Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Stappenplan warmtepomp aanleggenStappenplan warmtepomp aanleggen? Op het moment dat de HR ketel in jouw huis aan vervanging toe is kom je tegenwoordig voor een interessante keuze te staan. Je kan ervoor kiezen om een nieuwe HR ketel aan te schaffen, maar je kan er ook voor kiezen om een warmtepomp te kopen. Dat eerste gebied, daar hebben de meeste mensen nogal wat handigheid mee. De HR ketel is een bekend fenomeen en je kan er goedkoop één op de kop tikken als je de juiste wegen weet te bewandelen. De warmtepomp daarentegen is een heel nieuw iets. Het onbekende van een warmtepomp zorgt er vaak voor dat mensen afzien van de koop en toch liever een HR ketel kopen. Toch is dit niet nodig. We hebben een stappenplan wat jou helpt bij de koop en de aanleg van en warmtepomp.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Wanneer koop je een warmtepomp

Een warmtepomp kan je kopen op meerdere momenten. Eigenlijk heeft ieder moment zijn invloed op de uiteindelijke aanschaf van de warmtepomp. We hebben de modellen en de eisen voor je op een rij gezet.

  • Een warmtepomp in combinatie met een renovatie. Wordt een huis gerenoveerd of verbouwd, dan is dat het juiste moment om een warmtepomp aan te schaffen. Je kan in dat geval kiezen voor een model wat een grondboring vereist. De warmtepompen die op dat moment in het zicht komen zijn de water/water warmtepomp en de brine/water warmtepomp. Bij het eerste model wordt er een bron geboord tot aan het grondwater. Het kan ook zijn dat er een leiding wordt gelegd naar een nabijgelegen beek of rivier. Op deze plek wordt het water aangezogen, gefilterd en naar de warmtepomp geleid. Daar wordt het via een warmtewisselaar gebruikt om water in een boiler te verwarmen. Door de grondboringen gaat de tuin op de schop en daarnaast moeten de leidingen door het hele huis komen te liggen. De brine/water warmtepomp trekt warmte vanuit de aarde naar de warmtepomp waarbij deze via een warmtewisselaar wordt gebruikt voor de verwarming van tapwater en voor de verwarming van het huis. Veel mensen combineren deze aankoop dan ook met een vloerverwarming in het huis.
  • Een warmtepomp in een bestaande woning. Is het hele huis nog in orde, is een renovatie of verbouwing niet in het zicht en werkt alle apparatuur naar behoren, dan zal er vaak worden gekozen voor een warmtepomp op basis van lucht. Er kan dan worden gekozen voor een lucht/lucht warmtepomp die enkel het hoofdverblijf in een huis voorzien van warme lucht. Dit apparaat werkt als een soortement reverse airco waarbij de lucht van buitenaf via een warmtewisselaar wordt omgezet in warmte lucht voor de verwarming. Een andere techniek is de lucht/water warmtepomp waarbij de lucht naar een warmtepomp wordt toe geleid waarna deze wordt gebruikt met een warmtewisselaar om het water van de boiler te verwarmen.

Kies voor meer duurzame oplossingen

Een warmtepomp kan pas goed functioneren en levert pas echt het volle rendement wanneer de rest van het huis ook goed geïsoleerd is. Ga desnoods met een adviesbureau rond de tafel zitten en breng alle wensen voor isolatie en warmte in kaart voordat je een warmtepomp aanschaft.

Informeer naar subsidie

De overheid doet er alles aan om mensen de overstap naar het systeem van de warmtepomp te laten maken. Daartoe heeft men de ISDE regeling in het leven geroepen. Je krijgt door deze subsidieregel een subsidie na aanschaf van een warmtepomp. Hoe hoog de subsidie is hangt af van een aantal zaken. Denk daarbij aan:

  • Het vermogen van de warmtepomp uitgedrukt in Kw
  • Het feit dat je geen lucht/lucht warmtepomp koopt maar een ander type warmtepomp. Een lucht/lucht warmtepomp maakt namelijk geen deel uit van het verwarmingsapparaat in een huis.
  • De prijs van de warmtepomp.
  • Het rendement van de warmtepomp.

Laat het warmtepompsysteem ontwerpen

Er moet een ontwerp worden gemaakt van de uiteindelijke installatie waarbij de nieuwe lage temperatuur radiatoren, leidingen en andere zaken in beeld worden gebracht. Denk hierbij aan de certificering van de installateur.

De installatie op zich

De warmtepomp moet professioneel worden geïnstalleerd. Hiervoor is een gecertificeerd installateur nodig. Bij grondboringen moet eerst een vergunning namens de gemeente zijn afgegeven alvorens deze kan worden uitgevoerd.

De controle van de warmtepomp

Laat de warmtepomp controleren op het verbruik na de installatie en hou ook zelf bij wat het verdere energieverbruik is na de installatie. Alleen dan weet je zeker dat de eerder genoemde stappen goed zijn doorlopen en dat je kan gaan besparen met je warmtepomp.

Vraag eerst de offertes op

Eigenlijk de eerste stap in het traject van een warmtepomp; vraag offertes op bij leveranciers en installateurs van warmtepompen. Je weet op die manier wat je nodig hebt voor een warmtepomp en hoeveel je ervoor moet gaan betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan