Geluidseisen warmtepompen en airco’s aangescherpt

Warmtepomp radiatoren

Geluidseisen warmtepompen en airco’s aangescherpt

Vanaf 1 april 2021 worden de geluidseisen van de warmtepompen en airco’s aangescherpt bij woningen en woongebouwen. De warmtepompen en airco’s mogen niet meer dan 40db aan geluid produceren bij de buren. Zo wordt er met deze norm de geluidsbescherming voor de buren beter en kunnen dus ook stillere warmtepompen worden ontwikkeld.

De warmtepompmarkt blijft steeds harder groeien. Door deze nieuwe norm zal dit helpen om de ontwikkeling van de stillere warmtepompen te versnellen. Ook is de verwachting dat de verkoop van de warmtepompen de komende tijd sneller gaat groeien.

Voor de nieuwe geluidseisen is de bepalingsmethode vastgelegd in de Regeling Bouwbesluit 2012 (Staatcourant 2020, 62676) die gelijk met de inwerking zal treden. De bepalingsmethode is een geluidsmeting op locatie. Op basis van akoestische berekeningen kunnen mensen het pas aannemelijk pas als het voldoet aan de geluidseis. Hiervoor heeft het ministerie van BKZ een rekentool (ODS-bestand) om deze berekeningen te maken en daar hoort een handleiding bij. De geluidseisen gelden alleen voor bij de woning geplaatste installatie, dus niet de warmtepompen zelf. In het algemeen voldoet de warmtepomp niet aan de 40 db eis. De installatie moet dus op een bepaalde afstand van de buren geplaatst worden en het geluid mag niet harder zijn dan 40db.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *