Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 nov 2021

Passieve koeling warmtepompPassieve koeling warmtepomp? Het laten plaatsen van een warmtepomp heeft vele voordelen. Zo zal je direct kunnen beginnen met besparen op energie, omdat deze je water of lucht opwarmt zonder hiervoor gas nodig te hebben. Ook de hoeveelheid elektriciteit die een warmtepomp nodig heeft is om te kunnen functioneren is minder dan dat van een standaard verwarmingsketel. Met een warmtepomp word je dus minder afhankelijk van aardgas, wat een fossiele brandstof is. Je CO2-uitstoot zal naar beneden gaan en je bent dus automatisch beter voor het milieu. Een ander voordeel van een warmtepomp is dat deze je woning zowel kan opwarmen als kan koelen. Dit kan in de zomermaanden echt een uitkomst zijn. Er zijn twee manieren waarop een warmtepomp je woning koelt en dit is passief of actief.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

De werking van een warmtepomp

Het is handig dat je weet hoe een warmtepomp werkt voordat je begrijpt hoe deze ook kan koelen. Een warmtepomp onttrekt warmte uit natuurlijke bronnen, zoals het grondwater, de lucht en de aarde. De temperatuur van deze bronnen hoeft dus niet hoog te zijn. Dat komt doordat een warmtepomp de warmte via koelwater transporteert. Dit koelwater heeft een zeer laag kookpunt en door het aan de kook te brengen met een compressor wordt het principe van condensatie gebruikt om de warmte uit het koelwater te halen. De warmte zal via een warmtewisselaar worden overgedragen aan het afgiftepunt (water of lucht) en de cyclus begint weer opnieuw. De werking van een warmtepomp kan daarom worden vergeleken met dat van een omgekeerde koelkast. De koelkast onttrekt de warmte uit de producten en gooit dit weg terwijl een warmtepomp de warmte onttrekt uit de warmtebron en dit gebruikt.

Warmtepompen en koeling

Dit proces kan natuurlijk ook worden omgekeerd en je kunt een warmtepomp dan ook gebruiken om warmte mee uit de woning te trekken en deze terug te geven aan de bron. Dit kun je vergelijken met de werking van een koelkast. De meeste airconditioners bevatten tegenwoordig ook een warmtepomp. Er wordt onderscheid gemaakt tussen actieve- en passieve koeling.

  • Actieve koeling: actieve koeling wordt simpelweg gedaan door de werking van de warmtepomp om te draaien. Dat betekent dat de compressor het water koelt en niet verwarmt en dat het koude water vervolgens door het verwarmingssysteem wordt gepompt. Dit kan bijvoorbeeld vloerverarming zijn. De warmte wordt op die manier geabsorbeerd uit te leefruimten waardoor de temperatuur naar beneden gaat en wordt afgegeven aan de energiebron. Een warmtepomp kan dit continu doen en kan het water koelen tot 7 graden Celsius.
  • Passieve koeling: bij passieve koeling wordt de compressor stilgezet en wordt de natuurlijke koelte gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een warmtepomp die bodemwater gebruikt als warmtebron, dan is dit een ideale situatie om ook te koelen. Bodemwater heeft namelijk standaard een temperatuur van rond de 10 en 12 graden Celsius waarmee je ook je woning prima koel kunt houden. Het principe is verder hetzelfde, het water warmt op, de woning koelt af en de warmte wordt teruggegeven aan het grondwater.

Passieve- versus actieve koeling

Het grote verschil tussen passieve en actieve koeling is dat bij passieve koeling de compressor niet werkt. Hierdoor zal je warmtepomp nauwelijks nog energie gebruiken en kun je je woning dus op een zeer energievriendelijke manier koelen. Toch zitten er ook nadelen verbonden aan passieve koeling. Zo is het veel minder sterk dan actieve koeling en kan het je woning gemiddeld 4 graden Celsius koeler maken. Ook zal het minder effectief worden als de bron tijdens de zomermaanden ook warmer wordt. Met actieve koeling is het mogelijk je woning in een koelkast te veranderen, mocht je dat willen. Passieve koeling bij niet alle warmtepompen beschikbaar terwijl elk type warmtepomp je woning actief kan koelen. Actieve koeling heeft daarbij dan wel weer als nadeel dat er voor de koeling elektriciteit nodig is, waardoor dit een minder duurzame en minder energiezuinigere oplossing is.

Passieve of actieve koeling?

Met het oog op je portemonnee en het milieu is passieve koeling dus beter, maar actieve koeling is effectiever. Als jij voor deze keuze komt te staan, kun je je afvragen in hoeverre actieve koeling in Nederland echt nodig is. Hier hebben erg weinig mensen behoefte aan airconditioning, omdat het in de zomer simpelweg niet zo warm wordt. Je woning op een passieve manier met 4 graden Celsius afkoelen kan al voldoende zijn en dit heb je dan waarschijnlijk niet meer dan een paar weken per jaar aanstaan. Actieve koeling kan geschikter zijn voor bedrijven in grote (kantoor)gebouwen. Hier gaan de ramen vaak niet open en wordt gebruik gemaakt van een ventilatiesysteem. Het kan fijn zijn om hier actieve koeling te kunnen gebruiken om het kantoor op een constante temperatuur te houden.

Vergelijk offertes

Ben jij geïnteresseerd in het aanschaffen van een warmtepomp en wil je weten wat jij hiervoor zou moeten betalen? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool, vul je gegevens in en ontvang snel een aantal offertes toegepast op jouw situatie. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar om de beste conclusies te maken wat betreft jouw nieuwe warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,