Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Warmtepomp storingWarmtepomp storing? Steeds meer mensen overwegen het aanschaffen van een warmtepomp naast hun huidige verwarmingsketel en dit is met het oog op het milieu een zeer positieve ontwikkeling. De verkoop van warmtepompen gaat jaarlijks omhoog en de prijzen worden steeds realistischer. Daarnaast is er natuurlijk de Investeringssubsidie Duurzame Energie van de Rijksoverheid waarmee je een aanzienlijk bedrag terug kunt vragen. Met andere woorden, warmtepompen worden steeds toegankelijker voor een breder publiek. Ook al zijn dit technisch hoogstaande apparaten die nog warmte kunnen halen uit lucht met een temperatuur van rond het vriespunt, natuurlijk kan het gebeuren dat je warmtepomp stoort. Hier kun je lezen wat te doen als dit voor jou het geval is.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

De voordelen van een warmtepomp

Warmtepompen kunnen verwarmingsketels gedeeltelijk en soms ook volledig vervangen. Ze gebruiken energie uit een natuurlijke bron, zoals het grondwater, de lucht of het grondoppervlak. Dit transporteren ze via koelwater, ze onttrekken de warmte in de condensator en geven het vervolgens af via een warmtewisselaar. Tijdens dit proces is weinig elektriciteit nodig en geen gas, dus je wordt aanzienlijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Combineer je je warmtepomp met zonnepanelen dan heb je dus geen kosten om je warmtepomp te laten draaien. Je kunt met een warmtepomp water opwarmen voor je sanitair, voor je verwarming, voor je vloerverwarming of voor je zwembad, maar je kunt er je woning ook mee koelen in de zomer. De besparing die je maakt zal betekenen dat je jaarlijks gemiddeld 30 tot 50 procent minder betaalt aan energiekosten. Op een gegeven moment heb je je investering dus terugverdiend en dat is in het geval van warmtepompen tussen de 7 en 15 jaar.

Er is een storing

Wanneer er een storing is op je warmtepomp kun je eerst zelf een paar dingen proberen voordat je overgaat op het bellen van een monteur. Heb je nog een garantieregeling of heb je een onderhoudscontract afgesloten dan kan het misschien beter zijn om de storingsdienst te bellen voordat je zelf met je warmtepomp aan het knoeien gaat. Je kunt wel probleemloos de onderstaande handelingen verrichten waardoor je de pomp geen schade aan zal richten.

  • Voordat je aan de slag gaat: noteer altijd eerst het storingsnummer voordat je verder gaat en eventuele andere dingen die je opvallen. Dit kan de monteur later nodig hebben en dit geeft hem veel informatie over het probleem met je warmtepomp.
  • Een reset: bij de meeste warmtepompen is het mogelijk elke 24 uur één reset te doen. Is daarna de storing niet verholpen, dan kan alleen een monteur de warmtepomp nog resetten. De meeste warmtepompen hebben een reset knop die je zelf kunt indrukken, bij andere warmtepompen moet je in het menu zoeken naar de reset optie. Een andere manier om een reset te doen is door de stekker uit het stopcontact te trekken en deze na een minuut of twee weer terug te plaatsen. De warmtepomp zal weer opstarten en soms kan de storing dan verholpen zijn. In andere gevallen zal de warmtepomp weer in storing gaan.
  • Eventuele andere handelingen: ten eerste is het uiterst belangrijk dat je de warmtepomp niet weer probeert te resetten. Wat je wel kunt doen is het watergehalte in je centrale verwarmingssysteem controleren. Je kunt kijken of de manometer in de cv leiding tussen de 0,9 en 2 bar staat en of de manometer in het bronsysteem tussen de 0,5 en 2 bar staat. Eventueel kun je het water in het drukvat enigszins bijvullen, maar niet te veel anders zal de glycol/water verhouding niet goed meer zijn. Verder kun je weinig doen en is het het beste om contact op te nemen met een monteur.

Wie bel je?

Als je een onderhoudscontract hebt afgesloten met je warmtepomp leverancier, dan zal hier vaak een storingsdienst bij in zitten. Dat betekent dat ze niet alleen langskomen om je warmtepomp te onderhouden, maar dat ze deze ook repareren. Heb je dit, dan is het vanzelfsprekend dat je met hen contact opneemt. Vallen calamiteiten niet onder het contract, dan moet je zelf iemand inschakelen om de storing te verhelpen. Je kunt dan je leverancier bellen en deze vragen iemand uit te sturen. Deze vakmensen zijn dan vaak nauwkeurig gekozen en verhelpen de storing uit naam van de leverancier. Je zal dus iemand ontvangen met kennis van het apparaat en waarschijnlijk met bepaalde certificeringen. Ook zullen ze de nodige onderdelen bij zich hebben. Hiervoor betaal je vaak wel meer. Je kunt ook een onafhankelijke en goedkopere monteur bellen. Deze hoeft kwalitatief niet slechter te zijn, maar heeft dus geen connectie met de leverancier van je pomp. Het is mogelijk dat hij of zij je pomp niet goed kent of dat ze niet precies weten wat een bepaalde storingsmelding is. Dit kan erg goed uitpakken, maar het is altijd een klein beetje een gok.

Vergelijk offertes

Wil jij graag een warmtepomp onderhoudscontract afsluiten? Wil je een warmtepomp aanschaffen of zoek je een vakkundige monteur in jouw omgeving? Voor deze en meerdere uitgaven omtrent warmtepompen kun je met onze vergelijkingstool offertes opvragen en deze met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste prijs ontvangt en dat je alle opties hebt bekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan