Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Nul op de meter woning warmtepompNul op de meter woning warmtepomp? Een nul op de meter woning is een woning waar geen energie wordt gebruikt. Dit geldt zowel voor gas als voor elektriciteit. Nul op de meter woningen of passiefhuizen worden tegenwoordig steeds meer gebouwd, omdat deze natuurlijk wat betreft energie volledig zelfvoorzienend zijn. Dat betekent dat de eigenaren geen energierekening hoeven te betalen, maar dat ze ook geen CO2-uitstoot genereren en dat ze volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Dit laatste punt is belangrijk, omdat onze fossiele brandstoffen in Nederland een keer op zullen raken. Nul op de meter woningen zijn erg goed te realiseren met een warmtepomp, alhoewel je dan wel een bron moet vinden voor het energieverbruik van de warmtepomp. Aangezien dit verbruik lager is dan bij een verwarmingsketel is dit dus prima te doen.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp genereert warmte door dit uit de natuurlijke warmtebronnen om ons heen te halen en niet uit bijvoorbeeld aardgas of pellets. Het gebruikt hiervoor warmte die standaard en altijd aanwezig is in de grond, het grondwater en de lucht. Hiervoor hoeven dus geen hoge temperaturen te worden bereikt. De warmte wordt door middel van koelwater getransporteerd, door middel van condensatie uit het koelwater verwijderd en door middel van een warmtewisselaar afgegeven aan de lucht of het water. Deze techniek vraagt minder energie dan een verwarmingsketel en gebruikt dus geen gas. De compressor is het enige onderdeel van een warmtepomp dat energie verbruikt. Hierdoor is een warmtepomp een duurzaam en energiebesparend apparaat en de aanschaf ervan wordt gesteund door de Rijksoverheid door middel van de Investeringssubsidie Duurzame Energie.

Nul op de meter bereiken

Met een warmtepomp verminder je dus de energie die nodig is om je woning te verwarmen, maar wil je nul op de meter bereiken, dan moet je deze energie wel ergens vandaag halen. De meest voor de hand liggende manier is om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Als je hiermee de elektriciteit van je huishouden inclusief je warmtepomp kunt opwekken, heb je een echte nul op de meter woning gecreëerd. Er bestaan warmtepompen met geïntegreerde zonnepanelen en je kunt ook overwegen een PVT bron warmtepomp aan te schaffen. Deze laatste gebruikt panelen waarmee je elektriciteit kunt opwekken voor het draaien van de warmtepomp en waarmee je de warmte van de zon kunt gebruiken als tweede bron voor het verwarmen van je water.

Wat heb je verder nog nodig?

Natuurlijk is het laten plaatsen van alleen een warmtepomp niet voldoende om nul op de meter te bereiken. Je kunt dit veel gemakkelijker realiseren als je dit ondersteunt met andere energiebesparende maatregelen. Dit doe je allereerst door je woning goed te isoleren. Dat betekent je dak, je muren, je vloer en je kozijnen. Vergeet niet om dan ook mechanische isolatie te laten plaatsen om de lucht thuis gezond en fris te houden. Als je woning weinig warmte doorlaat kan de warmtepomp minder hard werken om deze te verwarmen. Ook heb je dan dus minder zonnepanelen nodig om alle elektriciteit op te wekken die je woning nodig heeft.

De terugverdientijd

Al deze maatregelen zijn niet goedkoop. Nieuwbouwwoningen worden standaard al gebouwd naar aanleiding van strenge normen die zijn vastgelegd in het bouwbesluit. Deze normen geven precies aan wat de isolatiewaarden van de woning moeten zijn. Oudere woningen hebben vaak slechte, weinig of zelfs geen isolatie en wil je hier een nul op de meter woning van maken dan zal je flink moeten investeren. Hierna zal je wel jaarlijks al je energiekosten besparen, wat betekent dat je je investering op een gegeven moment terugverdient. Vanaf dat moment ben je volledig zelfvoorzienend wat betreft je energieverbruik.

Steun van de overheid

Gelukkig steunt de overheid dit soort energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies. Een daarvan, de Investeringssubsidie Duurzame Energie, hebben we al genoemd, maar ook op regionaal niveau kun je vaak van een subsidie gebruik maken. Zo is er in Friesland de ‘Nul op de Meter Subsidie’ waarmee je 50 procent van je volledige geïnvesteerde bedrag terug kunt krijgen. Het plafond voor deze subsidie is wel bijna bereikt dus wil je hier gebruik van maken, dan moet je snel zijn. Je kunt het beste bij je eigen gemeente- of provinciehuis navragen welke potjes er voor jou beschikbaar zijn. Het budget voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Woning die nog loopt tot en met 31 december 2018 is voor particulieren helaas al bereikt. Wel kun je nog steeds onder zeer goede voorwaarden een groene lening aanvragen, kun je op de arbeidskosten voor isolatiemaatregelen een lager btw-tarief betalen en worden energiezuinige apparaten zoals warmtepompen nog steeds door de Rijksoverheid gesubsidieerd.

Vergelijk offertes

Ben jij geïnteresseerd om van jouw woning een nul op de meter woning te maken? Dan kun je hier met onze vergelijkingstool alle offertes opvragen die je nodig hebt om dit waar te maken. Wij werken alleen met betrouwbare bedrijven en zijn volledig onafhankelijk. Zo kun je snel uitvinden wat jij zou moeten betalen voor je energiebesparende maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,