Warmtepomp subsidie 2021

De Nederlandse overheid heeft een klimaatakkoord getekend waarin men instemt met het terugdringen van de CO2 uitstoot bij Nederlandse huishoudens. De manier bij uitstek om dit te doen is het terugdringen van het gasgebruik. In principe werden huishoudens tot 2017 nog standaard gebouwd met een gasaansluiting; er is een nieuw bouwbesluit uitgevaardigd waarin vermeld staat dat woningen waarvan vanaf 2018 de woningen aardgasvrij moeten worden opgeleverd. Het streven is van de overheid dat er jaarlijks 50.000 nieuwbouwwoningen aardgasvrij worden opgeleverd, en dat 30.000 tot 50.000 woningen per jaar aardgasvrij worden gemaakt.

Een warmtepomp in 2021 kopen

Dit heeft voor de inwoners nogal wat gevolgen; één van de gevolgen van dit besluit is dan ook dat de gasgestookte cv installatie in steeds mindere mate te krijgen zal zijn en dat de verkoop van warmtepompen zal toenemen. Wie tussen 2018 en 2021 een nieuwe cv installatie nodig heeft wordt dan ook steeds meer aangemoedigd om een warmtepomp aan te schaffen. De Nederlandse overheid is zich echter wel bewust van het feit dat men hierbij de inwoners van Nederland op hoge kosten jaagt; een warmtepomp is namelijk een kostbare aanschaf.

Hoe de overheid jou tegemoet komt

In het regeerakkoord 2017-2021 staat vermeld dat men de regio’s in ons land wil gaan verduurzamen. Er wordt dan ook een aantal subsidiemaatregelen beschikbaar gesteld om jou tegemoet te komen in de aanschaf van een warmtepomp. De ISDE maatregel is een maatregel die al sinds 1 januari 2016 geldig is. De afkorting staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie. Het is een maatregel die inhoudt dat je bij een aanschaf van een milieuvriendelijk verwarmingsapparaat een subsidie verstrekt krijgt. Dit is een maatregel die in principe is afgegeven tot en met 31 december 2020. Je zou dus denken dat je naast het net vist als je in januari 2021 een warmtepomp aanschaft. Gelukkig is niets minder waar.

Een nieuwe subsidiemaatregel

In het regeerakkoord staat opgenomen dat men bezig is met een nieuwe subsidiemaatregel. Het is een maatregel die betrekking heeft op de isolatie van woningen en op de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers. Momenteel wordt de voorkeur nog gegeven aan het subsidiëren van isolatie maar de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen staat hoog op de prioriteitenlijst. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat de overheid in 2021 met een nieuwe subsidie op de proppen komt om jou tegemoet te treden in de aanschaf van een warmtepomp. Hoe deze maatregel vormgegeven gaat worden is tot nu toe nog niet nader bekend.

Kies voor 2021 voor een warmtepomp

Wil jij voor 2021 al een warmtepomp aanschaffen, dan is het een goed idee om te kijken in de lijst van de RVO naar de subsidietarieven die zijn vastgesteld. Je vindt er de subsidiebedragen voor alle verwarmingsapparaten die in aanmerking komen voor de ISDE subsidie zoals die nu nog geldt. De apparaten moeten onder één van de volgende categoriën vallen:

  • Deel van het verwarmingsapparaat. De warmtepomp moet deel uitmaken van het verwarmingsapparaat voor jouw hele huis. Een eenvoudige lucht-lucht warmtepomp die de functie heeft van een reverse werkende airco komt dus niet in aanmerking voor subsidie. Niet zo heel verwonderlijk, want deze apparaten hebben een verrassend lage aanschafwaarde.
  • Warmtepomp die werkt op lucht-water, grond-water, water-water, hybride waterwarmtepomp of warmtepompboiler.
  • Nominaal maximaal vermogen van 70 kW
  • Warmteapparaten zoals een pelletkachel, houtkachel met cv functie en zonneboiler vallen dus eveneens onder de groep subsidiegerechtigde apparaten.
  • Voorzien van een etiket, een productkaart en technische documentatie.

Kies met wijsheid

Kijk je op de lijst met warmteapparaten van de RVO, dan zie je subsidies staan die oplopen van 500 euro tot wel 2800 euro. Je bent al snel geneigd om het apparaat te kiezen wat de hoogste subsidie met zich meebrengt maar dit is niet zo handig. Je moet namelijk rekening houden met het vermogen wat nodig is om jouw huis comfortabel warm te houden. Kies je voor een apparaat wat een te hoog vermogen heeft, dan is de kans groot dat jouw huis te warm is waardoor het verandert in een sauna. Is het apparaat te laag van vermogen (uit spaarzaamheid), dan zal het apparaat te weinig warmte leveren om jouw huis behaaglijk warm te krijgen. Je zal dus goed moeten berekenen wat het vermogen van de warmtepomp moet zijn in jouw geval. Het is dan ook een goed idee om alvorens tot aanschaf over te gaan een advies te vragen bij een energieadviesbureau.

Vraag eerst offertes voor je koopt

Ga je een warmtepomp aanschaffen, vraag dan eerst offertes op. Dat doe je via een klik op deze knop. Je krijgt een aantal offertes die je mag vergelijken waarin je direct ziet wat in jouw situatie een verantwoorde aankoop is.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.