Alle informatie over warmtepompen
Gratis én vrijblijvend

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan huishoudens voor de uitdaging om ruimte te vinden voor hun warmtepompen. De warmtepomp, bekend om zijn energiebesparende voordelen, wordt echter vaak gehinderd door het ruimtegebrek in Nederlandse woningen. Maar fabrikanten zoeken naar oplossingen, en die oplossingen komen er in verschillende vormen en maten.

Compacte revolutie: de warmtepomp zonder buitendeel

Op de recente VSK Installatiebeurs in Utrecht, dé vakbeurs voor de verwarmingsbranche, presenteerden fabrikanten oplossingen voor dit prangende probleem. Een vertegenwoordiger van Atag deelde vol trots een oplossing voor de Nederlandse rijtjeswoning: een warmtepomp zonder buitenunit. Deze compacte witte kast, van formaat vergelijkbaar met een forse cv-ketel, heeft twee grote luchtafvoeropeningen. Eén zuigt de buitenlucht aan, terwijl de andere de afgekoelde lucht weer naar buiten blaast. Hiermee wordt het huis efficiënt verwarmd. Dit innovatieve apparaat, nog in ontwikkeling, belooft eind 2025 beschikbaar te zijn.

De warmtepomp op het dak

Niet alleen Atag, maar ook andere spelers zoals Itho Daalderop en Nefit Bosch tonen oplossingen voor ruimtegebrek. Itho Daalderop heeft reeds een vergelijkbare warmtepomp op de markt gebracht. Op de beurs verrasten ze met nog een nieuwigheid: een soort ingeklapte dakkapel waarin de warmtepomp geplaatst wordt, op het dak dus. Dit betekent dat de monteur de installatie en het onderhoud vanaf de zolder kan uitvoeren, zonder het dak te betreden.

Nefit Bosch heeft een geheel andere benadering met hun warmtepomp die als een solide schoorsteen op het dak staat. Dit is vooral handig voor wie in kleinere woningen woont en geen ruimte wil opgeven. Het model, twee jaar geleden geïntroduceerd op de vorige VSK-beurs, is nu verkrijgbaar.

Stroomlijnen van efficiëntie

Terwijl warmtepompen steeds meer huishoudens veroveren, verfijnen fabrikanten de technologieën. Zo bieden steeds meer warmtepompen een temperatuurbereik tot 70 graden Celsius, zo’n 20 graden meer dan voorheen. Hierdoor zijn grote aanpassingen aan de woning, zoals extra isolatie of lagetemperatuurradiatoren, minder dringend. Hoewel deze hogere temperatuur ten koste kan gaan van de energiezuinigheid, blijft de warmtepomp nog steeds winnen van de traditionele gasketel op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid.

Ventilatiewarmtepompen: Terugwinnen van Warmte

Een andere oplossing die fabrikanten op de beurs aanprezen, is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte terug uit ventilatielucht in de woning. Inventum Technologies ziet een grote markt voor dit systeem en schat dat zo’n drie miljoen huizen in Nederland er geschikt voor zijn. Onlangs opende het bedrijf zelfs een nieuwe fabriek om jaarlijks 80.000 van deze warmtepompen te produceren.

De Toekomst: Geïntegreerde Systemen

Fabrikant Remeha, met 20 procent marktaandeel in warmtepompen, introduceert dit voorjaar een cv-ketel met ingebouwde warmtepomp. Beide technologieën zijn samengevoegd in één compacte kast. Dit kan aanzienlijk besparen op installatiekosten en bovendien is de geïntegreerde ketel met warmtepomp goedkoper dan beide losse apparaten. Verwacht echter geen enorme prijsdalingen; de focus ligt vooral op verbeterde efficiëntie en ruimtebesparing.

Steeds Meer Warmtepompen in Nederland

Vorig jaar werden er maar liefst 170.000 warmtepompen geïnstalleerd in Nederland, waarvan 120.000 in bestaande woningen en 50.000 bij nieuwbouw. Grote fabrikanten zoals Daalderop, Intergas en Remeha hebben hun productiecapaciteit uitgebreid om jaarlijks ieder meer dan 100.000 exemplaren te kunnen leveren.

Met deze innovatieve oplossingen en voortdurende ontwikkelingen, lijkt de warmtepomp een steeds beter passende en ruimtebesparende keuze te worden voor Nederlandse huishoudens. Of het nu op het dak staat of compact in de hoek past, de warmtepomp is klaar om de toekomst van duurzaam verwarmen te omarmen.

(Bron:AD)

https://www.ad.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan