Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Elektrische CV ketelsElektrische CV ketels? Een elektrische cv ketel kan misschien wel de ideale oplossing zijn voor uw situatie. Steeds meer mensen willen zonnepanelen combineren met de elektrische cv ketel. Op deze manier kun je en hoop geld besparen. Maar is het wel verstandig om over te gaan op een elektrische cv ketel? Lees op deze pagina meer informatie over hierover. Maak daarnaast gebruik van onze vergelijkservice zodat u tot 6 lokale cv ketel installateurs kunt vergelijken via het volgende formulier.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Steeds meer elektrische ketels?

Een elektrische ketel werd in 2012 in Nederland (op het vaste land) haast niet verkocht. Maar is daar verandering in gekomen ? Laten we dat eens onder de loep nemen: Misschien weet u nog dat er in Nederland heel veel Elektrische boilers hingen ? Dat waren veelal huur boilers die door de Energiemaatschappij werden geplaatst en onderhouden. Maar deze zijn in de loop der tijd allemaal verdwenen. Waarom? Simpel; In één m³ aardgas zit omgerekend ongeveer 8,7 kWh afgegeven energie en kost u thans ca. 0,65 euro. (Op de pagina berekenen, treft u een voorbeeld hoe we hier aan komen) De energie uit aardgas komt in de vorm van warmte vrij bij verbranding. Elektriciteit kost per kWh thans ca. 0,20 euro ( Dus voor 8,7 kWh 1,74 euro in plaats van 0,65 euro) dus puur elektra is 2,6 x zo duur aan energiekosten voor verwarming dan aardgas. (De prijs verhouding is in de loop der jaren niet veel veranderd).

Voordeel uit aardgas?

In Nederland halen we dus voordeel uit ons aardgas en omdat ons land redelijk klein is waren de kosten om bij de meeste particulieren aardgas binnen de deur te brengen dan ook beperkt. Dit in tegenstelling tot grotere landen waar dus ook minder woningen per km² staan. In Scandinavië hebben bijvoorbeeld veel huizen geen aardgasaansluiting, zij verwarmde (en verwarmen) vaak ‘puur elektrisch’. De reden dat een warmtepomp daar veel meer verkocht is dan in Nederland laat zich dan ook meteen raden. De energie rekening gaat meteen met ca. ¾ omlaag (COP 4 t.o.v. COP 1).

Omslagpunt: Even terzijde, als u weet dat aardgas voor jou (particulier) ca. 0,65 euro kost en elektriciteit ca. 0,20 euro kunt u ook berekenen bij welke COP een warmtepomp minder energiekosten heeft.

  • 8,7 kWh geleverde energie bij gas (1m³) kost 0,65 euro
  • 8,7 kWh geleverde energie stroom kost (1,74 euro) 1,74 : 0,65 = 2,67

Dus zodra de COP hoger is dan 2,7 bent u met een warmtepomp minder aan energiekosten kwijt dan bij aardgas.


De elektrische ketel

Terug naar een Elektrische ketel…..

…hierbij wordt alle energie uit het net omgezet naar warmte en is het COP 1, die energiekosten zijn dus t.o.v. aardgas hoog in ons land. U vindt dan ook meestal alleen maar een elektrische ketel daar waar geen aardgas is, bijvoorbeeld aan boord van grotere schepen waar een flinke aggregaat toch al voldoende stroom levert of bij een boer in de polder die een eigen windmolen heeft staan en elektrische energie over heeft.

In het ‘rekenvoorbeeld’ op de pagina PV Zonnepanelen ziet u een voorbeeld woning die, om ‘energie neutraal’ te zijn,
24 zon PV panelen nodig heeft.

Zou u deze woning met een elektrische ketel verwarmen dan: (steeds het afgegeven/benodigd vermogen) 16.000 kWh verwarming + 494 kWh bijverwarming + 2111 kWh tapwater = 18.605 kWh nodig hebben.

Delen we dit door de jaar opbrengst van 1 paneel (220 kWh) dan zouden we hier 85 panelen nodig hebben in plaats van 24 bij gebruik van een warmtpomp.


De toekomst?

Woningen worden vandaag de dag zeer goed geïsoleerd en dat wordt met de dag nog beter. We hebben dus straks om onze woning te verwarmen niet zo gek veel energie meer nodig. Een kleine elektrische ketel van 1 tot 3 kW zou dan voldoende kunnen zijn om de warmtevraag te dekken van een normale eengezinswoning. Middels een driewegklep kan deze ketel ook een tapwater boiler (indirect gestookt) verwarmen van bijvoorbeeld 200 liter, voor deze boiler staat nog een voorgeschakelde zonneboiler die door thermische zonnepanelen het tapwater verwarmt of voorverwarmd.

En PV panelen dekken dan de stroomvraag van de elektrische elementen (elektrische ketel). In principe zal alles in uw huis worden verduurzaamd, denk ook aan uw elektrische auto die door middel van een laadpaal wordt opgeladen. Natuurlijk gebruikt u met een warmtepomp veel minder energie dan met die elektrische ketel en/of boiler. Maar sommige wetenschappers voorspellen dat de toekomst toch deze kant op zou kunnen gaan. Een elektrische ketel is immers een stuk minder gecompliceerd dan een warmtepomp, bovendien hoeft u niet te boren voor een bron en/of hebt u buiten geen ventilator geluid zoals bij een lucht/water warmtepomp. En bij een COP van 1 komt natuurlijk ook elektrische vloerverwarming (verwarmingslint in de vloer) dan weer in aanmerking.

Er zijn dus ‘vele wegen’ die naar ROME leiden.

En…inmiddels zijn er al weer mensen die een elektrische boiler hebben gekocht, om het teveel aan opgewekte elektriciteit van hun PV-panelen zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan de leverancier.

Zie ook: centrale verwarming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan