Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 29 sep 2021

In Nederland wordt 80 procent van de nieuwbouw al gasloos opgeleverd. Eigenaren van bestaande woningen worden aangemoedigd om deze gasvrij te maken en om alle apparaten die gas gebruiken te vervangen voor een gasloos alternatief. Hr-ketels worden vervangen door warmtepompen en gasstellen door elektrische kookplaten. Het is dan ook niet vreemd dat de verkoop van warmtepompen in 2019 met 25 procent groeide ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden ook meer hr-ketels aangeschaft en dat getal groeide met 5 procent. Procentueel groeit de verkoop van warmtepompen dus meer dan van hr-ketels, maar wat betekent dat in getallen?

De verkoopaantallen

Ondanks de aanmoedigingen van de overheid zijn er in 2019 toch nog 10 keer zoveel hr-ketels verkocht dan warmtepompen. In 2019 werden er 450.000 hr-ketels aangeschaft en ‘slechts’ 45.000 warmtepompen. Dit is geen goed nieuws voor de afspraken die we hebben gemaakt in het Klimaatakkoord. Vanaf 2021 moeten er elk jaar 50.000 woningen van het gas worden afgesloten en vanaf 2030 worden dat er 200.000. Het doel is dat er in 2050 geen woning meer is in Nederland die met aardgas wordt verwarmd.

De hr-ketel uit de handel?

In 2018 werd er een voorstel gedaan door een klimaatcoalitie bestaande uit 15 organisaties en bedrijven. Zij stelden voor dat de traditionele gasketel vanaf 2021 uit de handel genomen zou moeten worden. En het lijkt erop dat de doelstellingen alleen zullen worden gehaald als dit ook daadwerkelijk gebeurt. Sindsdien zijn er geen plannen gemaakt om dit voorstel uit te voeren. In plaats daarvan worden woningeigenaren gestimuleerd om de woning gasvrij te maken door deze te isoleren, door lage temperatuurverwarming aan te laten leggen, door een hybride warmtepomp of warmtepomp aan te schaffen en door de woning uiteindelijk van het gasnetwerk te laten afsluiten.

Waarom zoveel interesse in hr-ketels?

Het is dus een feit dat de interesse in hr-ketels niet is afgenomen. Dit geldt dan voornamelijk voor eigenaren van bestaande woningen, want de meeste nieuwbouwwoningen hebben al een warmtepomp en worden zonder gasaansluiting opgeleverd. Het gasloos maken van oudere bestaande woningen heeft veel voeten in de aarde en is prijzig. Voordat u een warmtepomp aanschaft moet u eerst investeren in isolatie, een ventilatiesysteem en lage temperatuurverwarming. De eerste twee van deze maatregelen worden gesubsidieerd, maar leveren nog steeds een hoge rekening op. Door nu een hr-ketel aan te schaffen wordt de aankoop van een warmtepomp en de bijbehorende noodzakelijke maatregelen weer 15 jaar uitgesteld.

Flinke toename in verkoop warmtepompen

Aan de andere kant is het ook niet erg vreemd dat er meer hr-ketels dan warmtepompen verkocht zijn. Het grootste gedeelte van de bestaande Nederlandse woningen is er nog niet klaar voor om van het gasnetwerk afgesloten te worden. Daarnaast is het ook nog steeds verreweg de meest gangbare manier van het verwarmen van een woning. Het goede nieuws in dit verhaal is dat de verkoop van warmtepompen in 2019 met 25 procent is gestegen ten opzichte van 2018. Deze toename zal zich dit jaar alleen nog maar doorzetten en verwacht wordt dan ook dat er in 2020 een recordaantal warmtepompen verkocht zullen worden. We bevinden ons nog in de beginfase, maar op dit tempo lijkt de kans dat Nederlandse huishoudens in 2050 energieneutraal worden steeds groter.

Een hybride warmtepomp als tussenoplossing

Als u een woningeigenaar bent en u bent nog niet klaar voor een warmtepomp, dan is het ook mogelijk om een hybride warmtepomp aan te schaffen als uw huidige ketel aan vervanging toe is. Uw water zal dan zoveel mogelijk worden opgewarmd door de warmtepomp en wanneer dat niet toereikend is springt een hr-ketel bij. U zult zien dat u dan aanzienlijk minder gas verbruikt zonder dat u warm water verliest. U heeft dan totdat uw hybride warmtepomp vervangen moet worden de tijd om aanpassingen te maken aan uw woning. Heeft u al een ventilatiesysteem? Dan kunt u ook kiezen voor een warmteterugwinningssysteem. De warmte uit de ventilatielucht wordt dan opnieuw gebruikt om uw water mee op te warmen.

Wel of geen warmtepomp kopen?

Als uw huidige verwarmingsketel vervangen moet worden, dan heeft u de keuze om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen of om een hr-ketel te nemen. De kans is groot dat u deze keuze niet nog een keer kunt maken en dat de hr-ketel de volgende keer niet meer beschikbaar is. U kiest voor een gasketel als uw woning slecht geïsoleerd is, als u geen lage temperatuurverwarming heeft en geen ventilatiesysteem. U gebruikt dan de komende 15 jaar om de nodige aanpassingen te maken aan uw woning of om te verhuizen middels een verhuisbedrijf.

U schaft een hybride warmtepomp aan als uw woning wel geïsoleerd is, maar niet voldoende. Deze zal moeten worden na-geïsoleerd. Als u een hybride warmtepomp heeft en u voert de nodige aanpassingen uit, dan zult u zien dat de hr-ketel steeds minder moet bijspringen. De volgende keer dat u een ketel moet kopen, bent u dan volledig voorbereid op een warmtepomp. Gaat u een nieuwe woning bouwen of woont u in een goed geïsoleerde woning met lage temperatuurverwarming en een ventilatiesysteem? Schaf dan direct een warmtepomp aan en laat uw woning voorgoed afsluiten van het gasnetwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan