Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

PVT-bron warmtepompPVT-bron warmtepomp? Heb je je wel eens verdiept in energiebesparende maatregelen, dan ben je ongetwijfeld de warmtepomp tegengekomen. Dit apparaat biedt een zeer energiezuinige en milieuvriendelijke manier om warmte op te wekken. Door een warmtepomp aan te schaffen kun je bijvoorbeeld je vloerverwarming of je jacuzzi voor erg weinig geld draaiende houden. Ook is het een optie je warmtepomp aan te sluiten op je huidige verwarmingssysteem. De mogelijkheden met warmtepompen zijn dus groot en het is ook niet vreemd dat deze steeds meer worden verkocht, zowel aan particulieren als aan zakelijke klanten. Er zijn echter nog een aantal problemen met warmtepompen die ervoor zorgen dat ze nog niet stabiel genoeg warmte kunnen leveren om bijvoorbeeld een woning constant van warm water te voorzien. Daarom worden de technieken constant verbeterd en een PVT-bron warmtepomp is een vrij recentelijke ontwikkeling op dit gebied.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Wat is een warmtepomp?

Misschien is het handig om eerst uit te leggen wat een warmtepomp precies is. Dit apparaat gebruikt natuurlijke bronnen zoals de lucht, het grondwater en de grond om warmte op te vangen en dit over te brengen naar een afgiftepunt. Dit afgiftepunt is meestal water, maar kan ook lucht zijn. Om dit te toen wordt de warmte getransporteerd via koelwater naar een condensator. In de condensator wordt de warmte van het koelwater gescheiden en vervolgens wordt de warmte via een warmtewisselaar afgegeven. Warmtepompen gebruiken alleen warmte uit natuurlijke bronnen en hebben alleen elektriciteit nodig om te kunnen draaien. Dat betekent dat je met een warmtepomp geen fossiele brandstoffen meer nodig hebt om warmte te genereren wat je een jaarlijkse besparing kan opleveren van gemiddeld 30 tot 50 procent. In de loop van tijd heb je je investering terugverdiend en kun je je woning, zwembad, vloerverwarming, jacuzzi of ander object verwarmen voor een aanzienlijk lagere energierekening.

Wat is een PVT-bron warmtepomp?

Op dit moment kunnen de meeste betaalbare warmtepompen nog niet genoeg warmte opwekken om een volledige woning van warm water te voorzien. Haalt deze de warmte uit de lucht, bijvoorbeeld, dan zal je vooral tijdens de koude dagen in de winter je verwarmingsketel nog hard nodig hebben. Het is dus tijd om een warmtepomp te ontwikkelen die constant voldoende warmte kan afgeven om deze toegankelijker te maken voor een groter publiek. Met een PVT-bron warmtepomp is dit beter mogelijk. Deze wordt namelijk gecombineerd met PVT-panelen. PVT-panelen zijn zonnepanelen die zowel warmte kunnen opwekken (zoals het geval is bij zonneboilers) en die elektriciteit genereren. Je kunt deze combineren met de meeste soorten warmtepomp waardoor je ten eerste een extra bron van warmte ter beschikking stelt en je ten tweede een gedeelte (of alle) van de energie die de warmtepomp gebruikt kunt opwekken. Dit is natuurlijk een erg passende combinatie en ook zeker een ontwikkeling waar we in de toekomst meer van zullen zien.

De voordelen van een PVT-bron warmtepomp

PVT-bron warmtepompen zijn dus efficiënter en stabieler dan warmtepompen die één bron aanspreken. Daarnaast wek je er je eigen energie mee op wat betekent dat je na de installatie nauwelijks nog energiebronnen nodig hebt om je warmtepomp draaiende te houden. Hierdoor zal de terugverdientijd versneld worden en kun je dus eerder van je kale besparingen genieten. De PVT-bron warmtepomp is nog in ontwikkeling maar de resultaten tot nu toe zijn veelbelovend.

Andere ontwikkelingen

De PVT-bron warmtepomp is niet de enige ontwikkeling waarmee leveranciers proberen de warmtepomp toegankelijker te maken en het rendement stabieler. Er is een grote wens naar betaalbare warmtepompen die meer warmte kunnen opwekken. Naast de PVT-bron warmtepomp kun je de ontwikkelingen omtrent de ijsbuffersysteem warmtepomp bijvoorbeeld in de gaten houden. Deze gebruikt drie warmtebronnen en kan daardoor meer warmte leveren op elk moment van het jaar. Ook de thermo-akoestische warmtepomp kan interessant zijn. Deze is nog niet op de markt uitgebracht, maar gebruikt geluidsgolven als tweede bron van warmte. De geluiden hierover zijn erg positief en het is zelfs mogelijk je eigen warmwater behoefte in te stellen, vrijwel zonder limiet. De gasabsorptie warmtepomp kan het water warmer opgewarmd worden en kunnen temperaturen van 60 graden Celsius worden bereikt in plaats van 40 graden Celsius. De markt is dus zeker in volle gang en het ziet ernaar uit dat de warmtepomp in de toekomst een zeer geloofwaardige concurrent zal worden voor de huidige verwarmingsketel. En aangezien de Rijksoverheid de aanschaf van warmtepompen subsidieert via de Investeringssubsidie Duurzame Energie hoef je ook de kosten niet volledig zelf te dragen.

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen en laten plaatsen van een warmtepomp? Dan is het tijd om te beginnen met het verrichten van grondig marktonderzoek. De investering die je op het punt staat te maken is niet gering en het is belangrijk dat je hier kwaliteit voor terugkrijgt. Via onze vergelijkingstool kun je nu al een aantal offertes opvragen bij warmtepomp leveranciers uit jouw omgeving. Deze kun je gebruiken bij het maken van de beste beslissing wat betreft jouw nieuwe warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan