Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Warmtepomp nadelenWarmtepomp nadelen? Veel mensen hebben er de voorbije jaren voor gekozen om een investering in een warmtepomp te doen. Het is dan ook zo dat gebruikmaken van een warmtepomp enkele zeer interessante voordelen met zich meebrengt. Ondanks de vele voordelen moet het evenwel ook gezegd dat er enkele niet onaanzienlijke nadelen zijn verbonden aan het (mogelijks) investeren in een warmtepomp. Wij hebben deze nadelen in dit artikel even voor u op een rijtje gezet.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

De kostprijs van een warmtepomp

Het eerste nadeel dat is verbonden aan het kopen van een warmtepomp gaat schuil in het prijskaartje dat er aan is verbonden. De gemiddelde kostprijs voor een warmtepomp is gelegen tussen de 4.000 en 15.000 euro. De exacte prijs die voor een warmtepomp in rekening wordt gebracht is evenwel afhankelijk van het type. Bedenk in ieder geval goed dat u over een degelijk budget dient te beschikken wanneer u een investering wenst te doen in een warmtepomp.

Goed geïsoleerde woning is essentieel

Veel mensen investeren in een warmtepomp terwijl de isolerende factor van hun woning eigenlijk nog ondermaats is. Dat is zonde, want een slecht geïsoleerd huis gaat aanzienlijk peuzelen aan het rendement dat door de warmtepomp in kwestie kan worden gerealiseerd. Met andere woorden, wilt u het maximale uit uw investering in een warmtepomp halen? Dan is het altijd van cruciaal belang om eerst te zorgen voor een echt doorgedreven isolatie in de woning. Alleen op die manier wordt de terugverdientijd van de warmtepomp zo beperkt mogelijk gehouden.

Vergunning soms noodzakelijk

Een derde nadeel van een warmtepomp gaat schuil in het feit dat u niet zelden rekening dient te houden met het aanvragen van een vergunning. Dit is vooral het geval bij een open installatie. Het aanvragen van een vergunning is op zich niet zo’n groot probleem, al kost het natuurlijk wel wat tijd en is er ook een prijskaartje aan verbonden.

Niet alle systemen overal toepasbaar

Wanneer u een investering in een warmtepomp overweegt is het bovendien ook altijd noodzakelijk om er rekening mee te houden dat niet alle warmtepomp systemen zomaar overal toegepast kunnen worden, in tegendeel. Kiest u er bijvoorbeeld voor om een systeem met een warmtepomp aan te schaffen waar boringen voor uitgevoerd dienen te worden, dan is het op voorhand noodzakelijk om uit te zoeken of deze boringen op een haalbare diepte kunnen gebeuren of niet. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is zeker en vast niet altijd het geval!

Lagere temperaturen

Tot slot is het nog belangrijk om er bij stil te blijven staan dat warmtepompen op lagere temperaturen werken in vergelijking met andere systemen. Dit zorgt er voor dat de dimensie van de aanwezige radiatoren of vloerverwarming groter moet zijn. Alleen op deze manier kunnen de lagere temperaturen worden opgevangen en gecompenseerd. U dient er verder eveneens bij stil te blijven staan dat de verwarming ook een stukje trager verloopt. Dit is vooral iets om rekening mee te houden wanneer u bijvoorbeeld op vakantie gaat tijdens de winterperiode. Schakel uw verwarming dus niet zomaar volledig uit, want dan kan het bij terugkomst wel eens een behoorlijke tijd duren vooraleer uw huis terug aangenaam warm is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan