Dit type warmtepomp wordt dan ook vaak toegepast in grote gebouwen en nog minder in particuliere woningen.

De nadelen van een gasabsorptie warmtepomp

Als je je zorgen maakt over fossiele brandstoffen en je hier minder afhankelijk van wilt worden, dan is deze optie misschien niet de beste. Je zal aardgas nodig hebben om de warmtepomp draaiende te houden en dit is natuurlijk niet voor altijd nog in voorraad. Wil je een volledig zelfvoorzienend systeem om je water mee te verwarmen, dan kies je voor een warmtepomp die draait op zonne-energie. Op die manier haal je je warmte en je elektriciteit uit de oneindige energiebronnen van de natuur.

De prijs en de terugverdientijd

De prijs die je betaalt voor een lucht-water gasabsorptie warmtepomp ligt tussen de €6000 en €8000. Dit is iets duurder dan de kosten voor een soortgelijke elektrische warmtepomp. Dit komt doordat je extra betaalt voor een gasmotor. Ook de gasabsorptie warmtepomp komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie van de Rijksoverheid. Het rendement van een gasabsorptie warmtepomp ligt tussen de 150- en de 160 procent, maar dit is afhankelijk van je gasverbruik. In een situatie waar jaarlijks 5000 m3 gas wordt verbruikt zal de terugverdientijd rond de 4 jaar liggen.

Wanneer is een gasabsorptie warmtepomp een goed idee?

Gasabsorptie warmtepompen zie je dus nog niet veel in particuliere woningen. Het is vooral financieel voordelig wanneer het wordt toegepast onder grootverbruikers. Toch is dit een soort warmtepomp die we ongetwijfeld ook in particuliere situaties zullen gaan zien. Het biedt oplossingen (rendement, temperatuur water) voor situaties die bij elektrische waterpompen nog als problemen worden gezien. Daarom worden er nu her en der al kleinere gasabsorptie warmtepompen geproduceerd waarmee ook particulieren van deze voordelen gebruik kunnen maken. Deze ontwikkeling staat echter nog in een prille fase en als jij voor jouw woning een gasabsorptie warmtepomp overweegt kun je misschien beter nog even wachten totdat deze volledig op de particuliere markt zijn geïntegreerd.

Vergelijk offertes

Natuurlijk wil je graag weten hoeveel jij zou betalen voor een nieuwe gasabsorptie warmtepomp. Dit kun je snel en gemakkelijk achterhalen door gebruik te maken van onze vergelijkingstool. Dit is gratis en vrijblijvend maar kan je in korte tijd van alle informatie voorzien die je nodig hebt om de beste beslissing te maken wat betreft het installeren van jouw nieuwe warmtepomp.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.