Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te kunnen kopen. Daarom kiezen veel mensen voordat ze verplicht worden om een (hybride) warmtepomp te nemen, toch nog voor een traditionele cv-ketel. Zijn warmtepompen alleen voor rijke mensen?

Binnenkort moeten bijna alle huiseigenaren bij het vervangen van hun cv-ketel vanaf 2026 overstappen op een warmtepomp. Niet iedereen is daar blij mee, om het zacht uit te drukken. Tegenstanders noemen dit apparaat, dat energie haalt uit de lucht, bodemwarmte of grondwater, een ‘dwang pomp’.

Vorige week vertelde een installateur aan RTL Nieuws dat sommige mensen snel een nieuwe ketel bestellen om (voorlopig) niet te hoeven voldoen aan de nieuwe regels. Installateurs zien nu meer vraag naar nieuwe gasketels. Ze merken dat mensen zich vooral zorgen maken over de kosten.

Let op: Lenen waar rente mee gemoeid is raden wij ten strengste af! Onderstaande gaat over leningen met 0% rente.

Geld lenen voor een warmtepomp en waarom het de moeite waard is

Uit een recent onderzoek van het RTL Nieuws Panel blijkt dat 80 procent van de mensen denkt dat ‘de kosten’ het grootste probleem zijn als ze willen overstappen naar een (hybride) warmtepomp. Hoewel er ook andere redenen worden genoemd, gaat dit specifiek over de zorgen dat een warmtepomp te duur is.

Fiona Hamberg van het Nationaal Warmtefonds, een overheidsinstelling waar je geld kunt lenen voor energiebesparende maatregelen, benadrukt dat een hybride warmtepomp voor iedereen betaalbaar is. “Elke huiseigenaar kan de financiering van een hybride warmtepomp regelen, behalve als je actief in schuldhulpverlening bent of als je een lopende achterstandsmelding bij het BKR hebt.”

Vanaf vorig jaar kunnen mensen met een verzamelinkomen tot 60.000 euro een lening afsluiten zonder rente gedurende de gehele looptijd. Dit betekent dat je alleen een maandelijkse aflossing betaalt.

Bovendien is er de mogelijkheid om een lening aan te gaan, zelfs als er momenteel geen ruimte is om rente en aflossing te betalen. In dit geval bedraagt het maximale leenbedrag 10.000 euro. Net als bij andere leningen is de rente gedurende de hele looptijd 0 procent. Gedurende de eerste 5 jaar hoeft de klant geen aflossingen te doen.

Je kunt de aflossingen voor de lening (gedeeltelijk) betalen met het geld dat je bespaart doordat je energierekening omlaag gaat. Bij zonnepanelen is dit vrij eenvoudig te berekenen, omdat een lening vaak resulteert in maandelijkse besparingen

Bij warmtepompen is het wat lastiger om de kosten en besparingen te berekenen. Maar volgens Milieu Centraal zul je bijna altijd geld besparen met een warmtepomp. Als je nu meer dan 1500 kubieke meter gas per jaar gebruikt, duurt het ongeveer zeven jaar voordat je de kosten hebt terugverdiend.

Joanne de Jongh van Milieu Centraal legt uit dat als je zuiniger leeft, het wat langer kan duren voordat je de investering terugverdient. Maar vrijwel altijd zal dit sneller zijn dan de levensduur van het apparaat, dat ongeveer 15 jaar is. Ze benadrukt: “Je verdient het altijd terug.” En als de terugverdientijd langer is dan zeven jaar, is een warmtepomp overigens niet verplicht.

Lenen voor Warmtepomp

RTL Nieuws heeft gesproken met verschillende mensen die in de afgelopen jaren een warmtepomp hebben gefinancierd met een lening van het Warmtefonds. Twee van deze voorbeelden zijn Steven en Eric.

Steven vertelt dat hij een lening van 9.000 euro heeft afgesloten voor een volledig elektrische warmtepomp en 6.000 euro voor zonnepanelen. Daarnaast heeft hij ook 3.000 euro aan eigen geld ingebracht. Voor de warmtepomp betaalt hij maandelijks 57 euro en voor de zonnepanelen 38 euro. De lening loopt over een periode van 15 jaar. Steven zegt: “Ik bespaar elke maand tussen de 150 en 200 euro aan energiekosten, terwijl ik maar 95 euro per maand investeer.”

Nu hij geen gas meer gebruikt, hoeft hij ook geen vaste kosten meer te betalen. Steven zegt: “Als ik geen lening van het Warmtefonds had gekregen, had ik deze investering niet kunnen doen.”

Eric heeft ook een lening afgesloten voor een volledig elektrische warmtepomp, ter waarde van bijna 12.000 euro tegen een rente van 3,7 procent. Hij moet maandelijks 85 euro aflossen gedurende 15 jaar. Door de warmtepomp is zijn energierekening met 175 euro per maand verlaagd, wat hij een goede deal vindt. Eric zegt: “Als ik deze lening niet had genomen, zou ik een nieuwe cv-ketel hebben moeten kopen. De oude was namelijk op”

Fiona Hamberg van het Warmtefonds legt uit dat de kosten van een lening meestal in goede verhouding staan tot de besparing op de energierekening. Dit wordt bevestigd door andere experts die door RTL Nieuws zijn geraadpleegd. Met andere woorden, wat je leent, verdien je elke maand weer terug.

Onwetendheid over financiering

Waarom denken mensen dan dat de kosten het grootste probleem zijn? Milieu Centraal heeft vorig jaar een onderzoek laten uitvoeren door Motivaction onder huiseigenaren van oudere woningen die hun woning nog niet hebben verduurzaamd. Hieruit bleek dat 75 procent niet wist dat er subsidies en leningen beschikbaar zijn voor verduurzaming.

Volgens Hamberg is het niet altijd zo dat mensen het Warmtefonds vermijden vanwege principiële redenen tegen lenen. “We hebben het over woningeigenaren, die hebben hun huis al gefinancierd met een lening. Als het doel maar duidelijk genoeg is en de voordelen helder zijn, dan is het accepteren van een lening niet zo’n grote stap.”

Lenen voor duurzaamheid

Hamberg wil het idee wegnemen dat mensen niet willen lenen. “Tegenwoordig kun je voor bijna alles een lening krijgen, zelfs voor kleine aankopen zoals een wasmachine of kleding online.” Misschien voelen mensen zich minder betrokken bij een warmtepomp op emotioneel niveau. Voor de meesten maakt het niet uit of de warmte afkomstig is van een warmtepomp of een cv-ketel. Als het maar warm is, is het goed. “Het belangrijkste is dat het apparaat gewoon werkt.”

Er zijn ook mensen die echt gemotiveerd zijn van binnenuit, legt ze uit. “Dat zijn mensen die echt emotioneel verbonden zijn met deze manier van verwarmen omdat ze graag duurzamer willen leven. ” Zulke mensen zie je wel kiezen voor een lening voor een warmtepomp.

Yuri Pelser, een deskundige op het gebied van het verduurzamen van woningen, merkt dit ook op. Op de vraag of een warmtepomp snel terug te verdienen is, zegt hij: “Als de gasprijs omhoog gaat, verdient het zich snel terug.” Maar als de gasprijs daalt, duurt het veel langer. Dan willen mensen het ineens niet meer. Dat is best vreemd in Nederland. Wie denkt er nu eigenlijk na over het terugverdienen van zijn keuken of auto? Er zijn andere redenen om het te doen. Zoals het nalaten van een betere wereld voor je kleinkinderen. Of gewoon omdat je een comfortabeler huis wilt.

Financiële overwegingen bij warmtepompen

Patrick Schimmel, een bekende installateur in de wereld van warmtepompen, begrijpt wel waarom sommige mensen terughoudend zijn om een lening af te sluiten voor een warmtepomp. Hij legt uit dat als je bijvoorbeeld je relatie verbreekt en de hypotheek op één naam wil zetten, de bank ook kijkt naar de lening die je hebt afgesloten bij het Warmtefonds. Dit kan het moeilijk maken om het huis te behouden.

Fiona Hamberg van het Warmtefonds begrijpt deze zorgen wel, maar ze wijst erop dat dit voor elke lening geldt. “Je kunt je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden, maar niet tegen een scheiding.” Volgens haar vereist een scheiding een nieuwe beoordeling van de financiële situatie.

“Banken mogen niet kijken naar het geld dat je bespaart met een warmtepomp als je een lening aanvraagt.” Maar als je huis een beter energielabel heeft, mogen ze wel meer geld uitlenen. Dus het kan slim zijn om je energielabel te laten controleren.

Warmtepompen voor iedereen

Sommigen zeggen dat alleen rijke mensen een warmtepomp kunnen betalen. Olof van der Gaag, de baas van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, merkt op dat de mensen die warmtepompen kopen niet echt een doorsnee van Nederland zijn. “Net als bij elektrische auto’s zijn dit meestal mensen met een goed inkomen en een hoge opleiding, en ze hebben vaak een eigen huis.”

Van der Gaag zegt dat het niet uitmaakt of je veel of weinig verdient; na ongeveer zeven jaar heb je de warmtepomp betaald met besparingen. “Je hoeft het niet als een investering te zien omdat je geen rente betaalt voor de lening.” Maar hij ziet ook dat mensen vaak niet graag geld lenen.

“Ik denk dat we actie moeten ondernemen om mensen in de armste buurten te ondersteunen.” Er zijn niet genoeg installateurs beschikbaar, dus het voorstel is om hele buurten van het aardgas af te halen en mensen volledig te helpen. Zo kunnen ze alles in één keer doen en efficiënter te werk gaan.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan