Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

warmtepomp werkingWerking warmtepomp? Bijzonder veel mensen kiezen er vandaag de dag voor om in hun woning gebruik te maken van een warmtepomp. Misschien heeft u nog geen warmtepomp aangekocht, maar speelt u wel met dat idee. In dat geval zult u graag een goed beeld willen hebben van de manier waarop een warmtepomp precies werkt. Daarmee kunnen wij u verder helpen. Op deze pagina krijgt u namelijk een glasheldere uitleg van hoe de werking van een warmtepomp er precies uitziet.

 

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Wat is een warmtepomp

U vraagt zich zelf waarschijnlijk niet af: wat is een koelkast ? U weet immers dat etenswaar dat u in de koelkast zet koud wordt gemaakt en gehouden. Simplistisch gezegd is uw koelkast ook een warmtepomp. Wat gebeurt er in de koelkast ? Er wordt binnen in de koelkast warmte onttrokken en deze wordt buiten de koelkast (achterop de koelkast dat zwart metalen rek) afgegeven. Beeldvormig gezegd: er loopt een transportbandje met warmte van binnen in de koelkast naar buiten de koelkast. De warmte wordt van binnen naar buiten getransporteerd. Dat transportbandje is natuurlijk geen ‘roltrap’. Nee, de koelkast bevat een ‘koudemiddel’ of wel ‘hulpstof’ om dit te doen.
Een warmtepomp neemt dus ergens warmte op, om die elders af te geven. Tussen dat opnemen en afgeven vindt er ook nog eens een temperatuursverhoging plaats. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, er is een vorm van ‘arbeid’ nodig om dit te doen. De warmtepomp (zoals wij hem hier bedoelen) werkt met een vloeistof (koudemiddel) met een laag kookpunt temperatuur.

(Nu wordt het toch iets gecompliceerder)
Dit koudemiddel laten wij in een kring rond lopen:

Een compressor perst het koudemiddel samen waardoor druk en temperatuur oplopen, het dan gasvormige middel wordt door een platenwisselaar (condensor) gestuwd waar het in aanraking komt met het koudere systeem water (bijvoorbeeld vloerverwarming), er zal daar dus warmte worden overgedragen van het warme gas naar het koudere systeem water, hierdoor koelt het gas ook af en zal condenseren of wel vloeistof worden. Vervolgens wordt de vloeistof door een ‘expansie ventiel’ geleid waar het van dunne leidingen ineens weer in grotere leidingen komt waardoor de druk van het middel afneemt en verdamping kan plaats vinden in de volgende platenwisselaar (verdamper) Het verdampingsproces neemt energie op uit de omgeving (het bronwater wat aan de andere kant door de verdamper loopt) na de verdamper is de kring rond en begint de compressor het gasvormig middel weer samen te persen.

Bovengenoemde ‘kring’ is dus eigenlijk de transportband die aan de ene zijde energie wegneemt om die aan de andere zijde af te geven. Lees verder op de pagina: technische informatie warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepompen die vandaag de dag op de markt zijn terug te vinden zijn over het algemeen gebaseerd op een elektrisch aangedreven compressietechniek. In dit geval wordt er een vloeistof gepompt in een gesloten circuit. Van welke vloeistof er precies gebruik wordt gemaakt is grotendeels afhankelijk van de druk evenals van de temperatuur in vloeibare of gasachtige toestand. Deze verandering in toestand dient er uiteindelijk voor te zorgen dat de warmte wordt opgenomen om daarna terug te worden afgegeven.

Uitleg video werking warmtepomp

Vaak is het lastig om een ingewikkeld product zoals een warmtepomp uit te leggen met woorden. De video hieronder doet een poging om u de werking van een warmtepomp uit te leggen.

Uit wat bestaat een warmtepomp installatie?

Een installatie met warmtepomp bestaat uit verschillende onderdelen. Het betreft hier niet alleen het vloeistofcircuit met pomp, daarnaast is er ook sprake van een expansieventiel evenals twee warmtewisselaars. De verdamper die deel uitmaakt van het systeem zal uiteindelijk de warmte van buiten moeten halen waarna vervolgens de condensator er voor zorgt dat de warmte opnieuw wordt afgegeven. Dit proces verloopt in verschillend fasen die we graag even gedetailleerd voor u op een rijtje zetten:

  • Fase 1: Het onttrekken van de warmte. In deze fase wordt er gebruik gemaakt van een vloeistof die beschikt over een lager kookpunt ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Deze zal uiteindelijk dienst doen als transportmiddel van de warmte. De vloeistof heeft als functie om de warmte aan de buitenlucht te onttrekken. Er kan tevens gebruik worden gemaakt van een andere warmtebron. Vervolgens zorgt de verdamper er voor dat de vloeistof wordt verdampt.
  • Fase 2: Compressie. Een compressor zal na afloop van bovenstaande fase de verdampte vloeistof samendrukken. Dit zorgt er voor dat de temperatuur van de damp de hoogte in schiet.
  • Fase 3: Afgifte van de warmte. De inmiddels verzamelde warmte wordt door middel van een zogenaamde condensor terug afgegeven aan het boilervat. Deze fase van het proces zorgt er voor dat de damp in het vat wordt afgekoeld. Het gevolg is dat ze opnieuw condenseert waardoor een gewone vloeistof ontstaat. Deze vloeistof stroomt daarna terug via het expansieventiel naar de verdamper. Het proces kan dan terug gewoon herbeginnen.

Veelzijdig inzetbaar

De unieke werking van een warmtepomp zorgt er voor dat ze zeer veelzijdig inzetbaar is. Tegenwoordig wordt een warmtepomp dan ook niet alleen gebruikt om bijvoorbeeld het water in een systeem met vloerverwarming op te warmen, daarnaast kan ze ook prima worden gebruikt om het zwembadwater op een aangename temperatuur te brengen. In ieder geval, wanneer u op zoek bent naar een duurzame en financieel interessante mogelijkheid om bijvoorbeeld water, maar ook lucht te verwarmen, dan kan een warmtepomp ongetwijfeld de perfecte oplossing betekenen.

Benieuwd naar de prijzen?

Als u benieuwd bent naar de prijzen dan kunt u het beste de pagina warmtepomp kosten bezoeken. Als u benieuwd bent wat de exacte prijzen zullen zijn voor uw woning en als u inzicht wilt krijgen in de mogelijkheden dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Gelukkig kunt u dit in een keer doen via onze website. Vul hieronder uw postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale specialisten en begin met vergelijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Bekijk hier de top 3 warmtepompspecialisten:

images

DLE energy

DLE Energy verwijst waarschijnlijk naar een bedrijf dat zich richt op innovatieve Lees meer

SAMAN_LOGO_FULLCOLOR

Saman Groep

Saman Groep is een Nederlands bedrijf dat zich richt op verschillende sectoren, Lees meer

download

GEO Energie

GEO Energie.nl is een Nederlands bedrijf dat zich richt op geothermische energie, Lees meer

Laatste nieuws

5x Valkuilen + 5 veelgemaakte fouten

september 14, 2024

Laatst bewerkt op: 22 okt 2024   Met een warmtepomp kun je

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen