Onderhoudskosten warmtepomp

In steeds meer huishoudens staat een warmtepomp. Dat komt doordat de overheid bezig is met het afsluiten van de gaskraan naar complete woonwijken toe. Zo’n warmtepomp heeft nogal wat voordelen voor jou als eigenaar. Een groot voordeel van de warmtepomp is dat het een apparaat is wat weinig onderhoud nodig heeft. De onderdelen van een warmtepomp zijn zo gemaakt dat ze bij goed functioneren niet al te vaak hoeven worden te vervangen. Daar is echter wel controle en toezicht voor nodig.

De kosten van inspectie

Koop je een warmtepomp, dan wil je natuurlijk dat deze goed functioneert. Je wil immers jouw aanschaf terugverdienen en het is dus zaak dat de warmtepomp naar behoren blijft werken. Je zal de warmtepomp daarom minimaal eens per jaar moeten laten inspecteren. De inspectie richt zich vooral op de werking naar de warmtepomp. De werking wordt uitgelezen over de periode van een jaar en zo mogelijk vergeleken met die van het jaar daarvoor. In alle andere gevallen wordt er gekeken naar standaard waarden die horen bij het model en type warmtepomp wat jij hebt aangeschaft. De inspectie kosten zitten niet altijd inbegrepen bij de aanschaf van een warmtepomp. We keken dan ook naar de kosten van het onderhoud uitgedrukt in een aantal factoren.

  • Voorrijkosten. Dit zijn de kosten die de inspecteur van jouw warmtepomp standaard maakt. Hij berekent een bedrag – al dan niet gebaseerd op de reisafstand naar jouw huis – aan kilometerkosten. Dit is een bedrag waarin hij tevens de kosten uitdrukt die hij standaard kwijt is voor een bezoek aan jouw huis. De voorrijkosten kunnen variëren van 25 tot 75 euro.
  • Uurloon van de inspecteur. De complexiteit van jouw warmtepomp bepaalt hoe lang de inspecteur bezig is met de inspectie. Hij berekent zijn tarief in de vorm van een aantal uurlonen. Reken per uur op een bedrag tussen 40 en 50 euro. Het kan zijn dat de inspecteur een minimum aantal uren van twee stuks hanteert wanneer hij op ZZP basis werkt.
  • De materiaalkosten. Een warmtepomp heeft redelijk weinig bewegende onderdelen. Toch is het natuurlijk zo dat er soms materialen moeten worden vervangen. Zeker wanneer er lekkage in de warmtepomp is geweest is dit het geval. Hoe hoog die materiaalkosten zijn valt natuurlijk niet vooraf te voorspellen.

Een alles in één pakket

Wil jij geen omkijken hebben naar het onderhoud van jouw warmtepomp, dan is het een goed idee om een alles in één pakket af te nemen bij de leverancier van jouw warmtepomp. Je krijgt in dat geval een totaalpakket voor de warmtepomp en een pakket voor het onderhoud wat je afneemt. Voor een bepaald bedrag per jaar krijg jij eenmaal per jaar een inspecteur die de warmtepomp helemaal naloopt. Daarnaast is het mogelijk om je abonnement zo uit te breiden dat reparaties zijn inbegrepen bij de prijs. Ook de prijs van materialen die vervangen moeten worden tijdens het gebruik kunnen in dit pakket zijn inbegrepen. We zeggen niet dat je altijd heel veel goedkoper uit bent wanneer je een dergelijk pakket afneemt, maar je weet wel zeker dat je een vast bedrag per jaar uitgeeft en dat je daarnaast niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Besparen op het onderhoud van je warmtepomp

Een warmtepomp mag dan geen heel bewerkelijk apparaat zijn, toch zijn er manieren hoe jij kan besparen op de kosten van het onderhoud van de warmtepomp. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Voer instructies goed uit. Heeft jouw warmtepomp een filter in het geval van aangevoerd water van buitenaf; dan zal dat filter waarschijnlijk met enige regelmaat moeten worden verschoond. Doe dit met regelmaat en neem het advies goed ter harte. Het zorgt ervoor dat jouw warmtepomp goed blijft functioneren en dat het rendement voor jou maximaal is.
  • Werk samen met anderen. Heeft jouw hele woonwijk een warmtepomp, dan is het een verstandig idee om als buren samen te werken. Jullie kunnen gezamenlijk onderhoud laten uitvoeren aan de warmtepomp. Het voordeel is dat je kan besparen op voorrijkosten. Daarnaast zal de inspecteur sneller kunnen doorwerken waardoor hij waarschijnlijk zijn arbeidsuren niet naar boven zal afronden. Bovendien valt op deze manier gelijk op of de warmtepompen nog wel naar behoren functioneren; de prestaties van een aantal warmtepompen in een woonwijk behoren gelijk te zijn.

Bespaar met offertes

De snelste manier om te besparen op de kosten van een monteur of inspecteur van warmtepompen is door offertes op te vragen. Je weet dan gelijk hoeveel je per uur kwijt bent en hoeveel je kan besparen. Met bovenstaande adviezen loopt jouw voordeel nog verder op.

Lees ook: onderhoudskosten plafond schilder

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.