Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Welke keurmerken zijn er warmtepomp?Welke keurmerken zijn er warmtepomp? Sta je voor de aanschaf van een warmtepomp, dan sta je voor een behoorlijk dure aankoop. Omdat warmtepompen pas net in opmars zijn in ons land ligt de prijs ervan nog behoorlijk aan de hoge kant. Daar komt bij dat het installeren iets is wat zorgvuldig moet gebeuren wil je een hoog rendement behalen. Je kan dus maar beter kiezen voor een warmtepomp die een keurmerk heeft waardoor je kan zien dat je kwaliteit in handen hebt. We keken voor jou naar de keurmerken die er zijn voor warmtepompen.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Een overvloed aan buitenlandse keurmerken

Wie gaat zoeken naar een keurmerk van warmtepompen komt al snel tot de conclusie dat deze vooral in het buitenland worden afgegeven. De reden hiervan is heel eenvoudig; daar waar Nederland voorop heeft gelopen met de ontwikkeling van het zonnepaneel loopt men in het buitenland voorop met de ontwikkeling van de warmtepomp. Het systeem wat in ons eigen land pas de afgelopen jaren aan een opmars is begonnen heeft in het buitenland zijn sporen al verdiend. We zullen een aantal keurmerken van warmtepompen met je bespreken.

Het energielabel van de Europese Unie

De Europese Unie heeft ervoor gezorgd dat warmtepompen een energielabel krijgen. Dit energielabel geeft aan hoeveel stroom je moet gebruiken om een warmtepomp werkende te houden. Daarnaast geeft het energielabel aan wat het rendement van de pomp is. Er wordt daarbij gekeken naar de prijs versus de kwaliteit en het rendement van de warmtepomp. Dit label hoef je niet ver te zoeken wanneer je op het internet warmtepompen met elkaar vergelijkt; het staat gewoon vermeld bij de warmtepomp zelf op de website van de leverancier.

Buitenlandse keurmerken

Buitenlandse keurmerken zijn onder andere Energy Star, Ecolabel en TCO. Het keurmerk Energy Star komt uit de Verenigde Staten. Het geeft aan dat je met een warmtepomp te maken hebt met een gegarandeerd rendement. Het Ecolabel komt uit Europa. Dit is het label wat aangeeft met een code hoe het zit met het energieverbruik en het rendement. TCO is een Zweeds keurmerk wat ongeveer dezelfde karakteristieken heeft als de overige keurmerken.

Het warmtepompkeur

Het warmtepompkeur is een keurmerk in Nederland wat een kwaliteitsbeoordeling geeft over warmtepompen. Daarnaast geeft het een beoordeling over de prestaties van de warmtepomp en de betrouwbaarheid. Het warmtepompkeur heeft nog een variant die vooral wordt toegekend aan zonneboilers, die vaak worden gekoppeld aan een warmtepomp. Zonnekeur houdt rekening met zaken als het collectoroppervlak, maar ook met de mate waarin de zonne-energie ook daadwerkelijk de energie vervangt die anders met fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Het vermogen van de zonneboiler en de opbrengst uitgedrukt in GigaJoules komt ook tot uitdrukking in het Zonnekeur.

De Dutch Heat Pump Association

De Dutch Heat Pump Association is bezig met een keurmerk wat een beoordeling geeft van de warmtepomp op een aantal technische gebieden. Hierin wordt dan bepaald wat de beoordeling is op het gebied van

  • De technische kwaliteiten. Denk dan aan de SCOP waarde van de warmtepomp maar ook aan het geluid wat wordt geproduceerd.
  • De kwaliteit van de documentatie. Er wordt een conformiteitverklaring afgegeven dat de warmtepomp voldoet aan de machinerichtlijn, de MEMC richtlijn, de laagspanningsrichtlijn, de RLK December 97 en de richtlijn drukapparatuur 29 mei 1997.
  • De installatiehandleiding. Hoewel je dit uitbesteedt moet de handleiding duidelijk werkbaar zijn voor de installateur.
  • De gebruikershandleiding. De gebruiker wil natuurlijk weten hoe de warmtepomp werkt en hoe je eventueel een storing kan verhelpen.
  • De service en garantievoorwaarden. Er moet minimaal 2 jaar volledige garantie zijn op de warmtepomp en de componenten, en minimaal 10 jaar garantie op de beschikbaarheid van de componenten na het einde van de productiedatum.

Hoe komt het keurmerk tot stand

Het laatstgenoemde keurmerk komt tot stand door de keuring op drie functies. Er wordt gekeken naar de functie van de ruimteverwarming, de functie van de ruimtekoeling en de functie van het warmtapwater. Dit zijn de drie basisfuncties die een warmtepomp heeft. Een lucht-lucht installatie zal echter geen warmtapwater leveren.

Is een keurmerk verplicht

In principe is het Europese keurmerk verplicht voor ieder elektrisch apparaat wat in Nederland wordt verkocht. Het is dan ook het keurmerk wat zich het gemakkelijkste laat aflezen en beoordelen. De verdere keurmerken zijn niet verplicht totdat er een wettelijke eis voor komt. Het is wel zo dat installateurs en leveranciers van warmtepompen vooral werken met warmtepompen met een keurmerk omdat er ook een deel garantie aan verbonden zit. Het keurmerk krijgt echter pas rechtsgeldigheid wanneer de warmtepomp door een gecertificeerd installateur is geïnstalleerd.

Een warmtepomp met keurmerk kopen

Een warmtepomp met keurmerk kopen doe je pas na het opvragen van offertes. Dat kan met deze knop; je ziet wat voor jouw situatie een geschikte warmtepomp is en waar je deze het voordeligste kan kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,