Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

CO2 uitstoot warmtepompCO2 uitstoot warmtepomp? De overheid is bezig met het dichtdraaien van de gaskraan naar Nederlandse huishoudens. Dat doet men omdat er in het klimaatakkoord is besproken dat Nederlandse huishoudens steeds minder gas mogen gaan gebruiken. Het gebruik van een HR ketel zorgt immers voor een behoorlijk hoge CO2 uitstoot, en dat moet aan banden worden gelegd. Wie overweegt om een warmtepomp te kopen is dus in eerste instantie milieubewust bezig. Dat je daarmee ook gelijk een flink bedrag bespaart op de hoeveelheid gas die je afneemt is een interessante bijkomstigheid.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Een warmtepomp zonder standaard uitstoot

Koop je een warmtepomp, dan koop je in ons land doorgaans een hybride warmtepomp. Dit is een installatie waarbij geen sprake is van een standaard Co2 uitstoot. De reden hiervan is eenvoudig. Een hybride warmtepomp zorgt voor warmte voor het tapwater en voor de verwarming. Dat gebeurt aan de hand van de aanvoer van lucht naar de warmtepomp toe. Komt de buitenlucht onder de 5 graden Celsius, dan zal de warmtepomp in de meeste gevallen omschakelen naar de HR ketel die bij het systeem zit geïntegreerd. Deze ketel gebruikt alsnog een hoeveelheid gas. De CO2 uitstoot mag dan redelijk laag zijn bij het normaal functioneren van de warmtepomp bij temperaturen boven de 5 graden Celsius; wanneer deze daar onder komt is er sprake van een hogere CO2 uitstoot. Er is dus geen sprake van een standaard uitstoot op dit gebied.

Een warmtepomp met lage CO2 uitstoot

Warmtepompen die aan de hand van water of de temperatuur van de aarde hun warmte opwekken zijn beter wanneer het aankomt op de CO2 uitstoot van het apparaat. Deze temperaturen zijn redelijk constant, tussen de 10 en 15 graden Celsius, en daardoor is er een geringe hoeveelheid stroom nodig om de warmtepomp aan te sturen. Dat houdt in dat er energie-onvriendelijke stroom nodig is, maar in mindere mate dan bij de hybride warmtepomp. De CO2 uitstoot zal dan ook redelijk laag zijn bij dit systeem en daarnaast is het een indirecte CO2 uitstoot. Het komt immers niet van jouw huishouden vandaan, maar van een energiecentrale. Dat heeft zo zijn voordelen wanneer je de CO2 uitstoot verder wil gaan reduceren.

Minder CO2 uitstoot bij energie

Op de energiemarkt waren al langer mogelijkheden om milieuvriendelijk je stroom op te wekken. Steeds meer huishoudens gaan over tot de aanschaf van zonnepanelen. Dat is een investering op zich, maar de voordelen ervan zijn ook legio. Zo zal jouw energieverbruik drastisch afnemen wanneer je zonnepanelen aanschaft. De energie wek je zelf op met gratis zonkracht of met daglicht. Dit heeft zijn voordelen voor het milieu en voor jouw portemonnee. Je bent minder kwijt aan een stroomrekening, en met het goede aantal zonnepanelen op jouw dak kan je zelfs op 0 uitkomen bij het energiebedrijf. Je maakt dan geen kosten meer voor gas, maar ook niet meer voor stroom. Op die manier verdien jij je investering in een warmtepomp en zonnepanelen over ongeveer 10 jaar weer terug; een waardevolle investering. Jouw CO2 uitstoot is daarmee ook een stuk lager geworden. Deze zal ook nagenoeg 0 zijn.

Geen zonnepanelen op je dak

Er zijn genoeg mensen die wel zonnepanelen zouden willen hebben op hun dak, maar die daar door een aantal factoren niet aan komen. Een reden is bijvoorbeeld dat men een dakkapel heeft aan de kant waar de zon het langste op schijnt. Het gevolg is dat er geen zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Een dakkapel heeft immers doorgaans een kortere levensduur dan zonnepanelen waardoor de zonnepanelen tussendoor moeten worden verwijderd. Een leverancier van zonnepanelen zal dit dan ook altijd ontraden. Wanneer jij in een dergelijke situatie zit, of wanneer je in een huurwoning woont waarin je niet zelf mag kiezen voor zonnepanelen is daar altijd nog een extra oplossing die steeds meer gemeenten in Nederland aanleggen. We hebben het over velden vol zonnepanelen. Deze installaties worden geplaatst op braakliggend terrein en de inwoners kunnen zich ‘inkopen’ bij dit project. Op deze manier heb je een aandeel zonnepanelen wat voor jouw huishouden de zonnestroom levert zonder dat je er zelf de ruimte op je dak voor hoeft op te offeren. Het is een populaire oplossing die al veel huishoudens klimaatneutraal heeft gemaakt.

Groene stroom

De laatste mogelijkheid om klimaatneutraal te worden met een warmtepomp is duidelijk; je kiest bij een energieleverancier voor groene stroom. Dat is een stroomsoort die door de energieleverancier wordt opgewekt aan de hand van windmolens en zonnepanelen. Ook zijn er energieleveranciers die de groene stroom inkopen vanuit het buitenland. Het is een zaak die jou nagenoeg niks extra’s meer kost; het prijsverschil tussen groene stroom en grijze stroom van kolencentrales is onderhand nihil geworden. Je weet dan zeker dat jij met je warmtepomp en het energieverbruik geen CO2 meer uitstoot.

Wees prijsbewust

Wil jij een warmtepomp kopen met een lage CO2 uitstoot; wees dan naast milieubewust ook prijsbewust. Je vraagt eerst offertes op om de prijzen te vergelijken voordat je tot aanschaf overgaat. Een verstandige keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,