Veelgestelde vragen warmtepomp

 • Welke warmtepomp heb ik nodig?
  Dit ligt aan het aantal vermogen die jij nodig hebt. Als je veel vermogen nodig hebt kies dan voor een lucht/water warmtepomp.
 • Waaruit bestaat een warmtepomp?
  – De bron: dit ligt aan welk soort warmtepomp jij kiest
  – De koudemiddelkring: bestaat uit een compressor, een verdamper en een expansieventiel.
 • Kan ik mijn huis verwarmen met een warmtepomp?
  Als je radiatoren of vloerverwarming hiervoor geschikt zijn, dan kan je huis snel genoeg warm worden. Een warmtepomp werkt met een lagere temperatuur. Dus het is zeker mogelijk.
 • Kan ik een warmtepomp plaatsen?
  Elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Als je geen ruimte hebt dan kan je je alsnog voorbereiden op de installatie. Daarnaast is het belangrijk dat de woning goed is geïsoleerd, goed kan ventileren en goed verwarmd kan worden. Deze drie factoren hebben een grote invloed op de warmtepomp.
 • Kan een warmtepomp op zolder?
  Een zolder is een goede mogelijkheid. Ook zijn er andere mogelijkheden zoals garage of kelder.
 • Wie mag een warmtepomp installeren?
  Elke installateur kan een warmtepomp installeren.
 • Wat kost een warmtepomp voor verwarming?
  De prijzen kunnen verschillen. De prijzen kunnen wel oplopen van €4000 tot €25.000. Voor meer informatie klik hier
 • Wat is een warmtepomp?
  Een installatie die verschillende bronnen uit de natuur gebruikt om een woning te verwarmen of te koelen. De bron kan lucht of grond zijn.
 • Hoe werkt een warmtepomp?
  Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Hiervoor gebruikt de warmtepomp stroom, maar wel veel minder. Eigenlijk werkt het als een soort omgekeerde koelkast. Voor meer informatie klik hier
 • Hoe werkt een warmtepomp in de winter?
  Tijdens de winter zit er nog warmte-energie in de bodem, lucht en het water. Het is dus mogelijk en zelfs met vriestemperatuur werkt de warmtepomp nog steeds.
 • Kan een warmtepomp ook koelen?
  Ja een warmtepomp kan ook koelen. Het werkt dan net als een airco.
 • Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?
  Aan elk voordeel zit een nadeel, ook een warmtepomp heeft dus nadelen. Bijvoorbeeld is een warmtepomp een grote investering en is het isoleren van een woning essentieel. Meer weten? Klik dan hier
 • Hoe werkt een warmtepomp lucht water?
  De werking van een lucht/water warmtepomp is te vergelijken met een koelkast, maar dan wel andersom. Een koelkast zorgt ervoor dat de warmte van de producten wordt onttrokken door een koudemiddel, en aan de achterkant van de koelkast wordt dit afgegeven aan de omgevingslucht. Wil je meer weten? Klik dan hier voor meer informatie.
 • Wat kost een warmtepomp lucht water?
  De prijzen liggen tussen de €4.500 en €7500 inclusief de installatie.
 • Hoeveel verbruikt een warmtepomp lucht water?
  Een gezin verbruikt jaarlijks 15.000 kWh aan verwarming en sanitair. Voor een woning gebruik je een warmtepomp met een COP van 3. Je verbruikt dan ongeveer op een verbruik van 5.000 kWh per jaar.
 • Hoeveel kWh verbruikt een warmtepomp?
  Een woning die goed geïsoleerd is zal het jaarlijkse verbruik ongeveer 4.000 kWh zijn. Als je een warmtepomp neemt met een SCOP waarde van 4 dan zal het stroomverbruik verdubbelen.
 • Hoe kan je verbruik van een warmtepomp berekenen?
  Je kunt het energieverbruik van je warmtepomp berekenen door het thermische vermogen te delen door COP. Bijvoorbeeld 17.000 : 3,5 dan kom je uit op een jaarlijks verbruik van 4850 kWh.
 • Hoeveel kost een warmtepomp per jaar?
  – HR ketel €1200
  – Lucht/water warmtepomp €1040
  – Bodem warmtepomp €1200
  – Hybride installatie €1078
 • Hoe lang gaat een warmtepomp mee?
  Gemiddeld gaat een warmtepomp 15 a 20 jaar mee. In de praktijk kan de warmtepomp wel 30 jaar mee gaan. Uiteindelijk ligt dit allemaal aan hoe jij de warmtepomp onderhoud.
 • Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?
  Een zonnepaneel produceert gemiddeld 300 kWh per jaar. Verbruik je met een warmtepomp 2857 kWh dan gebruik je de formule 2857 : 300 = 10 zonnepanelen.
 • Hoeveel bespaar je met een warmtepomp?
  Dit hangt af van een aantal factoren namelijk:
  – isolatie van de woning
  – grootte van gezin en woning
  – soort warmtepomp
  Gemiddeld bespaar je met een warmtepomp €270 per jaar.
 • Waarom kiezen voor een warmtepomp?
  Door een warmtepomp verwarm je je huis niet meer met gas, maar met elektriciteit. Je verbruikt hierdoor dus minder gas en meer elektriciteit. Wat je bespaart op de gaskosten is veel groter vergeleken met de extra stroomkosten. Je bespaart dus iedere maand wat op je energierekening en ook draag je een steentje bij voor het milieu.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.

Waar kan ik een warmtepomp plaatsen?

Als u van plan bent om een warmtepomp aan te schaffen dan komt daar veel bij kijken. Welk type ga ik nemen? Maakt het niet …

Hybride warmtepomp goede stap naar gasloos wonen

Als Nederland de klimaatdoelen wilt behalen dan moet er vanaf 2024 100.000 hybride warmtepompen geplaatst worden. Dit wordt …

Kan je een warmtepomp aanschaffen als je in een appartement woont?

Het antwoord op de vraag is: ja! Dit is zeker mogelijk. Ook als je weinig of geen grond beschikt, dan kan je alsnog je woning …

Buffervat bij warmtepomp

Er wordt vaak gezegd dat een buffervat nodig is voor een goede werking, en al helemaal bij een lucht/lucht water-warmtepomp. …

Warmtepomp radiatoren

Geluidseisen warmtepompen en airco’s aangescherpt

Vanaf 1 april 2021 worden de geluidseisen van de warmtepompen en airco’s aangescherpt bij woningen en woongebouwen. De …

airco met warmtepomp

Hybride warmtepomp neemt het stookwerk van cv ketel over

Je cv-ketel laten vervangen door een warmtepomp, is best een grote stap. Een warmtepomp ligt aan de prijzige kant en ook …