Warmtepomp subsidie 2020

De overheid heeft een nieuw bouwbesluit afgegeven; alle nieuwe huizen die vanaf nu worden gebouwd hebben geen gasaansluiting meer. De reden hiervan is heel eenvoudig; er is een klimaatakkoord uitgevaardigd waar de Nederlandse regering zijn handtekening onder heeft gezet. In dat klimaatakkoord staat vermeld dat de uitstoot van CO2 door huishoudens steeds verder moet worden teruggedrongen. De manier bij uitstek om dit te doen is door de gaskraan dicht te draaien. Als huishouden moet je dus op zoek gaan naar een andere manier om het verwarmingsapparaat in jouw huis draaiende te houden. Het is om deze reden dat de overheid het alternatief voor de cv ketel onder de aandacht brengt; de warmtepomp.

Hoe jij met natuurlijke brandstof je huis kan verwarmen

Met het uitbannen van minerale brandstoffen om je huis te verwarmen moet je overgaan op een ander systeem. De warmtepomp maakt gebruik van natuurlijke brandstof om jouw huis te verwarmen. Er wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen lucht, water en warmte. Een verwarmingsapparaat wat met deze techniek werkt is kostbaarder in de productie dan een traditionele cv ketel. Een warmtepomp gebruikt nog een heel geringe hoeveelheid elektriciteit om het water te verwarmen, maar die is te verwaarlozen vergeleken met het elektriciteitsgebruik van en traditionele HR ketel.

Een warmtepomp kost behoorlijk wat

Wie een warmtepomp gaat kopen komt er al snel achter dat dit een behoorlijk hoge aanschaf is. Dat komt niet alleen door het feit dat de productie nog niet op het peil is van de cv ketel. Een andere oorzaak is dat de warmtepomp door een gecertificeerd monteur moet worden aangesloten; daar waar dit bij een traditioneel cv systeem een halve dag duurt kan het bij een warmtepomp wel een traject zijn wat meerdere dagen in beslag neemt. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld worden aangesloten via een grondboring. Er wordt een dubbele pijp in de grond geboord waarbij de ene leiding dient voor het aanvoeren van grondwater en de andere dient voor het afvoeren van het gebruikte grondwater. Nog duurder wordt het wanneer er gebruik wordt gemaakt van aardwarmte. De pijpen moeten dan in een compleet leidinggestel onder de tuin komen te liggen waarbij de warmte van de aarde via antivries omhoog wordt gepompt naar de warmtepomp. Het spreekt voor zich dat je voor een grondboring van dit kaliber nogal wat kwijt bent. De prijzen variëren tussen 10.000 en 15.000 euro.

De subsidie van de overheid

De overheid komt jou als inwoner tegemoet wanneer je een warmtepomp installatie wil laten bouwen in je huis. Men heeft hiervoor de ISDE subsidiemaatregel in het leven geroepen. Deze maatregel staat voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Het is een maatregel waarbij een warmtepomp wordt aangeschaft waarna jij via de RVO (de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een subsidie kan aanvragen. De RVO onderhoudt een lijst waar alle warmtepompen op staan vermeld die voor subsidie in aanmerking komen. De hoogte van die subsidie is kortweg afhankelijk van een tweetal factoren:

  • Het type apparaat wat je koopt
  • Het vermogen van het apparaat wat je koopt.

De levensduur van de subsidie

In principe heeft de overheid de subsidieregel in het leven geroepen van 1 januari 2016 tot 31 december 2020. Je kan er dus nog gebruik van maken in 2020. Per jaar wordt er een bedrag beschikbaar gesteld in de subsidieregeling. In 2017 was dit 70 miljoen. Is de subsidiepot voor dat jaar op, dan komt er nieuw geld in de subsidiepot voor het volgend jaar. Je zal dan moeten wachten met het claimen van jouw subsidie tot het moment waarop de subsidiepot weer is aangevuld.

Welke apparaten komen in aanmerking voor de subsidie

Ga jij een nieuw verwarmingsapparaat kopen, dan wil je natuurlijk wel weten welke apparaten er allemaal in aanmerking komen voor deze subsidie van de overheid. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Een warmtepomp als onderdeel van het verwarmingstoestel. Koop jij dus een relatief goedkope lucht-lucht warmtepomp die slechts één kamer verwarmt in het huis; dan komt die niet in aanmerking voor een subsidie. Hij is immers geen onderdeel van het totale verwarmingstoestel.
  • Een verwarmingstoestel met een aantal eisen. Denk aan een lucht-waterwarmtepomp, een grond-waterwarmtepomp, een water-waterwarmtepomp, een hybride waterwarmtepomp of een warmtepompboiler.
  • Het verwarmingstoestel heeft een nominaal vermogen van maximaal 70 kW. Dat houdt in dat particuliere verwarmingstoestellen vrijwel allemaal onder de subsidiemaatregel vallen. Koop je echter voor een bedrijf een warmtepomp met een vermogen van meer dan 70 kW, dan komt dit niet in aanmerking voor de subsidie.
  • Het verwarmingstoestel heeft een etiket, een productkaart en een technische documentatie. De RVO controleert deze zaken zelf voordat ze de naam en het merk van het verwarmingstoestel op de lijst van subsidiegerechtigde apparaten vermelden.

Eerst vergelijken en dan kopen

Wil jij een warmtepomp aanschaffen, vraag dan eerst offertes op. Dat doe je met deze functie. Je krijgt een aantal offertes om te vergelijken; dat kan jou een aanzienlijk voordeel oplopend tot wel 20 procent op de plaatsingskosten opleveren.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.