Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 06 sep 2024

Wat zijn de kosten warmtepomp? Zeer veel mensen kiezen er vandaag de dag voor om te investeren in een warmtepomp. Er zijn aan een dergelijke installatie dan ook heel veel interessante voordelen verbonden. Gebruik maken van een warmtepomp zorgt er namelijk onder meer voor dat u een meer dan behoorlijke besparing kunt realiseren op uw energiefactuur. Dat is evenwel niet alles, want een warmtepomp is ook zeer goed voor het milieu omdat ze een minder grote hoeveelheid CO2 uitstoot. Tel daar ook nog eens bij op dat een warmtepomp over de mogelijkheid beschikt om zowel te koelen als te warmen en u beschikt meteen over meer dan voldoende goede redenen om er voor te kiezen om een dergelijke installatie in uw woning te plaatsen. Denkt u hier ook aan, maar wilt u eerst een duidelijk beeld hebben van de verschillende mogelijkheden evenals de kosten waar u rekening mee dient te houden? Lees dan snel verder en ontdek alles wat u altijd al wilde weten over warmtepompen!

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Warmtepomp prijzen de afgelopen jaren (2016-2024)

Als je kijkt naar de prijzen van warmtepompen kun je goed zien dat de prijs aanzienlijk is gedaald de afgelopen jaren. Dit komt omdat het product steeds verder ontwikkeld is en er veel meer aanbieders op de markt komen.

Prijsoverzicht warmtepomp per soort

Om u gelijk een duidelijk beeld te geven hebben we hieronder de prijzen van een warmtepomp opgesomd.

Type warmtepomp Gemiddelde kostprijs
Grond-water Vanaf 10.000 à 25.000 euro
Water-water Vanaf 15.000 euro
Lucht-lucht Vanaf 4.200 à 7.000 euro
Lucht-water Vanaf 4.250 à 7.000 euro
Hybride Vanaf € 5.000 à € 7.000

Bovenstaande maakt duidelijk dat de geothermische warmtepompen duidelijk de duurste zijn. Daar staat wel tegenover dat ze een enorm rendement in het vooruitzicht stellen waardoor de terugverdientijd eigenlijk ten allen tijde relatief beperkt wordt gehouden.

Wat zijn de montage kosten van een warmtepomp?

Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat voor soort warmtepomp je koopt, maar als we uitgaan van een warmtepomp tussen de rond de 9000 euro dan zijn de installatiekosten zo’n 1800 euro.

Wat kost een warmtepomp?

prijsDe belangrijkste vraag die u zich als potentiële investeerder in een warmtepomp zult stellen heeft uiteraard betrekking tot de kostprijs van een warmtepomp. Voor we hier een antwoord op kunnen geven is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat er tegenwoordig verschillende soorten warmtepompen bestaan. We zetten deze mogelijkheden inclusief de gemiddelde kostprijs nog even voor u op een rijtje.

  • Grond-water warmtepomp. De eerste mogelijkheid die u heeft om een warmtepomp aan te kopen is de grond-water warmtepomp. De kostprijs die voor dit type warmtepomp in rekening wordt gebracht is in het bijzonder afhankelijk van het type buizennetwerk. Is er sprake van een horizontaal buizennetwerk, dan begint de prijs vanaf zo’n 10.000 euro. Is er sprake van een verticaal systeem, dan begint de prijs een stukje hoger, namelijk vanaf 15.000 euro. In het geval van een grond-water warmtepomp dienen er immers altijd grondboringen te worden uitgevoerd en deze zijn behoorlijk duur. Een boring kost gemiddeld zo’n 6000 euro voor een eengezinswoning. De arbeidskosten bedragen gemiddeld zo’n 1800 euro (manuren). Installatie van het materiaal om een warmtepomp heen, waaronder: buis isolatie expansie, vul/spoelunits, afsluiters, elektra etc. kost gemiddeld zo’n 800 tot 1000 euro. Daarnaast zijn er nog ontwerpkosten van de installatie e.d. Het totaal plaatje zal dan uitkomen op een bedrag tussen de 10.000 en de 25.000 euro.
  • Water-water warmtepomp. De tweede mogelijkheid is een water-water warmtepomp. Ook hierbij dient er rekening te worden gehouden met een kostprijs die relatief hoog is gelegen. Bij een installatie als deze dienen er immers altijd diepe putten te worden gegraven en dat is behoorlijk intensief werk. Mede omwille van deze reden begint ook een water-water warmtepomp systeem bij een kostprijs vanaf 15.000 euro. Hier dient wel bij te worden aangegeven dat het rendement van water-water warmtepompen zeer aanzienlijk is. Dit zorgt er voor dat u vooral op middellange tot lange termijn zult kunnen rekenen op een zeer interessante energiebesparing.
  • Lucht-lucht warmtepomp. Een warmtepomp systeem die een stuk voordeliger is in vergelijking met de twee bovenstaande opties is de lucht-lucht warmtepomp. De prijs die voor een dergelijke warmtepomp in rekening wordt gebracht is evenwel afhankelijk van de omvang van de installatie. Wanneer we de gemiddelde kostprijs onder de loep gaan nemen kunnen we echter vaststellen dat deze ergens tussen de 4.000 & 7.000 euro is gelegen. De installatie is in deze kostprijs wel inbegrepen. Kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp brengt als grote voorbeeld met zich mee dat er geen ingrijpende veranderingen aan of rond de woning zijn. Dit is bij met name een geothermisch systeem uiteraard wel het geval.
  • Lucht-water warmtepomp. De laatste mogelijkheid is een zogenaamde lucht-water warmtepomp. Een dergelijke warmtepomp kopen gaat gepaard met een kostenplaatje van tussen de 4.500 & 7.500 euro inclusief de installatie. Dit type warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Vervolgens zorgt een compressor in combinatie met een verdamper en een condensor er voor dat de buitenlucht verder wordt opgewarmd. Deze warmte kan vervolgens worden aangewend om het water in de aanwezige verwarmingsleidingen te verwarmen. Dit is een relatief voordelige warmtepomp die toch precies doet wat u er van verwacht en een aantrekkelijk rendement weet te realiseren.

Terugverdientijd warmtepomp

Gemiddeld werd er bij de lancering van de warmtepompen op de markt aangegeven dat ze over een terugverdientijd beschikken van tussen de tien en vijftien jaar. In het geval van geothermische warmtepompen lag de terugverdientijd zelfs rond de twintig jaar. Door de jaren heen is er evenwel heel wat veranderd. Warmtepompen zijn iets voordeliger geworden, u kunt er subsidies voor aanvragen en bovendien is de energieprijs ieder jaar opnieuw verder gestegen. Al deze verschillende invloeden zorgen er voor dat u veelal een aantal jaar van de terugverdientijd af kunt halen. Gemiddeld is een terugverdientijd van tussen de zeven en vijftien jaar (afhankelijk van het type warmtepomp) dan ook perfect te realiseren.

Kan ik nog ergens geld mee besparen op de kosten?

Ja zeker met de subsidie! (wees er snel bij want op = op). Je ziet het al in de zonnepanelen markt, veel mooie regelingen worden teruggedraaid.

Wanneer u er voor kiest om een bepaald warmtepomp systeem in huis te halen is het altijd interessant om te kijken welke subsidies er op dat ogenblik voor handen zijn. Op moment van schrijven is het mogelijk om een maximale subsidie te verkrijgen van 2.500 euro. De hoogte van de subsidie die u ontvangt is evenwel afhankelijk van het type installatie. Een geothermische warmtepomp zal wat dat betreft dan ook altijd meer subsidie ontvangen in vergelijking met de andere systemen. Dit is in het bijzonder het geval omdat een dergelijke warmtepomp ook moeiteloos het beste rendement weet te realiseren. In ieder geval, door het aanvragen van de mogelijke subsidies is het mogelijk om er voor te zorgen dat uw investering in een warmtepomp een behoorlijk stuk voordeliger uitvalt en dat is altijd mooi meegenomen. Zie ook de pagina: subsidie warmtepomp.

Vergelijken, waarom?

Wilt u er absoluut zeker van zijn dat u de warmtepomp van uw keuze kunt aankopen tegen de scherpst mogelijke prijs? In dat geval kan het nooit kwaad om een offerte op te vragen bij verschillende bedrijven die warmtepompen leveren. Alleen door vervolgens deze offertes te vergelijken is het namelijk mogelijk om met zekerheid te kunnen genieten van de scherpst mogelijke prijs! Gelukkig kunt u in een keer via deze website tot 4 offertes van lokale specialisten aanvragen en vergelijken. Vul het formulier op de volgende pagina in en begin met vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan