Koelen met warmtepomp

De aarde is aan het opwarmen. Dat komt door de hoge CO2 uitstoot bij onze huishoudens. De gevolgen voor ons zijn inmiddels duidelijk zichtbaar. Je mag wel zeggen dat de zomers behoorlijk warm aan het worden zijn. Minstens één tot twee keer per zomer is er sprake van een regelrechte hittegolf. Dat is onaangenaam, en veel mensen overwegen dan ook om een airconditioning te kopen om binnenshuis het hoofd koel te houden. Dit is niet echt een heel praktische oplossing zoals wel gebleken is. Het energiegebruik van een airco is namelijk behoorlijk hoog en je moet je huis er voor verbouwen om er één te kunnen aanleggen.

Hoe een warmtepomp koelte afgeeft

Je zou het niet zeggen, maar een warmtepomp heeft meer functies dan het afgeven van warmte en warm tapwater. Een functie die niet zo heel bekend is, is de afgifte van koelte in een huis. De reden hiervan is heel eenvoudig; een warmtepomp – en dan vooral één die werkt op lucht – heeft dezelfde werking als een airco. Het enige is dat deze werking in de reverse functie plaatsvindt waardoor de lucht binnenshuis wordt verwarmd in plaats van gekoeld. Wie zich dat realiseert snapt gelijk waarom het een goed idee is om in tijden zoals deze een warmtepomp aan te schaffen.

Koop je warmtepomp in de zomer

Een warmtepomp klinkt als een apparaat wat je vooral in de wintermaanden gebruikt, maar het blijkt dus ook een apparaat te zijn wat zich vooral leent voor de zomermaanden. Met de reverse functie krijg je een zee aan koele lucht in je huis. Het stroomverbruik van een warmtepomp is echter een stuk lager dan dat van een airconditioning. Voordeel is dus dat je een veel lagere uitgave hoeft te doen voor koelte binnenshuis. De warmtepomp is dus een apparaat wat zowel in de zomer als in de winter zijn geld oplevert. Reden te meer om een warmtepomp te kopen in de zomer. Een andere reden is overigens dat je op deze manier voorbereid bent op de wintermaanden waarin een warmtepomp weer warmte moet gaan leveren voor het verwarmingsapparaat binnenshuis.

Koelen op meerdere manieren

Een warmtepomp is een apparaat wat op meerdere manieren je huis kan koelen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Directe koeling via koele lucht
  • Indirecte koeling via vloerverwarming
  • Indirecte koeling via radiatoren.

Koeling via de lucht

Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt zijn warmte aan de buitenlucht. Dit is in werkelijkheid een airco die in reverse functie werkt. Zet je deze warmtepomp op de reverse stand, dan zal hij ervoor zorgen dat er koele lucht jouw huis wordt binnen geblazen op de plek waar de lucht-lucht warmtepomp bevestigd is. Aangezien dit doorgaans de woonkamer is, heb je op deze manier op een heel aantrekkelijke manier koele lucht zonder dat er een energievretende airco in je huis hangt.

Koeling via vloerverwarming

Een warmtepomp zal bij voorkeur worden aangesloten op een vloerverwarming. De reden hiervan is heel eenvoudig; een vloerverwarming heeft namelijk een veel lagere temperatuur nodig om een ruimte te kunnen verwarmen. Je kan de leidingen van een vloerverwarming ook gebruiken om een huis te koelen via de reverse-stand. Op die manier heb je als bewoner van een huis koele voeten in de zomermaanden wat zich automatisch zal omzetten in een koele lichaamstemperatuur. De koelte via de vloerverwarming is indirect waardoor alleen zaken die in contact komen met de vloer gekoeld worden. Voordeel hiervan is dat zaken als meubels en apparatuur die niet te koel mogen worden geen schade ondervinden. De lucht wordt ook niet droger, zoals bij een airco wel het geval is.

Koeling via radiatoren

Het systeem van koelen via radiatoren is nog het meest gebruikte systeem wanneer mensen een warmtepomp hebben. Bij veel warmtepompen wordt gebruik gemaakt van speciale radiatoren die gebruik maken van minder warm water. Deze radiatoren zijn ook in staat om koelte af te geven doordat er koel water doorheen stroomt. Je krijgt op deze manier indirecte koeling in je huis via de radiatoren. De koelte is beter voelbaar op de rest van je lichaam, maar meubels en apparatuur die gevoelig zijn voor lage temperaturen ondervinden hier wel hinder van.

Houd het hoofd koel met offertes

Wil jij je huis kunnen koelen met je warmtepomp, vraag dan nu offertes op. Zo kan je voor de zomermaanden nog genieten van een warm huis en houd je in de zomermaanden het hoofd koel dankzij jouw warmtepomp.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.