Warmtepomp subsidie 2018

De overheid dringt er bij inwoners steeds meer op aan dat er bij de vervanging van een cv ketel wordt gekeken naar de mogelijkheid van een warmtepomp. Daar heeft men zo zijn redenen voor. De belangrijkste reden is nog wel dat de overheid zich moet houden aan het klimaatakkoord wat inhoudt dat de CO2 uitstoot van particuliere huishoudens drastisch wordt teruggedrongen. De cv ketel – die in de huishoudens verantwoordelijk is voor deze hoge CO2 uitstoot – moet dan ook zoveel mogelijk worden afgeschaft. Er moet dan ook worden gekeken naar een goed alternatief voor de milieu onvriendelijke cv ketel. Een warmtepomp is het alternatief, en dat is waarom de overheid er alles aan doet om jou over te halen er één aan te schaffen.

Een kostbaar bezit

Wie een warmtepomp gaat aanschaffen komt er al snel achter dat het een behoorlijk kostbaar bezit is. De aanschafprijs van een warmtepomp ligt behoorlijk hoger dan die van een traditioneel cv systeem en daarom zien veel potentiële kopers af van de aanschaf van een warmtepomp. Een ongewenste situatie en daarom heeft de overheid een subsidie beschikbaar gesteld waarmee men jou tegemoet komt in de aanschaf van een warmtepomp. Op die manier hoopt de overheid te bereiken dat steeds meer huishoudens de overstap naar milieuvriendelijk verwarmen van hun huis zullen maken.

Subsidie voor warmtepompen en andere apparaten

De overheid geeft een subsidie op de aanschaf van warmtepompen maar ook de aanschaf van andere energiebesparende apparaten wordt gesubsidieerd. Zo is de subsidie geldig voor de volgende apparaten:

  • De warmtepompen met de hoogste vormen van rendement
  • Zonneboilers, al dan niet in combinatie met zonnepanelen
  • Biomassaketels
  • Pelletkachels.

Deze systemen verwarmen een huis allen via natuurlijke brandstoffen waarbij de minerale brandstoffen buiten beschouwing blijven. De overheid geeft dan ook een subsidie voor deze apparaten, al dan niet in combinatie met een warmtepomp.

De ISDE subsidieregel

De ISDE subsidieregel is de afkorting van de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Je krijgt een subsidie volgens deze regel als particuliere of als zakelijke klant. De RVO oftewel de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze subsidieregel. De regel geldt niet voor alle warmtepompen; we hebben de voorwaarden voor je op een rij gezet.

Warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie

De warmtepomp die je met subsidie wil aanschaffen moet aan een aantal eisen

voldoen;

  • De warmtepomp hoort bij een verwarmingstoestel. Een losse lucht-lucht installatie die slechts één kamer in het huis verwarmt valt dus niet onder deze regeling.
  • De warmtepomp heeft een lucht-waterwarmtepomp, een grondwaterwarmtepomp, een water-waterwarmtepomp, een hybride warmtepomp of een warmtepompboiler. Deze apparaten hebben een vermogen wat gebruikt wordt om het huis te voorzien van warm tapwater en verwarming.
  • Er is een vermogen van maximaal 70 Kw. Dit houdt in dat alle huishoudelijke warmtepompen onder de subsidieregel vallen, maar dat warmtepompen die voor zakelijk gebruik worden aangeschaft niet allemaal onder deze subsidie vallen.
  • De warmtepomp heeft een etiket, een productkaart en technische documentatie.

Herken de warmtepomp

De overheid heeft een apparatenlijst van warmtepompen gemaakt waarop alle apparaten staan die in aanmerking komen voor een subsidie. Doordat de markt op het gebied van warmtepompen niet stilstaat wordt deze lijst voortdurend aangevuld met de nieuwe typen en modellen die voor subsidie in aanmerking komen. De apparaten worden hiervoor eerst gecontroleerd en goedgekeurd door de RVO. In de lijst staat naast het aanschafbedrag ook het bedrag wat je aan subsidie krijgt bij de aanschaf van een warmtepomp.

Waar is de subsidiehoogte van afhankelijk

De hoogte van de subsidie die je krijgt is afhankelijk van een aantal zaken. Denk in

dit geval aan de volgende factoren:

  • Het soort apparaat wat je aanschaft
  • De energieprestatie van het apparaat wat wordt aangeschaft

Voorbeelden van subsidiebedragen

De subsidie die je krijgt op een warmtepomp vind je terug in de lijst van het RVO. We kwamen subsidies tegen die opliepen van 500 tot 2500 euro.

Wat voor apparaat Omschrijving Subsidie
Warmtepompboiler Warmtepompboiler voor tapwater 500 euro
Warmtepomp Lucht/water warmtepomp met vermogen 8 kW 2300 euro
Warmtepomp Brine/water warmtepomp met vermogen 8 kW 2800 euro

Houdt de tabel in de gaten

Omdat er steeds meer warmtepompen worden verkocht in ons land gaat de prijs naar beneden. Het is dan ook verstandig om niet blind te varen op de subsidies die we zojuist vermeldden. Bij een dalende verkoopprijs zal ook de hoogte van de subsidie meedalen. De kosten die je zelf nog moet betalen blijven echter hetzelfde.

Kies een warmtepomp die moduleert

Het verstandigste is nog altijd om een warmtepomp met een modulerende functie aan te schaffen. Dit is een warmtepomp die zijn vermogen automatisch afstemt op de vraag naar warmte die er op een bepaald moment is. Op die manier zit je nooit met een te warm huis of met een te hoog verbruik. De subsidie is altijd berekend op grond van het hoogst leverbare vermogen.

Vraag om offertes voor je koopt

Ga je een warmtepomp aanschaffen, vraag dan eerst offertes op alvorens tot aanschaf over te gaan. Dit zal een aanmerkelijke besparing opleveren op de aanschaf, maar ook op de installatiekosten.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.