Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Warmtepomp zelf aanleggenWarmtepomp zelf aanleggen? Een warmtepomp is een fenomeen wat is overgewaaid vanuit Scandinavische landen en Duitsland naar Nederland. Het zijn de gebieden waar een aansluiting op het aardgasnetwerk niet heel vanzelfsprekend is, en dat is ook gelijk tekenend voor het feit dat deze landen een voorsprong op Nederland hebben opgebouwd. Vandaag de dag is het echter steeds actueler dat mensen zelf een warmtepomp willen aanschaffen voor hun huis. Steeds minder woningen hebben de beschikking over een gasaansluiting en nieuwe woningen in Nederland mogen sinds 2018 niet meer met een gasaansluiting worden ontworpen. Je staat dus voor een investering wanneer je een warmtepomp wil gaan aanschaffen; dit apparaat moet jouw gasverbruik terugbrengen tot een nulpunt. Het spreekt voor zich dat een dergelijk technologisch geavanceerd apparaat een omvangrijke investering is wanneer je een nieuw verwarmingstoestel moet gaan aanschaffen.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Het proces bij de aanschaf van een warmtepomp

Ga je een warmtepomp aanschaffen, dan komt daar behoorlijk bij kijken. Het eerste wat je moet doen is kijken wat voor warmtepomp je wil gaan aanschaffen. Je hebt de keuze uit een aantal apparaten, en ieder apparaat stelt zo zijn eigen eisen aan de installatie.

  • Lucht-lucht warmtepomp. Dit apparaat is eigenlijk een soort omgekeerde airco installatie. De lucht van buitenaf wordt aangezogen en gaat via een warmtewisselaar naar binnen toe. Er wordt dus eigenlijk gewoon warme lucht jouw huis binnen geblazen. Dit is het soort apparaat wat zich redelijk gemakkelijk laat aanleggen.
  • Lucht-water warmtepomp. Dit is een warmtepomp die ook daadwerkelijk deel uitmaakt van het verwarmingsapparaat in een huis. Er wordt lucht aangezogen die via een warmtewisselaar een boiler aanstuurt om warm water af te geven aan jouw huis. Ook wordt op deze manier de verwarming aangestuurd. Dit apparaat heeft dan ook een dubbele functie. Door de complexiteit van het apparaat moet dit apparaat daadwerkelijk worden aangelegd. Je kan er nog wel zelf een aantal zaken bij uit handen nemen.
  • Water-water warmtepomp. Deze warmtepomp pompt grondwater of water uit een natuurlijke bron van een bepaalde temperatuur omhoog. Dit water wordt eveneens geleid via een warmtewisselaar waardoor water in een boiler wordt verwarmd. Dit is een systeem waarbij een bron moet worden geboord in de grond of waarbij een leiding moet worden gelegd naar een nabijgelegen beek of rivier. Het spreekt voor zich dat dit werkzaamheden zijn die je het beste kan uitbesteden
  • Brinewater warmtepomp. Technologisch de meest geavanceerde warmtepomp. Via een leidingennetwerk onder de grond wordt warmte uit de aarde omhoog gehaald en getransporteerd naar de warmtepomp. Deze zal dan de warmte via een warmtewisselaar omzetten in warm tapwater en in warmte voor de radiatoren. Deze warmtepomp heeft een bronboring nodig in de diepte, of een leidingnetwerk onder de grond in de tuin. Het spreekt voor zich dat dit systeem moet worden aangelegd door een professional; je kan deze werkzaamheden niet zelf uitvoeren.

Het ontwerp van het verwarmingssysteem

Bij het ontwerp van het verwarmingssysteem valt nog wel behoorlijk wat eigen werk te doen. Zo zal je voor een goed ontwerp op een rij moeten zetten hoe groot je huis is in kubieke meters, hoeveel personen er gebruik maken van warm water en warmte in huis, hoe de radiatoren geplaatst moeten worden en of er eventueel een vloerverwarming wordt aangelegd. Je mag hier zelf een tekening voor indienen bij de buitendienstmedewerker van de warmtepompleverancier. Dit deel is dus zelf uitvoerbaar maar zal nog wel moeten worden na-gecalculeerd door een medewerker van de warmtepompleverancier.

Het isoleren van de woning

Een van de eisen wanneer je een warmtepomp wil gaan aanschaffen is dat de woning goed geïsoleerd is. Wil jij het uiterste rendement halen uit een warmtepomp, dan zal er geen warmte verloren moeten gaan in jouw huis. Isolatiewerkzaamheden kan je voor een deel nog zelf uitvoeren; dit deel van het aanleggen van de warmtepomp valt dus deels zelf uit te voeren. Het is verstandig om voordat er isolatiemaatregelen worden getroffen aan jouw huis eerst een isolatieadvies op te vragen. Dat kan bij een speciaal isolatieadviesbureau wat je zelf kan inschakelen. Er wordt dan gekeken naar de isolatiemogelijkheden en naar het rendement van deze isolatiemaatregelen.

De laatste voorbereidingen

We moeten je teleurstellen; tenzij jij een gecertificeerd installateur bent en bevoegd bent om warmtepompen te installeren zal je deze klus toch moeten aanbesteden aan een installateur. Wel is het voor jou mogelijk om de laatste werkzaamheden uit te voeren. Je zal ruimte moeten maken in de ketelruimte van jouw huis voor de warmtepomp. Komt er een installatie op de begane grond te staan, dan moet daar een plek worden gecreëerd voor de warmtepomp. Houd bij de afmetingen gerust ruimte met een Amerikaanse koelkast qua afmeting. Wanneer alles klaarstaat voor de installateur kunnen de werkzaamheden beginnen.

Betaal niet de hoofdprijs

Voor de installatie van een warmtepomp betaal je niet graag de hoofdprijs. Het is daarom aan te raden om eerst offertes op te vragen voordat je een installateur inhuurt. Je weet gelijk waar je aan toe bent met één klik op deze knop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,