Open versus gesloten systeem

Ben je van plan een warmtepomp aan te schaffen dan zal je al gauw merken dat er een groot aantal mogelijkheden zijn. Het type warmtepomp dat je kiest en het systeem dat deze gebruikt heeft direct invloed op de uiteindelijke rekening. Er zijn kleine warmtepompen waarmee je een ruimte kunt verwarmen of bijvoorbeeld je zwembadwater mee op temperatuur kunt houden. Ook zijn er grote warmtepomp installaties waarmee je je volledige woning van warm water kunt voorzien. Ook op de zakelijke markt worden warmtepompen aangeboden. Het soort warmtepomp dat jij uiteindelijk aan zal schaffen is voornamelijk afhankelijk van je budget, van de situatie rondom je woning en van het rendement dat je ervan nodig hebt. Eén van de onderscheidingen die er wordt gemaakt is van een warmtepomp met een open of een gesloten systeem.

Hoe werkt een warmtepomp?

Allereerst is het handig om uit te leggen hoe een warmtepomp precies werkt. Het is een energiezuinig en duurzaam apparaat dat warmte haalt uit natuurlijke bronnen (lucht, grond, water) en dit transporteert naar een afgiftepunt. Ze worden vaak gebruikt om water mee te verwarmen, maar je kunt ook warmtepompen vinden die lucht verwarmen en uitblazen. Het heeft niet veel warmte nodig om warmte te genereren. Het grondwater, bijvoorbeeld, heeft altijd een stabiele temperatuur van rond de 10 graden Celsius, maar hier kan een warmtepomp voldoende warmte uit halen om een woning mee te verwarmen. Dit doet het namelijk door middel van een koelvloeistof wat de warmte transporteert. Deze vloeistof wordt samengedrukt in een compressor waardoor het warm wordt, via verdamping wordt het opgevangen en vervolgens wordt het via een warmtewisselaar overgedragen. Dit systeem gebruikt geen fossiele brandstoffen en is daarnaast energiezuiniger dan een standaard verwarmingsketel.

Open en gesloten systemen

Een goed voorbeeld van een warmtepomp met een open systeem is een water-water warmtepomp en een warmtepomp met een gesloten systeem is een grond-water warmtepomp. Een water-water warmtepomp gebruikt een systeem van leidingen die het grondwater oppompen, de warmte wordt verwijderd en het koude water wordt weer teruggeplaatst in het grondwater. Een warmtepomp met een gesloten systeem bestaat uit een buizensysteem dat gevuld wordt met een mengsel van water en glycol. Dit stroomt constant door de buizen en neemt de temperatuur aan van de grond. Deze warmte geeft het vervolgens af aan de warmtepomp. Dit systeem is vaak energiezuiniger omdat het alleen de vloeistof hoeft rond te pompen en dit kost weinig energie.

Welk systeem is het meest geschikt voor jou?

Het systeem dat jij kiest is afhankelijk van jouw situatie. Als je voldoende grondoppervlak hebt om een grond-water warmtepomp te kunnen plaatsen, dan is een gesloten systeem allicht het beste voor je. Wil je liever niet horizontaal gaan werken, maar wil je ruimte besparen door verticaal de grond in te gaan naar het grondwater, dan is een water-water warmtepomp met een open systeem misschien het beste. Woon je naast een rivier of meertje, dan kun je dat water ook gebruiken als warmtebron. Woon je op een woonboot, dan is een gesloten systeem onder je boot een zeer aantrekkelijke optie. Je kunt je het beste goed laten voorlichten door je leverancier en de warmtepomp aanschaffen die het beste bij jouw situatie past. Dit beslis je door te kijken naar het jaarlijkse rendement en de terugverdientijd van de verschillende opties.

Vergelijk offertes

Ben jij geïnteresseerd om een warmtepomp te laten plaatsen? Dan kun je bij ons beginnen met het opvragen van offertes. Deze worden volledig op jouw situatie aangepast, dus het is belangrijk dat je alle informatie goed invult. Vervolgens gebruik je deze offertes om een vergelijking te maken en de warmtepomp en de leverancier te kiezen die het beste bij je past.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.