Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De infrarood verwarming is een nieuwe, duurzame manier om je woning van warmte te voorzien. Het verwarmen van je huis gebeurt door middel van infrarood panelen, die u aan de muur of het plafond bevestigt. De verwarming vindt niet plaats door convectie via lucht, maar door straling van onschadelijke infrarood warmtestralen. Verwarming op deze manier kunt u direct waarnemen in huis. De stralingswarmte wordt opgeslagen en weer teruggekaatst door de meubels, vloeren en muren van je woning.

Infrarood in uw huis

U kunt in uw hele huis infrarood warmtepanelen laten zorgen voor de verwarming. Uw huis moet hiervoor wel zeer goed geïsoleerd zijn, zodat de warmte ook wordt vastgehouden en niet kan wegstromen via bijvoorbeeld de kruipruimte. Op die manier gebruikt u met een infrarood verwarming relatief minder energie. De luchttemperatuur hoeft niet meer zo warm te zijn, omdat de panelen op een efficiënte manier warmte afgeven. Namelijk direct aan personen en objecten in plaats van aan lucht, waardoor ook minder warmte verloren gaat in convectiestromen.

Geen ongewenste luchtcirculaties

Doordat de infraroodpanelen stralingswarmte afgeven, gaat die warmte meteen naar personen en objecten in plaats van naar de lucht. Huisstof en andere fijnstof dwarrelen nu niet meer door het huis heen door de luchtverplaatsingen van warme en koude lucht. Het temperatuurverschil tussen plafond en vloer is namelijk bij stralingswarmte kleiner dan bij convectie.

Eenvoudig in uw huis te installeren

Infrarood verwarming heeft u eenvoudig zelf geïnstalleerd. De panelen bevatten een ophangsysteem, waardoor u deze snel en gemakkelijk aan de muur of het plafond kunt bevestigen. U hoeft dus geen rekening te houden met bestaande gas- of waterleidingen of de aanleg hiervan. Dit bespaart ook weer kosten. U moet alleen een stopcontact in de buurt hebben, want de infraroodpanelen werken op stroom en worden aangestuurd door een draadloze thermostaat. Hierdoor kunt u met een simpele knop op de afstandsbediening de panelen apart van elkaar bedienen.

Geen lelijk uiterlijk

De infraroodpanelen zijn tegenwoordig modern ingericht, waardoor ze geen storende factor in huis zijn. U kunt kiezen uit verscheidene materialen, zoals glas en keramiek. Ook afbeeldingen zijn mogelijk bij bepaalde panelen of eigen gebruikte foto’s voor een meer persoonlijke en unieke uitstraling. U kunt infrarood verwarming tevens laten plaatsen in spiegels, waardoor u ook nog ruimte kunt besparen.

Verwarming van een plek

Net als bij zonnestralen verwarmt een infrarood warmtestraal alleen de plek, waar deze op schijnt. Op die plek is het comfortabel warm, maar verplaatst u zich dan is ook de warmte meteen weg. Infrarood verwarming is dan ook voornamelijk een bijverwarming voor op een bepaalde plek in je woning, zoals een werkplek of je badkamer, die u slechts tijdelijk gebruikt. Met een juiste positionering en dimensionering en een zeer goede isolatie van uw huis zou u dit verschijnsel wel tegen kunnen gaan. Daarnaast moet u letten op het vermogen van de infrarood panelen. Te klein mag het vermogen van uw panelen niet zijn, want dan kunnen ze geen hele ruimte verwarmen.

Elektriciteitskabels wegwerken

Omdat infraroodpanelen op elektriciteit werken, moet u er wel voor zorgen dat de draden weggewerkt worden. Een wandpaneel zonder draden lijkt immers net een schilderij en zal niet storend binnen uw interieur zijn, maar ziet u de kabels nog lopen dan vallen de schermen op als een verwarmingselement.

Energie besparen?

Wilt u met de aankoop van infraroodpanelen ook energie besparen, dan moet u met een aantal zaken rekening houden. U moet de panelen alleen aanzetten, wanneer u ze nodig heeft. Kortom, bent u niet in de ruimte, dan heeft het geen zin om voor te verwarmen, zoals bij convectieverwarmingen.

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp wordt vaak neergezet als de beste en duurzaamste opvolger van de cv-ketel. Een warmtepomp zet omgevingswarmte om in bruikbare warmte, waarmee u warm water krijgt en een warme ruimte. De pomp onttrekt door middel van een koudemiddel warmte aan de aardbodem, de ventilatielucht en het oppervlakte water, zodat kraanwater en een ruimte verwarmd kunnen worden. Een warmtepomp verwarmt wel de lucht, zoals een normale convectieverwarming. Er kan dus warmte verloren gaan door de luchtstromen, waardoor u ook meer moet stoken. Infraroodpanelen aanschaffen is daarom circa dertig procent goedkoper in uw energierekening. Maar wat kunt u beter aanschaffen?

Infrarood of waterpomp?

  • Infraroodverwarming is goedkoper aan te schaffen
  • Qua energie efficiency is een infraroodverwarming bij temperaturen onder het vriespunt beter dan een warmtepomp
  • Een waterpomp kan naast verwarmen echter ook afkoelen
  • Een waterpomp kunt u ook helemaal wegwerken, terwijl u uw panelen van een infraroodverwarming altijd zult zien
  • Een infraroodverwarming kunt u wel helemaal personaliseren met eigen foto’s of verwerken in een spiegel, et cetera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan