5x Valkuilen + veelgemaakte fouten

airco met warmtepomp

5x Valkuilen + veelgemaakte fouten

Met een warmtepomp kun je op een ontzettend energiezuinige (en dus milieuvriendelijke) manier water of lucht verwarmen. Alle airconditioners die in de Europese Unie worden verkocht, moeten al standaard zo’n warmtepomp bevatten. Warmtepompen werken als een omgekeerde koelkast. Ze onttrekken warmte uit een bron (het grondwater, de lucht of de bodem) en gebruiken dit om het water van je verwarming, jacuzzi, vloerverwarming of zwembad op te warmen. Net als een koelkast warmte onttrekt uit de producten. Om dit te kunnen doen hoeft het buiten niet warm te zijn en zelfs in de winter kunnen sommige warmtepompen erg effectief werken. Hier lees je over enkele valkuilen en veelgemaakte fouten die worden gemaakt bij het aanschaffen van een warmtepomp.

De subsidie

Er is een landelijke subsidie beschikbaar voor als je een warmtepomp aanschaft. Hier moet je goed opletten, want niet alle warmtepompen komen hiervoor in aanmerking. Te vaak worden er warmtepompen aangeschaft met de veronderstelling dat er een subsidie te krijgen is en uiteindelijk blijkt dit niet te kunnen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen financiële hulp voor particulieren en voor bedrijven.

 • De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE): als particulier kun je gebruik maken van de ISDE. Dit is een landelijke subsidie die voor een aantal energiebesparende apparaten wordt uitgegeven. Hieronder valt de warmtepomp, maar ook pelletkachels, biomassaketels en zonneboilers. Let er goed op welke warmtepomp je aanschaft. Dit moet een lucht-water, bodem-water of water-water warmtepomp zijn die op de apparatenlijst van de RvO terugkomt. Airconditioners vallen hier dus niet onder.
 • Regionale subsidies: vergeet niet ook bij je provincie en gemeente na te vragen of zij geld beschikbaar hebben voor dit soort energiebesparende investeringen. Natuurlijk vraag je dan ook direct naar de voorwaarden, nog voordat je de warmtepomp aanschaft.
 • Subsidies voor ondernemers: ook zakelijke gebruikers kunnen van de ISDE gebruikmaken. Daarnaast zijn er een aantal belastingaftrekken mogelijk, zoals de MIA/Vamil (Milieu Investeringsaftrek) en de EIA (Energie Investeringsaftrek). Ook hier zijn weer strenge eisen wat betreft het product dat je aanschaft, dus raadpleeg altijd de Milieulijst en de voorwaarden voordat je een aankoop doet.

Geld besparen

Een veelgemaakte fout met betrekking tot warmtepompen is te proberen geld te besparen op de initiële kosten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en de ene is efficiënter dan de andere. De goedkoopste warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht om het water mee op te warmen. Omdat de temperatuur van de lucht niet constant is zal je merken dat je ’s winters toch minder rendement zal hebben en gebruik zal moeten maken van een back-up verwarmingsketel. De duurdere opties zijn warmtepompen die warmte uit de bodem of uit het grondwater halen. Omdat het grondwater een constante temperatuur heeft, zal je met deze pomp altijd voldoende warm water kunnen genereren. Daardoor bezuinig je ook meer, wat weer betekent dat je je geld sneller terugverdient. Als je budget hebt, kijk dan goed naar alle opties, het rendement en de terugverdientijd en baseer je beslissing niet alleen op hoeveel de warmtepomp kost.

Graafwerken

Een reden waarom veel mensen toch geen warmtepomp aanschaffen is omdat ze bang zijn dat er grote graafwerken in de tuin plaats moeten vinden. Maar zelfs iemand in een flatgebouw of zonder tuin kan een warmtepomp bezitten. Niet voor alle warmtepompen moet er in de tuin worden gespit. Kies je voor een bodem-water warmtepomp, dan worden er leidingen aangebracht een halve meter onder het tuinoppervlak. Kies je voor een water-water warmtepomp, dan worden er twee putten gegraven naar het grondwater toe. Maar je kunt ook een lucht-water warmtepomp aanschaffen en deze bestaat uit een unit die buiten wordt geplaatst. Mensen zonder tuin of mensen die geen graafwerken willen laten uitvoeren kunnen zo ook prima een warmtepomp bezitten en beginnen met besparen op de energierekening.

De terugverdientijd

Warmtepompen zijn niet goedkoop. Je zal hier duizenden en soms tienduizenden euro’s aan moeten uitgeven. Hier staat echter tegenover dat een warmtepomp zichzelf terugverdient. Omdat de initiële investering zo groot is wordt wel eens gedacht dat hier een lange periode overheen gaat, maar een warmtepomp is zo zuinig dat je heel snel kunt gaan beginnen met echt besparen. Uiteraard verschilt de terugverdientijd per situatie, maar gemiddeld kun je rekenen op 10 jaar.

Een hr-ketel is niet goedkoper

De meeste mensen schaffen een warmtepomp aan wanneer het tijd is om een nieuwe boiler aan te schaffen. Regelmatig wordt er dan toch voor een hr-ketel gekozen, omdat de initiële investering lager is. Hr-ketels zijn zuinig en waarschijnlijk al een zeer positieve verbetering wat betreft energieverbruik, maar warmtepompen zijn nog 4 keer zuiniger. De initiële investering is dus hoger, maar de terugverdientijd en de uiteindelijke besparingen zijn bij warmtepompen korter en hoger. Kies je voor een hybride warmtepomp die samen met een hr-ketel werkt, dan betaal je hier gemiddeld 4000 euro voor nog exclusief subsidie. Dit is bijna even duur als een nieuwe verwarmingsketel. Een hybride warmtepomp heeft zichzelf dus meestal al terugverdiend binnen 8 jaar.

Vergelijk offertes

Ben je op zoek naar betrouwbare informatie over de kosten van een warmtepomp, zodat je zelf kunt uitrekenen wat voor jou het financiële plaatje zal zijn? Via onze vergelijkingstool kun je alle informatie betreffende de uitgaven omtrent warmtepompen opvragen. De offertes die je ontvangt zijn gratis en vrijblijvend en geven je een uitstekend beeld van waar je financieel mee te maken zal krijgen als je een warmtepomp aan schaft.

5 Comments

 • Rob Hoogendoorn

  Ee hr ketel gaat 15 j mee. Een koekast ca6 jaar. Wat is de levens duur van een warmtepomp?

 • R Mook

  Zo lang kern energie uit gesloten is van het aanbod van energie is het overstappen een keuze die ons dwangmatig wordt opgelegd. Verstandiger is het om te kiezen voor compacte kernfusie reactoren, geplaatst in de buurt zodat de aanleg van zware stroomnetten niet noodzakelijk is en waterstof brandstofcellen voorobiele oplossingen.
  Deze oplossingen mochten niet mee doen aan de tafels, hetgeen ondemocratisch is, alsmede een afwijzing van nieuwe goede oplossingen in plaats van een een keuze voor een uit ontwikkelde omgekeerde koelkast met giftig koelmiddel waar nog geen oplossing voor is en een veel groter volume gaat beslaan als die paar kilo radioactief materiaal die na jaren van gebruik vrij komt bij compacte kernfusie. Laat ons kritisch zijn op de huidige plannen

  • T.Lamme

   Het is nog niet bewezen dat CO2 slecht is voor de mensheid. Hopelijk komt het verstand terug bij onze regering.

 • Frede Nu

  Ik woon in Zweden en heb een warmtepomp incl. boiler met 2 diepe gaten in de grond. Dat werkt perfect en ik heb in 10 jaar de kosten er uit. Het is schoon, stil en je gebruikt geen gas.
  Echter waar in Nederland niet voor wordt gewaarschuwd dat je minimaal 100 meter vanaf je buren met zo’n systeem moet zitten.
  Tevens moet je er in Zweden een vergunning voor hebben. Het lijkt mij dat dat in Nederland net zo is.

  • T. Lamme

   In een Nederlandse woonwijk met laagbouw (rijtjeswoningen) kan je dat vanwege de afstand van 100 meter dus vergeten. Waarom die afstand en dus niet korter?

 • Write a Comment

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  6x Valse vooroordelen warmtepomp

  Warmtepompen komen steeds meer in het nieuws en mensen worden aangemoedigd om zo’n apparaat aan te schaffen. Omdat de initiële …

  airco met warmtepomp

  5x Valkuilen + veelgemaakte fouten

  Met een warmtepomp kun je op een ontzettend energiezuinige (en dus milieuvriendelijke) manier water of lucht verwarmen. Alle …

  Stappenplan kopen

  Een warmtepomp aanschaffen is een heel goed voornemen. Wie een warmtepomp aanschaft gaat afstappen van het gebruik van milieu …