Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Warmtepomp oppompen meer of rivierWarmtepomp oppompen meer of rivier? Met een warmtepomp kun je je energierekening verlagen en op een duurzame manier je water of lucht verwarmen. Warmtepompen gebruiken namelijk natuurlijke warmtebronnen en geen fossiele brandstoffen. Om te werken hebben ze minder elektriciteit nodig dan een standaard verwarmingsketel. Daarom zie je deze apparaten steeds meer in onder andere passiefhuizen, nul op de rekening woningen en woningen met een goede isolatie. Er zijn verschillende soorten warmtepompen te krijgen. Het type hangt af van je persoonlijke situatie en je budget. Warmtepompen zijn namelijk nog wel erg duur in de aanschaf. Deze investering verdien je op een gegeven moment terug door de besparingen die je maakt en wordt ook gesteund met de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Toch moet je hier zeker enkele duizenden euro’s voor beschikbaar maken. Als jij naast een meer of een rivier woont, kun je geld besparen door deze als warmtebron te gebruiken.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt dus warmte uit natuurlijke bronnen. Deze bronnen zijn meestal het water, de aarde of de lucht. Het is dus niet nodig dat deze bron bijzonder warm is, integendeel. Een temperatuur van boven het vriespunt is genoeg. De warmte die het in deze bronnen vindt wordt getransporteerd via koelwater. Omdat dit koelwater op een lage temperatuur al kookt kan het in een compressor hoge temperaturen bereiken. Via een condensator en een warmtewisselaar wordt de opgevangen warmte vervolgens naar het afgiftepunt geleid waar het gebruikt wordt bijvoorbeeld voor het verwarmen van je vloerverwarming, je sanitaire water of je verwarmingswater. Ook kun je warmtepompen vinden die warme lucht uitblazen en zo een ruimte op kunnen warmen. Deze cyclus herhaalt zichzelf constant en met een goede installatie is het mogelijk je volledige warmwater behoeften op die manier te realiseren. Hiervoor heb je dan wel een water-water of een grond-water warmtepomp nodig.

Wat is een water-water warmtepomp?

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water en geeft dit ook weer aan water af. Dit zijn dus apparaten die een verwarmingsketel of boiler kunnen vervangen. Het water dat hier veel voor gebruikt wordt is het grondwater. Op een bepaalde diepte behoudt het grondwater een constante temperatuur die meestal rond de 10 tot 14 graden Celsius ligt. Hierdoor is de water-water warmtepomp erg efficiënt en stabiel. Vergelijk je dit met een lucht-water warmtepomp, bijvoorbeeld, dan zal je merken dat je op erg koude dagen nog steeds de hulp nodig hebt van een verwarmingsketel. Water-water warmtepompen zijn lastig om te installeren omdat er twee putten gegraven moeten worden richting het grondwater. Dit is tijdrovend en levert natuurlijk ook veel overlast op. Dit kun je voorkomen als je het water oppompt uit een meer of een rivier.

Warmte uit een meer of rivier

Woon je naast een meer of een rivier en wil je een water-water warmtepomp aanschaffen, dan kun je overwegen in plaats van grondwater te gebruiken het water hieruit te gebruiken als warmtebron. Je hoeft dan niet te graven en je zal nog steeds een vrij efficiënt systeem kunnen realiseren. De temperatuur van het water in meren of rivieren komt niet vaak onder de 4 graden Celsius, ook niet als deze gedeeltelijk is dichtgevroren. Dat betekent dat er altijd warmte beschikbaar is. Daarnaast is het erg energiezuinig omdat het rondpompen van het water weinig elektriciteit kost. En is het warm buiten, dan kun je het water uit het meer of de rivier gebruiken om je woning passief mee te verkoelen. Je hebt voor dit systeem uiteraard wel een goede filter nodig, omdat het water uit meren en rivieren veel viezer is dan het grondwater.

Een open of een gesloten systeem

Wanneer je het grondwater gebruikt, of het water uit een meer of rivier, dan wordt dit water opgepompt via een systeem van leidingen. Dit wordt ook wel een open systeem genoemd en in de meeste gevallen zal jouw water-water warmtepomp een dergelijk systeem gebruiken. Woon je op een woonboot en wil je een warmtepomp plaatsen, dan kun je ook kiezen voor een gesloten systeem. Dit bestaat uit een paar honderd meter slangen waardoor een mix van water en glycol wordt gestuurd. Deze mix neemt dan de temperatuur aan van het water wat het vervolgens via de compressor en condensator weer afgeeft. Dit gesloten systeem heeft dus geen filter nodig en is vaak nog energiezuiniger omdat het enkel de vloeistof hoeft rond te pompen.

Vergelijk offertes

Ben jij geïnteresseerd in het plaatsen van een water-water warmtepomp? Dan kun je hier een aantal offertes aanvragen voor verschillende situaties die voor jou beschikbaar zijn. Ontvang informatie over de kosten die je zal hebben als je het grondwater gebruikt of als je het water van een meer of rivier gebruikt. Woon je op een woonboot, dan kunnen we hier ook je offertes op aanpassen. Op die manier heb je alle opties bekeken en weet je zeker dat je de beste beslissing zal maken wat betreft het aanschaffen en installeren van jouw nieuwe warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan