IJsbuffersysteem warmtepomp

Warmtepompen zijn al een tijdje op de markt te krijgen en bieden een milieuvriendelijke manier van verwarmen aan. Ze kunnen je helpen aanzienlijk op je energierekening te besparen en dit is vandaag de dag zowel voor je portemonnee als voor het milieu natuurlijk goed nieuws. Als jij overweegt een warmtepomp aan te schaffen, dan zal je hier aanzienlijk in moeten investeren. Aangezien je een energiezuinige maatregel treft zal deze investering zichzelf echter altijd terugverdienen. Het plaatsen van een warmtepomp zal je een flinke besparing opleveren en de fabrikanten zijn constant bezig om de technologie te verbeteren. Een ijsbuffersysteem warmtepomp is één van de laatste uitvindingen die je je woning laat verwarmen met ijs.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte uit een bepaalde bron en gebruikt dit om water of lucht mee te kunnen verwarmen. De warmte uit de lucht, het grondwater of de grond wordt via koelwater vervoerd. Koelwater heeft een heel laag kookpunt en in een compressor wordt dit aan de kook gebracht. De warmte die hierbij vrijkomt wordt via een warmtewisselaar overgebracht aan lucht of water. Het koelwater gaat weer terug naar de warmtebron en het proces begint opnieuw. Het mooie van warmtepompen is dat er niet veel warmte nodig is om toch veel warmte op te kunnen wekken. Een water-water warmtepomp, bijvoorbeeld, haalt warmte uit grondwater met een temperatuur van 10 graden Celsius. Hierbij zijn geen fossiele brandstoffen nodig en warmtepompen gebruiken weinig elektriciteit. Dit betekent een besparing op je volledige energierekening die soms kan oplopen tot 90 procent.

Wat is een ijsbuffersysteem warmtepomp?

Een ijsbuffersysteem warmtepomp maakt gebruik van meerdere bronnen. Zo bevat het een grond-water warmtepomp dat warmte haalt uit de grond en ook een absorber voor zon en lucht. De warmte van deze drie bronnen wordt opgeslagen bij lage temperatuur waar het door de warmtepomp gebruikt kan worden. Dit wordt gedaan in een waterreservoir. De warmtepomp onttrekt de opgeslagen warmte uit het water totdat dit ijs wordt. Dit ijs kan in de zomer gebruikt worden om je woning mee te koelen. De nieuwe warmte die uit de bronnen wordt gehaald verwarmt het water weer waarna het ijs weer smelt. Nu begint het proces weer opnieuw. Je kunt de werking van een ijsbuffersysteem warmtepomp vergelijken met dat van een koelkast en vriezer. Deze onttrekt warmte uit de producten zodat deze bevriezen of koel blijven en dus langer houdbaar.

De voordelen van een ijsbuffersysteem warmtepomp

IJsbuffersysteem warmtepompen brengen een groot aantal voordelen met zich mee. Zo gebruiken ze meerdere warmtebronnen in plaats van maar één, zoals de meeste andere warmtepompen. Dit heeft als gevolg dat de ijsbuffer warmtepomp erg efficiënt is en je het hele jaar door kan voorzien van een flinke hoeveelheid warmte. Ook kun je met deze warmtepomp zeer effectief koelen en dit doe je met het ijs dat tijdens de productie van warmte ontstaat. Een ijsbuffersysteem warmtepomp kan je wel 60 procent besparen op je totale jaarlijkse energiekosten.

Andere soorten warmtepomp

Op dit moment is een ijsbuffersysteem warmtepomp nog een erg nieuwe uitvinding en ook al is deze onder andere getest in 21 nieuwbouwwoningen in Goes, je zal hier op dit moment nog een flink bedrag voor moeten neerleggen. Er zijn alternatieven waarvoor je kunt kiezen die al langer op de markt zijn en die dus al verder zijn ontwikkeld. Zo zijn er bijvoorbeeld lucht-water warmtepompen die je al voor €5000 – €7000 kunt aanschaffen en die je tegelijkertijd gebruikt met je huidige verwarmingsketel. Kan de warmtepomp niet genoeg warmte genereren, dan springt deze automatisch bij. Er zijn ook water-water warmtepompen die goedkoper zijn dan grond-water warmtepompen, maar waarmee je ook het hele jaar door warmte kunt genereren. Dat komt doordat het grondwater, de natuurlijke bron voor dit type warmtepomp, op een bepaalde diepte een constante temperatuur heeft van 10 graden. Dit is ongeacht het seizoen of de weersomstandigheden buiten.

De prijs en de terugverdientijd

Warmtepompen zijn niet goedkoop, welke optie je ook kiest. De prijs inclusief installatie begint zo rond de €5000 en voor een grote grond-water warmtepomp installatie kun je soms wel €20.000 kwijt zijn. Je verdient deze kosten die je maakt echter ook weer terug door de besparingen die je maakt. De duurdere warmtepompen (water-water en grond-water) hebben een aanzienlijk hoger rendement. De terugverdientijd die staat voor warmtepompen ligt tussen de 10 en 15 jaar. Vanaf dat moment ben je in een situatie beland waarin je constant 20 tot soms wel 90 procent minder energiekosten hebt als voorheen.

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van een warmtepomp of wil je graag weten hoeveel dit zou kosten voor jou, dan kun je deze informatie opvragen via onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool. Deze tool kan je snel een aantal offertes aanleveren van betrouwbare leveranciers van warmtepompen uit jouw omgeving. Op die manier kun je zien wat jij zou moeten betalen voor een nieuwe warmtepomp en of dit voor jou op dit moment de beste besparingen oplevert.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.