Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Verschillende Nederlanders beginnen steeds meer in te zien dat het belangrijk is om hun woning te verduurzamen om voorbereid te zijn voor de toekomst. Het aanschaffen van een warmtepomp is ook één van deze duurzame maatregelen, waarbij uw woning op milieuvriendelijke wijze wordt verwarmd of zelfs gekoeld. Er zijn zoveel verschillende warmtepompen waar u uit kunt kiezen, dat het soms moeilijk is om de bomen door het bos heen te zien. Ook de kosten variëren flink per warmtepomp. Maar welke warmtepomp is momenteel het goedkoopst? U komt het allemaal hieronder te weten.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke pomp die wordt gebruikt voor het verwarmen van een woning. De warmtepomp onttrekt warme lucht aan de grond en stuurt deze uw woning in zodat u kunt profiteren van de warmte. Tevens kan de warmtepomp worden gebruikt om water te koken. Bepaalde warmtepompen kunnen ook als airco dienen om de woning af te koelen tijdens de warme zomermaanden. Over het algemeen is een warmtepomp energiezuinig, duurzaam en milieuvriendelijk omdat er geen CO2 wordt uitgestoten. Hedendaags zijn er verschillende initiatieven vanuit de overheid gestart voor het aanschaffen van warmtepompen. De meest populaire keuze van 2020 is de lucht-water warmtepomp.

De onderdelen van een warmtepomp

Een warmtepomp bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Elk onderdeel dient nauwkeurig te zijn afgestemd op elkaar om gegarandeerd te zijn van een optimale werking. De verschillende onderdelen van een warmtepomp zijn als volgt:

  1. De bron van de warmtepomp: Hierbij onttrekt de pomp warmte aan de lucht, water of de bodem.

  2. De koudemiddelkring van de warmtepomp: Dit gedeelte heeft een compressor, een condensor en een exansieventiel.

  3. Het afgiftesysteem van de warmtepomp: Het gaat hier om een boiler, een convector of vloerverwarming.

De verschillende soorten warmtepompen

Momenteel zijn er verschillende soorten warmtepompen op de Nederlandse markt. Elke warmtepomp heeft een andere werking en een ander kostenplaatje. De soorten warmtepompen die momenteel beschikbaar zijn, zijn als volgt:

  • Water-water warmtepompen: Hierbij wordt er grondwater uit de bodem gepompt.

  • Brine-water warmtepompen: Deze pomp staat vrijwel gelijk aan de water-water warmtepomp, alleen is er bij deze warmtepomp nog een antivries functie toegevoegd.

  • Lucht-water warmtepompen: Hierbij wordt lucht van buitenaf geblazen of gezogen middels een ventilator.

  • Lucht-lucht warmtepompen: Met deze pop wordt er water onttrokken uit de lucht van buiten, waarna de pomp de lucht net als een omgekeerde airco weer afgeeft.

  • Ventilatie-water warmtepompen: Hierbij wordt er energie onttrokken aan de lucht buiten de woning. Tevens wordt de pomo gebruikt voor het verwarmen van tapwater.

De prijzen van warmtepompen

Het is niet altijd even makkelijk om na te gaan hoeveel u gaat betalen voor een warmtepomp, aangezien er rekening moet worden houden met allerlei factoren. Denk hierbij aan uw woning soort en de wensen en behoeften van uw huishouden. De gemiddelde kosten voor het aanschaffen en installeren van een warmtepomp in Nederland is hieronder te zien:

Soort warmtepomp

Kosten

Lucht-lucht warmtepomp

4.000 – €8.000

Hybride warmtepomp

7.000 – €11.000

Water-water warmtepomp

13.000 – €17.000

Lucht-water warmtepomp

14.000 – €18.000

Bodem-water warmtepomp

23.000 – €27.000

Installatie warmtepompen

Gaat u een warmtepomp aanschaffen? Hou dan rekening dat de installatiekosten een groot deel van de prijs vormt. De installatiekosten voor de verschillende warmtepompen bedragen tussen de €2.000 en de €8.000. De hoogte van de installatiekosten is afhankelijk van de warmtepompsoort.

De terugverdientijd van een warmtepomp

De redelijk hoge investeringskosten voor het aanschaffen van een warmtepomp heeft u vrij snel terugverdiend dankzij de korte terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt tussen de 5 en 15 jaar, afhankelijk van welk soort warmtepomp u uitkiest. Hoe korter de terugverdientijd, des te sneller uw begininvestering terug is verdiend. Hierna kunt u puur profiteren van de jaarlijkse besparingen. Wilt u de terugverdientijd nog meer verkorten? Ga dan na of u een subsidie aan kunt vragen om de kosten te verlagen. Zo wordt ook de terugverdientijd teruggedraaid.

De goedkoopste soort warmtepomp

Als we nagaan wat de goedkoopste soort warmtepomp is, dan dient u na te gaan in hoeverre de warmtepomp budgetvriendelijk is. De lucht-lucht warmtepomp komt hier het meest dichtbij kijken, met een gemiddelde aanschafprijs vanaf €4.000. Een kleine lucht-lucht warmtepomp is zelfs al vanaf €1.000 verkrijgbaar inclusief de installatiekosten. De installatiekosten liggen veel lager bij de lucht-lucht warmtepomp aangezien het een eenvoudige klus is om de warmtepomp werkend te krijgen. Als goedkoopste soort warmtepomp kunt u ook verzekerd zijn dat het systeem kwalitatief gezien optimaal werkt. Daarnaast passen lucht-lucht warmtepompen bij elk type interieur. Bent u op zoek naar de voordeligste warmtepomp? Dan dient u te kiezen voor de lucht-lucht warmtepomp.

Bent u op zoek naar een goede warmtepomp die tevens ook budgetvriendelijk is? Dan is de lucht-lucht warmtepomp ideaal. Deze scherpe prijs is al zeer aantrekkelijk, en dan nog kunt u een subsidie aanvragen. Met een goede warmtepomp verhoogt u het wooncomfort van uw huishouden door te zorgen voor een prettige binnentemperatuur dankzij de werking van de warmtepomp. Vergelijk eerst verschillende offertes van specialisten zodat u een warmtepomp uitkiest die ideaal is voor uw situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

80 procent meer warmtepompen aangeschaft in 2023

juli 21, 2023

In dit halve jaar zijn er al ruim 80 procent meer warmtepompen

Verleng de levensduur van je warmtepomp: Onderhoudstips

juli 17, 2023

Een warmtepomp draagt bij aan het verduurzamen van je huis. Er zijn

Een warmtepomp in mijn vakantiehuis plaatsen

juli 17, 2023

Er zijn heel wat verschillende dingen die je in je normale woning