Begrippenlijst warmtepomp

Begrippen en definities

 • Koudemiddel: een vloeibaar spul dat in een warmtepomp, airco of klimaatsysteem zit en de warmte transporteert.
 • Water/water warmtepomp: deze installatie maakt slim gebruik van de warmte in een waterbron in de aarde. Door de leidingen onder grond wordt het water doorgepompt en verwarmt de aarde het circuit waar de leidingen in zitten. Door deze warmte gebruikt de warmtepomp dit als energie om nog meer warmte op te wekken.
  Warmtebron: dit zijn plekken waar het warmtepompsysteem de warmte vandaan haalt. De plekken zijn meestal uit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht.
 • Aanvoertemperatuur: dit is het temperatuur van het verwarmingsmedium die uit het warmte opwekkingssysteem komt.
 • Afvoerlucht: de binnenlucht die gelijk naar buiten wordt weggevoerd.
 • Binnendeel: het onderdeel die de warmte of koeling afgeeft in de ruimte van het afgiftesysteem. Dit kan een vloerverwarming, wandunit of radiator zijn.
 • Buitendeel: een onderdeel van een klimaatsysteem of airconditioning wat meestal buiten staat. Dit zorgt voor een opwekking van verwarming en afkoeling.
 • Lucht/lucht warmtepomp: een installatie die de warmte uit een lage temperatuur uit de lucht haalt en dit omzet naar een bruikbare temperatuur. Uiteindelijk wordt dit overdraagt op het water van het afgiftesysteem.
 • ondensor: een warmtewisselaar waar van het koudemiddel wordt afgegeven aan cv-water, voor warm tapwater of verwarming.
 • Afgiftesysteem: dit is ook wel het buitendeel. Via dit onderdeel wordt de warmte of koeling afgegeven in de ruimte, zoals radiator, vloerverwarming, wandunit etc.
  Bodem-warmtepomp: een installatie die de warmte van een lage temperatuur uit de bron haalt en dit naar een hogere temperatuur brengt en vervolgens dit afgeeft aan het water in het afgiftesysteem.
 • Radiator: een warmtegebruiker waar de warmte convectief is door de straling die aan de ruimte wordt afgegeven.
 • Afgiftepomp: ook wel een binnendeel. Een pomp die de vloeistof door een parallelle (schakel)buffer en door het afgiftesysteem door voert.
 • BENG: Bijna Energieneutraal Gebouw, een berekening van de nieuwe EPC berekening. Dit is pas vanaf 2020 verplicht.
 • Tapwaterpomp: een pomp die tussen het boilervat en warmtepomp zit, en het tapwater transporteert.
 • Energielabel: een label waarin wordt aangegeven hoeveel energie er wordt verbruikt. A is zuinig en G is onzuinig. Niet alleen zijn energielabels van toepassing op klimaatsystemen, ook op vastgoed. Vanaf 2023 is het verplicht dat alle kantoren minimaal energielabel C hebben.
 • Basisverwarming: een warmtegebruiker, die bijvoorbeeld voor de vloerverwarming, zorgt dat de vloertemperatuur constant blijft en de warmteverlies blijft compenseren.
 • BOA: Bron Opwekking Afgifte, een code waaraan je kan aflezen of de warmtepomp is opgebouwd uit drie hoofdonderdelen.
 • Bron: de bron levert de warmte op een lage temperatuur die wordt gebracht op een hogere temperatuur door de warmtepomp. De bronnen kunnen worden onderscheid in bodem, grondwater en buitenlucht.
 • Bronvermogen: het aantal vermogen die de bron kan leveren. Als er meer bronvermogen nodig is, dan daalt het brontemperatuur en kan dit op een lange duur worden uitgeput. De term koelvermogen wordt ook vaak gebruikt in plaats van bronvermogen.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.

Waar kan ik een warmtepomp plaatsen?

Als u van plan bent om een warmtepomp aan te schaffen dan komt daar veel bij kijken. Welk type ga ik nemen? Maakt het niet …

Hybride warmtepomp goede stap naar gasloos wonen

Als Nederland de klimaatdoelen wilt behalen dan moet er vanaf 2024 100.000 hybride warmtepompen geplaatst worden. Dit wordt …

Kan je een warmtepomp aanschaffen als je in een appartement woont?

Het antwoord op de vraag is: ja! Dit is zeker mogelijk. Ook als je weinig of geen grond beschikt, dan kan je alsnog je woning …

Buffervat bij warmtepomp

Er wordt vaak gezegd dat een buffervat nodig is voor een goede werking, en al helemaal bij een lucht/lucht water-warmtepomp. …

Warmtepomp radiatoren

Geluidseisen warmtepompen en airco’s aangescherpt

Vanaf 1 april 2021 worden de geluidseisen van de warmtepompen en airco’s aangescherpt bij woningen en woongebouwen. De …

airco met warmtepomp

Hybride warmtepomp neemt het stookwerk van cv ketel over

Je cv-ketel laten vervangen door een warmtepomp, is best een grote stap. Een warmtepomp ligt aan de prijzige kant en ook …