Warmtepomp subsidie 2019

De overheid is bezig met ingrijpende maatregelen om het gasverbruik in ons land terug te dringen. In het laatst uitgevaardigde bouwbesluit staat vermeld dat een woning niet meer nieuw mag worden gebouwd met een gasaansluiting. Alle woningen waarbij vanaf nu met de bouw wordt gestart moeten dan ook een alternatief voor een gasaansluiting hebben. De overheid heeft een subsidie uitgevaardigd voor de aanschaf van het alternatief van de cv installatie; de warmtepomp.

Hoe de warmtepomp de cv ketel overneemt

Een cv ketel is een installatie die werkt op aardgas. Aan de hand van aardgas wordt het water in een boiler verwarmd waarmee het huis wordt verwarmd en waarmee het huishouden wordt voorzien van warm tapwater. De warmtepomp is een systeem wat gebruik maakt van een natuurlijke brandstof. Er wordt gebruik gemaakt van lucht, water of warmte uit de grond. Doordat systeem nog relatief nieuw is, is de productie nog een kostbaar proces. Dat tekent zich af in de prijs; een warmtepomp is in de aanschaf behoorlijk wat duurder dan een cv ketel.

Waarom de aanleg van een warmtepomp kostbaar is

Een warmtepomp haalt zijn brandstof uit de lucht, water of warmte. Die eerste brandstof is redelijk eenvoudig te krijgen. Er hangt een unit buitenshuis die de lucht aanzuigt waarmee vervolgens via een warmtewisselaar het water wordt verwarmd. Deze unit is betrekkelijk goedkoop, maar een systeem wat op deze manier is aangelegd heeft geen hoog rendement. Je bent dus afhankelijk van een systeem wat werkt op basis van water of warmte uit de grond als je een hoger rendement wil. Daarvoor is een stuk aanleg nodig wat behoorlijk omvangrijk is. Wil je een systeem wat op water werkt, dan wordt er een leiding gelegd naar het grondwater of naar een nabijgelegen beek of rivier. Het water zal hieruit worden afgetapt en na gebruik weer worden teruggegeven aan de bron. Een systeem wat op warmte uit de grond werkt is naar verhouding het duurste. Er moet een grondboring worden gedaan en die kost op zich tussen 10.000 en 15.000 euro. Dit mag dan het systeem met het hoogste rendement zijn wat jouw huis geheel zelfvoorzienend maakt op het gebied van gasverbruik; het zorgt voor het hoogste kostenplaatje.

De ISDE subsidie

Ondernemers en particulieren kunnen gebruik maken van de zogeheten ISDE subsidie maatregel wanneer ze een warmtepomp willen kopen. Deze afkorting staat voor Investeringssubsidie duurzame energie. De maatregel is sinds 1 januari 2016 in het leven geroepen en in principe geldig tot en met 31 december 2020. Er wordt per jaar een bedrag beschikbaar gesteld, en op het moment dat de grens daarvan is bereikt wordt de subsidiekraan voor dat jaar dichtgedraaid. Het is dus zaak om zo vroeg mogelijk te profiteren van deze subsidieregeling om te voorkomen dat je nul op het rekest krijgt. De uitgifte en het beheer van deze subsidie wordt beheerd door de RVO.

Elk apparaat zijn eigen subsidie

Het bedrag aan subsidie wat je krijgt op een warmtepomp is niet in alle gevallen gelijk. Ook is het zo dat niet ieder model warmtepomp in aanmerking komt voor een subsidie. We keken naar de warmtepompen en andere apparaten die in aanmerking komen voor een subsidie volgens deze regeling.

  • Een warmtepomp die deel uitmaakt van het verwarmingstoestel. Een kleine warmtepomp die enkel het zwembadwater verwarmt valt dus niet onder deze subsidieregeling, en evenmin valt de eenvoudigste lucht-lucht warmtepomp die slechts één ruimte in het huis voorziet van warmte onder deze regel.
  • Een warmtepomp die werkt met een lucht-water systeem, een grondwaterwarmtesysteem, een water-waterwarmtepomp, een hybride waterwarmtepomp of warmtepompboiler.
  • Een warmtepomp of verwarmingstoestel met een nominaal verhogen van maximaal 70 Kw.
  • Een verwarmingstoestel met een etiket, een productkaart en een technische documentatie.
  • Overige apparaten die in aanmerking komen zijn onder andere een pelletkachel, een houtkachel met cv functie, een zonneboiler of biomassaketel.

Herken het apparaat

Ga je een warmtepomp kopen, dan is het goed om te kijken in de lijst die is uitgegeven door de RVO waarop de subsidies vermeld staan. Je ziet dan gelijk hoe hoog de subsidie is voor elke warmtepomp die wordt uitgegeven in Nederland. Aangezien er met de week meer producenten en apparaten bijkomen wordt deze lijst vrijwel wekelijks bijgewerkt. De RVO moet eerst het apparaat hebben gekeurd en gecontroleerd voordat de subsidie wordt vastgesteld.

Indicaties van subsidies

We keken in de lijst van RVO naar een aantal veel verkochte systemen en ontdekten daar de volgende subsidies:

Wat voor warmtepomp Welk vermogen Hoogte van de subsidie
Warmtepompboiler voor tapwater 500 euro
Lucht/water warmtepomp 8 kW 2300 euro
Brine/water warmtepomp 8 kW 2800 euro

Koop niet te duur

Ga niet blindelings uit van de hoogste subsidie voor een warmtepomp; koop die variant die je nodig hebt. Je weet wat jouw mogelijkheden zijn als je offertes opvraagt. Je ziet dan gelijk hoeveel een warmtepomp in jouw situatie kost en wat deze aan subsidie met zich meebrengt.

Gratis tot 6 offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.

airco met warmtepomp

Alles over de warmtepomp in 2021

Steeds meer Nederlanders beginnen een warmtepomp aan te schaffen. Er is sinds een aantal jaar terug een duidelijk zichtbare …

warmtepomp all black in tuin

Verschillende soorten warmtepompen + Advies

Een warmtepomp is de duurzame en energiezuinige vervanger van het eindige, fossiele aardgas. Een warmtepomp zorgt namelijk …

Is een infrarood verwarming minder rooskleurig dan er wordt beloofd?

Veelal wordt er gezegd dat de infrarood verwarming een relatief nieuwe vorm verwarming in uw huis is, waarbij de stralingswarmte …