Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Warmtepomp buitenunit kostenWarmtepomp buitenunit kosten? Een warmtepomp is heel globaal gezien een systeem waarbij je gebruik maakt van natuurlijke bronnen om je huis van warmte te kunnen voorzien. Je kan gebruik maken van warmte uit de grond, van water uit de grond of uit een natuurlijke bron of van lucht. Over dat laatste type warmtepomp willen we wat meer vertellen in dit stukje. Het is een warmtepomp met meerdere units.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Een warmtepomp als airco

De goedkoopste vorm van een warmtepomp is de warmtepomp die functioneert als een airco en als een omgekeerde airco. Bij dit systeem wordt de lucht via een buitenunit aangezogen naar de binnenunit van de warmtepomp toe. De lucht van buitenaf wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd tot lucht die warm genoeg is om een ruimte mee te kunnen verwarmen. Bij dit systeem is er spraken van een zogeheten split unit. De unit van buiten telt als een tweede unit bij het geheel van de warmtepomp om te kunnen functioneren. De warmtepomp die op deze manier werkt, de lucht-lucht warmtepomp, kan ook als een airco functioneren. De warmtepomp kan namelijk ook in een reverse stand werken waardoor ook op warme momenten gebruik wordt gemaakt van de werking.

Een warmtepomp met buitenunit in meerdere soorten

Zo’n warmtepomp met een buitenunit is beschikbaar in meerdere soorten.

  • Lucht-water standalone. Je hebt de warmtepomp die helemaal zelfstandig jouw huis voorziet van warmte en warmwater. Dat systeem heet de lucht-water standalone warmtepomp. Dit is een systeem wat gebruik maakt van een unit buiten die lucht aanvoert en die vervolgens afvoert naar een verwarmingselement. De lucht wordt opgewaardeerd in een spiraal in een boiler waarna er warm water wordt geproduceerd. Dit systeem is het kostbaarste in deze categorie, maar het is ook in staat om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te werken.
  • Lucht-water hybride. Bij dit systeem is er sprake van het opwekken van warmte voor de radiatoren en tapwater maar daarnaast wordt er gebruik gemaakt van het reguliere gasnet of elektriciteitsnet wanneer er te weinig aanbod van warmte is. Dit systeem mag dan een stuk goedkoper zijn in de aanschaf; doordat er alsnog een beroep op de reguliere huidige cv installatie wordt gedaan is het rendement een stuk lager.

Hoeveel kost een warmtepomp met buitenunit

We deden navraag naar de kosten van een warmtepomp met buitenunit en kwamen na een aantal offertes tot de volgende prijsinzichten:
|

Wat voor model warmtepomp Kosten warmtepomp Kosten boilervat Kosten installatie Hoogte van de subsidie die verstrekt wordt
Een ventilatie warmtepomp (lucht-lucht) Tussen 2100 en 3600 euro Niet van toepassing Tussen 450 en 650 euro Geen subsidie
Een lucht-water warmtepomp hybride Tussen 3350 en 6100 euro Tussen 550 en 2550 euro Tussen 550 en 1050 euro Tussen 1150 en 4050 euro
Een lucht-water warmtepomp standalone Tussen 3550 en 7100 euro Tussen 550 en 2550 euro Tussen 1150 en 4050 euro Tussen 1150 en 4050 euro
  • Een warmtepomp als airco. Koop je een warmtepomp die fungeert als een airco of omgekeerde airco, dan zijn de aanschafkosten behoorlijk laag. Aangezien dit soort apparaten geen onderdeel uitmaken van een verwarmingsapparaat komen ze niet in aanmerking voor een subsidie van de overheid in het kader van de ISDE regeling.
  • Een warmtepomp als onderdeel van het verwarmingsapparaat. Kies je een warmtepomp die deel uit maakt van het verwarmingsapparaat, dan komt deze in aanmerking voor een subsidie vanuit de overheid. De hoogte van de subsidie is op te zoeken op de website van de rijksoverheid. Daar staan alle apparaten vermeld die in aanmerking komen voor een subsidie in combinatie met de subsidie op zich. Je moet alle bedragen eerst zelf betalen en vervolgens kan je de subsidie claimen bij de overheid.

Let op het vermogen

Kijkend in het schema zie je grote prijsverschillen tussen de diverse soorten warmtepompen. De hybride warmtepomp en de ventilatie warmtepomp zijn goedkoper dan de standalone warmtepomp. De reden hiervan is eenvoudig; een standalone warmtepomp zal een veel hoger vermogen moeten leveren dan een warmtepomp die kan terugvallen op de bestaande cv installatie. De ventilatie warmtepomp hoeft slechts één ruimte te verwarmen en heeft daardoor ook een lager vermogen (uitgedrukt in kW) nodig dan een warmtepomp die warm water en warmte thuis moet leveren. Het vermogen van de warmtepomp zorgt er sowieso voor dat de prijs oploopt. Verder hangt de prijs af van bijvoorbeeld het energielabel. Een laag energielabel geeft aan dat er een heel geringe hoeveelheid stroom nodig is om de warmtepomp te laten functioneren. Voor een laag energielabel betaal je echter wel meer dan voor een minder gunstig energielabel.

Ga niet teveel betalen

Wil je een warmtepomp met buitenunit; vraag dan eerst offertes op. Dat gaat heel eenvoudig met deze tool; je weet binnen een paar minuten hoeveel een warmtepomp in jouw situatie kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,