Inverter techniek warmtepomp

Warmtepompen worden elk jaar meer en meer verkocht en elk jaar wordt de techniek erachter verbeterd. Warmtepompen kunnen warmte halen uit natuurlijke bronnen en deze vervolgens transporteren naar je water. Ze vormen daarom een alternatief voor je verwarmingsketel, met als verschil dat ze geen fossiele brandstoffen nodig hebben om warmte te genereren. Daarnaast zijn warmtepompen veel energiezuiniger dan verwarmingsketels en leveren ze je daarom een aanzienlijke besparing op zowel over je energierekening als over je gasrekening. Warmtepompen zie je veel terug in woningen die goed geïsoleerd zijn of passiefwoningen en zijn dan in staat om het volledige huishouden van warm water te voorzien. Toch zijn er nog wel problemen met warmtepompen en één hiervan is het effectief omgaan met de schommelingen in de temperatuur buiten. De inverter-warmtepomp moet hiervoor een oplossing bieden.

De werking en problemen van warmtepompen

Warmtepompen halen de warmte uit de lucht, het grondwater of het grondoppervlak en worden dan ook vaak op die manier geclassificeerd. Deze warmte transporteren ze vervolgens via koelwater dat wordt verwarmd in een compressor. Hierbij komt condensatie vrij en deze warmte wordt overgedragen op het water (of de lucht) via een warmtewisselaar. Het grondwater als warmtebron is het meest stabiel, omdat dit een constante temperatuur heeft van tussen de 10 en 14 graden Celsius. De lucht als warmtebron is het minst stabiel omdat de temperaturen in Nederland jaarlijks kunnen schommelen tussen de -15 en 30 graden Celsius. Dit betekent dat de warmtepomp in de winter te weinig warmte heeft om voldoende te kunnen verwarmen en dat het in de zomer over presteert. Dit probleem komt in mindere mate ook voor bij warmtepompen die de grond gebruiken als warmtebron, omdat deze ook grotere temperatuurverschillen laat zien. Warmtepompen die het grondwater gebruiken als warmtebron zijn het meest stabiel en op dit moment het meest efficiënt. Door warmtepompen met een inverter techniek te introduceren moet dit probleem tenminste gedeeltelijk worden opgelost.

Wat is de inverter techniek?

De inverter techniek moet de grote verschillen in warmte die voortkomen uit de temperatuurverschillen buiten vereffenen. Het zal ervoor zorgen dat de aanvoertemperatuur minder schommelt. Hoge watertemperaturen, maar ook lage temperaturen worden afgevlakt waardoor de warmteaanvoer stabieler is. Een warmtepomp met een inverter techniek wordt dan ook wel een modulerende warmtepomp genoemd. Dit heeft als direct gevolg dat de warmtepompen die voorzien zijn van een inverter een beter rendement laten zien en dus ook beter presteren dan een warmtepomp zonder een inverter. Dit is wel gezien over het gehele jaar, want warmteschommelingen komen natuurlijk nog steeds voor.

Moduleren met een voorbeeld

Je kunt het moduleren van de warmteopbrengst van een warmtepomp vergelijken met een auto die door een straat met veel stoplichten rijdt. Vaak bestaat hier een groene golf wat betekent dat als de auto constant op dezelfde snelheid rijdt deze als het goed is niet hoeft te stoppen. Dit is veel economischer dan een auto die te snel rijdt en dus telkens moet stoppen omdat hij voor een rood stoplicht komt te staan.

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van een warmtepomp met inverter en wil je weten hoeveel je hiervoor moet betalen? Onze vergelijkingstool kan je antwoord geven op vele financiële vragen omtrent warmtepompen. Vul simpelweg je gegevens in en de tool zal je snel voorzien van alle relevante informatie.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.