Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

VentilatiewarmtepompVentilatiewarmtepomp? De tijd dat ieder huis standaard op het gasnetwerk werd aangesloten ligt achter ons. Tegenwoordig is het bouwbesluit dusdanig aangepast dat woningen niet meer standaard een gas aansluiting krijgen. Bestaande woningen worden beetje bij beetje afgesloten van het gasnetwerk. Jaarlijks worden er 80.000 nieuwe woningen opgeleverd zonder gas en worden 50.000 tot 80.000 huishoudens afgesloten van de gasaansluiting. Het is dus tijd dat er een andere methode wordt ingezet om de huizen te kunnen verwarmen. Die methode is beschikbaar maar nog heel nieuw. We hebben het over de warmtepomp.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Leven van de lucht

Een warmtepomp is een apparaat wat in feite de werking heeft van een airconditioning, maar dan in de omgekeerde versie. Er wordt een brandstof van buitenaf aangezogen die met behulp van een warmtewisselaar wordt omgezet in energie. Die brandstof is een natuurlijk element. Er wordt gebruik gemaakt van water, maar ook van aardwarmte of lucht. Die laatste variant willen we wat verder onder de loep nemen.

Een woning met ventilatiesysteem

Woningen hebben sinds een aantal jaren standaard een ventilatiesysteem ingebouwd zitten. Dat heeft als voordeel dat een woning continu goed gelucht wordt en dat ziektekiemen weinig kans krijgen in een woning. Het idee om de lucht uit dat ventilatiesysteem te hergebruiken lag dan ook behoorlijk voor de hand.

Geen grootscheepse verbouwing nodig

Het ventilatiesysteem van een warmtepomp is een systeem wat handig is toe te passen in een woning. De ventilatie is immers al aanwezig; enkel nog de doorstroommogelijkheid van de ventilatielucht naar de verwarming en het tapwater is nodig. Het is dan ook om die reden dat de ventilatiewarmtepomp zo’n gewild model is in Nederland. De kosten van het aansluiten van de ventilatiewarmtepomp zijn immers relatief laag waardoor het totale kostenplaatje binnen de perken blijft.

Een systeem al dan niet met HR ketel

De ventilatiewarmtepomp zal maar zelden worden gebruikt in een op zich staande functie. Vaker wordt deze warmtepomp gebruikt in combinatie met een HR ketel. Een merk als Nefit hanteert dit systeem bij de Ventiline serie. Deze warmtepomp wordt in dat geval geproduceerd als een hybride warmtepomp waarbij in tijden van schaarste kan worden teruggegrepen op de HR ketel. Wanneer er een piek zit in de vraag naar warmte en warmwater kan de HR ketel dan alsnog worden gebruikt. Het mag duidelijk zijn dat dit een goede oplossing is maar dat je er niet helemaal zelfvoorzienend mee bent.

Een goede combinatie voor het zware werk

Wil je een goede combinatie waarbij je een ventilatiewarmtepomp gebruikt in combinatie met een ander apparaat, dan kan worden gedacht aan zonnepanelen. Een zonneboiler is namelijk in staat om het tekort aan warmte op een piekmoment op te vangen. Daarnaast zullen zonnepanelen zorgen voor een energietoevoer die nodig is om de ventilatiewarmtepomp te laten werken.

De voordelen van een ventilatiewarmtepomp

Er vallen genoeg voordelen te noemen voor een ventilatiewarmtepomp. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Basisfuncties zijn mechanische ventilatie in combinatie met centrale verwarming en warm water.
  • Eventueel als optie de mogelijkheid van koeling in het huis in de zomerperiode.
  • Ventilatiewarmtepomp wordt eenvoudigweg geplaatst in plaats van de mechanische ventilatiebox die al aanwezig was.
  • Geen voorzieningen die de kosten verhogen. Denk in dit specifieke geval aan grondboringen voor de aanvoer van warmte of grondwater of aan de plaatsing van een externe unit de lucht van buitenshuis aanzuigt.
  • Energiebesparing van 30 procent. Het gasverbruik wordt grotendeels weggenomen en de hoeveelheid elektriciteit die nog benodigd is, is minimaal.
  • Een dubbele sprong in het energielabel van jouw huis. Dit wil zeggen dat jouw huis gelijk een stuk in waarde toeneemt wanneer dit systeem wordt geplaatst.
  • Een eenvoudig te installeren systeem. Een installateur heeft hier een gemakkelijke klus aan en kan deze met gemak in een halve dag klaren; dat scheelt een stuk op de installatiekosten.
  • Geluidsarm. Doordat er geen pompfunctie voor grondwater of warmte is zal de pomp met weinig geluidsproductie werken. Enkel het normale geluid van de mechanische ventilatie is hoorbaar.

Belangrijke aandachtspunten
Ga je een ventilatiewarmtepomp kopen, dan moet je een aantal aandachtspunten in gedachten houden;

  • Het juiste vermogen. Koop een ventilatiewarmtepomp altijd op het juiste vermogen. In de handel zijn deze apparaten met meerdere vermogens verkrijgbaar. Je moet een apparaat kiezen dat het juiste aantal kW kan afgeven voor het aantal kubieke meters van jouw woonoppervlak.
  • Zelfregulerend. Kies voor een ventilatiewarmtepomp die zelfregulerend is. De warmtepomp staat dan standaard afgesteld op een normaal gebruik van warmte en warmwater bij jou thuis. Is er echter een piek in dat verbruik, dan hoeft de warmtepomp niet snel terug te grijpen op de HR ketel.

Ga voor de beste deal

Een warmtepomp kopen doe je niet zomaar. Vraag dan ook eerst offertes op voordat je tot aanschaf overgaat. Dat doe je met deze functie. Je krijgt gelijk een aantal offertes op maat om te vergelijken waarmee jij je voordeel kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,