Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Warmtepomp reparatie

Warmtepomp reparatie? Helaas is het zo dat alle elektrische of technische apparaten defect kunnen raken. Warmtepompen zijn hierop geen uitzondering. Dit zijn ingewikkelde machines met een groot aantal onderdelen die allen natuurlijk een keer kapot kunnen gaan. De verkoop van warmtepompen is erg toegenomen de laatste jaren wat betekent dat er meer en meer reparatiediensten de kop op doen. Geeft jouw warmtepomp een storingsmelding, dan zijn er een paar stappen die je kunt ondernemen om deze zo snel mogelijk te verhelpen.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Stap 1: controleer de garantie

Allereerst is het belangrijk dat je controleert of je nog garantie hebt op je warmtepomp. Deze is vaak standaard 2 jaar lang, maar sommige leveranciers verlengen deze met nog 3 jaar garantie op enkel onderdelen. Als jij de warmtepomp niet langer dan 5 jaar hebt, dan is er dus een grote kans dat je de storing nog gratis kunt laten verhelpen. Heb je geen garantie, dan zal je waarschijnlijk zelf voor de kosten komen te staan.

Stap 2: controleer je onderhoudscontract

Veel leveranciers geven je de mogelijkheid bij aankoop van je warmtepomp direct een onderhoudscontract af te sluiten. Dat betekent dat ze elk jaar of elke twee jaar langskomen om de warmtepomp volledig te onderhouden. Bij sommige onderhoudscontracten zit een calamiteitenservice inbegrepen. Dat betekent dat ze ook bij een storing langskomen om deze te analyseren of te verhelpen. Vaak kan dit ook gratis, omdat je hier maandelijks een bedrag voor betaalt. Controleer dit dus en maak er gebruik van.

Stap 3: noteer de foutmelding

Als je geen garantie meer hebt en je hebt geen onderhoudscontract, dan kun je zelf enkele handelingen verrichten die je warmtepomp geen schade aandoen, maar die wel het probleem mogelijk zouden kunnen verhelpen. Ten eerste is het erg belangrijk dat je de foutmelding opschrijft. Soms is dit een nummer, een andere keer een code. Ook noteer je de andere onregelmatigheden die je opvallen, zoals een rood beeldscherm of een flikkerende mededeling. Al deze informatie kan de monteur later helpen bij het oplossen van de storing.

Stap 4: probeer een reset

Als eigenaar van een warmtepomp kun je deze zelf één keer in de 24 uur een reset geven. Dit doe je door de reset knop te gebruiken of door de reset functie te zoeken in het menu. Doe dit nooit vaker dan één keer, omdat de warmtepomp daarvan verder in de war kan raken. Kun je de reset functie niet vinden, dan kun je de stekker eruit trekken en deze na een minuut of twee weer terugplaatsen. Als er een stroomstoring is, dan reset de warmtepomp zich namelijk ook automatisch. Misschien is de storing nu verholpen, maar er is altijd een kans dat deze gewoon weer terugkomt.

Stap 5: een paar dingen controleren

Heeft de reset niet geholpen, dan kun je nog een paar dingen controleren. Kijk naar de druk op de manometers en controleer of dit goed is. Normaal moet deze tussen de 0,5 en 2 bar zijn in het bronsysteem en tussen de 0,9 en 2 bar in de cv-leiding. Daarna kun je kijken of er genoeg water in je centrale verwarming zit en kun je dit eventueel bijvullen. Als de warmtepomp zelf te weinig water bevat zie je dat in het drukvat. Dit water kun je ook zelf bijvullen, maar het is beter om dat niet te doen omdat hier een bepaald gehalte glycol aan toegevoegd is. Zoek eventueel naar andere ongeregeldheden die je opvallen en bel een monteur.

Stap 6: een monteur bellen

Wat betreft de monteur heb je twee opties. Ten eerste kun je bellen met de leverancier en deze zullen dan iemand naar je toe zenden die kennis heeft van de machines en die de juiste onderdelen bij zich heeft. Dit is vaak duurder, maar soms kan dit betekenen dat de storing sneller en goedkoper kan worden opgelost. Je kunt ook een onafhankelijke monteur bellen en deze langs laten komen. Deze man of vrouw zal geen connecties hebben met je leverancier en zal ook geen onderdelen bij zich hebben specifiek voor dat type warmtepomp, uitzonderingen daargelaten. Vaak betaal je voor een onafhankelijke monteur minder, maar is het dus mogelijk dat het verhelpen van de storing langer duurt of minder soepel verloopt. De keuze is volledig aan jou. In de meeste gevallen zullen beide monteurs je storing prima kunnen verhelpen en zal je warmtepomp weer goed functioneren. In het geval de storing weinig voorkomt of het is ingewikkeld, dan kan het zijn dat een gecertificeerde monteur van de leverancier meer kennis heeft van het apparaat en dus de storing sneller heeft opgelost.

Vergelijk offertes

Wil je in contact gebracht worden met een betrouwbare monteur uit jouw omgeving? Of wil je weten hoeveel jij zou moeten betalen voor een onderhoudscontract voor je warmtepomp? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en ontvang in een korte tijd een aantal offertes die antwoord geven op jouw vraag. Door deze te vergelijken met elkaar vind je gemakkelijk de beste deal bij de meest kwalitatieve vakman.

1 reactie “Warmtepomp reparatie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,