Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Koudetechniek warmtepompKoudetechniek warmtepomp? Warmtepompen worden steeds vaker gekozen als alternatief of ondersteuning van centrale verwarmingsketels. Dat komt doordat je met een warmtepomp warmte kunt opwekken zonder hier fossiele brandstoffen voor te gebruiken en met veel minder elektriciteit. Eigenaren van een passiefhuis, een nul op de meter woning of van een goed geïsoleerde woning behalen het meeste voordeel van een warmtepomp. Zij kunnen met een minimale hoeveelheid elektriciteit hun gehele woning verwarmen, inclusief het sanitaire water. Gebruiken ze hierbij zonnepanelen dan wordt de woning zelfvoorzienend wat betreft energiegebruik. Warmtepompen zijn dus aardig in opmars en dat komt doordat ze een techniek gebruiken die de koudetechniek of koeltechniek wordt genoemd.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                     

Wat is de koudetechniek?

De werking van een warmtepomp is aardig ingewikkeld, maar in simpele termen kun je zeggen dat ze op de ene plek warmte onttrekken, deze warmte transporteren en deze op de andere plek weer afgeven. Eigenlijk kun je de koudetechniek vergelijken met een omgekeerde koelkast. Een koelkast is in staat warmte te onttrekken uit jouw levensmiddelen en zo onttrekt de warmtepomp ook warmte uit een natuurlijke bron. Het verschil is dat de warmtepomp deze warmte gebruikt om jouw water of lucht mee op te warmen. Tijdens dit proces kun je verschillende stappen onderscheiden.

De warmtebron

Warmtepompen onttrekken warmte uit een natuurlijke warmtebron. Ze zijn in staat dit al bij erg lage temperaturen te doen, dus deze bron hoeft voor ons niet warm aan te voelen. Het grondwater is een erg stabiele bron van water voor warmtepompen, omdat deze altijd een temperatuur heeft van tussen de 10 en 14 graden. Een andere veel gebruikte bron is de grond en ook de lucht kan als warmtebron voor een warmtepomp fungeren. Zo lang de temperatuur van de bron boven het vriespunt ligt kan een warmtepomp hier warmte uit onttrekken en gebruiken.

Het transport

De warmte wordt opgenomen door koelwater dat door buizen stroomt. Dit koelwater onttrekt de warmte uit de omgeving en neemt dit mee richting de compressor waar het vervolgens zal arriveren.

De compressor

Een compressor is te vergelijken met een fietspomp. Wanneer jij je band oppompt wordt deze ook warm en dat komt doordat de lucht in de pomp onder druk gezet wordt. Het koelwater wordt op dezelfde manier samengedrukt waardoor het warm wordt. Hoe meer warmte het heeft mee kunnen nemen van de bron hoe hoger de temperatuur.

De condensator

Omdat koelwater op een lage temperatuur al kookt zal er condensatie optreden en ontstaat er warm gas. Tijdens deze condensatie scheidt de warmte zich van het koelwater en wordt deze afgevoerd naar een warmtewisselaar. Het koelwater wordt weer vloeibaar omdat het in temperatuur afneemt. In de condensator blijft dus alleen nog koelwater over wat vervolgens weer wordt afgevoerd naar de warmtebron.

De warmtewisselaar

Een warmtewisselaar bestaat uit een systeem van buizen die dicht tegen elkaar aan liggen. Er zijn warme buizen die de warmte van de warmtepomp bevatten en er zijn buizen die bijvoorbeeld koud water bevatten dat moet worden opgewarmd. Doordat de koude en warme buizen elkaar aanraken wordt de warmte overgedragen op het water. Dit water kun je nu gebruiken voor je centrale verwarming.

Een kringloop

De koudetechniek van een warmtepomp is dus een kringloop waarbij scheikundige processen gebruikt worden om de warmte te verwijderen uit het koelwater. Condensatie scheidt de warmte door het te veranderen naar een gas en het koelwater wordt weer vloeibaar doordat het wordt afgekoeld. Daarna wordt het weer naar de warmtebron gestuurd om weer van voren af aan te beginnen. Dit gehele proces is dus een cyclus, is continu en kan gebruikt worden om zelfs het kleinste beetje warmte uit een warmtebron te verwijderen.

De efficiëntie van de koudetechniek

De koudetechniek is zeer efficiënt als de warmtebron een constante temperatuur heeft. Dit kun je vergelijken met een auto die economischer is als hij constant op dezelfde snelheid kan rijden dan wanneer hij telkens moet stoppen en starten zoals in een file. Grondwater is op dit moment de meest stabiele warmtebron voor warmtepompen en de lucht het minst. In Nederland zijn de schommelingen in temperatuur jaarlijks erg groot en kan het in de zomer 30 graden Celsius zijn en in de winter -15 graden Celsius. Het rendement van een warmtepomp onder de juiste condities kan oplopen tot 600 procent. Dat betekent dat het voor elke 1 kW elektriciteit dat het gebruikt 6 kW warmte terug levert. Dit is enkel onder ideale omstandigheden en in de realiteit ligt het rendement meer rond de 300 – 400 procent. Toch is de warmtepomp hierdoor aanzienlijk zuiniger dan een standaard verwarmingsketel en kan het niet uitblijven als jij een zo duurzaam mogelijke woning wilt realiseren.

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in het laten plaatsen van een warmtepomp? Dan kun je hier alle financiële informatie opvragen die je nodig hebt via onze vergelijkingstool. Deze tool zal je snel voorzien van een aantal offertes voor situaties die je zelf ingeeft. Zo kun je een goede vergelijking maken van wat de markt jou te bieden heeft en snel de eerste stappen zetten richting het aanschaffen van een nieuwe warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan