Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Terugverdientijd warmtepompTerugverdientijd warmtepomp? Wie gaat kijken voor een warmtepomp in zijn huishouden komt er al snel achter dat het een apparaat is waar nogal een prijskaartje aan hangt. De warmtepomp is een apparaat wat nog relatief nieuw is en wat nog niet in een heel grote mate wordt geproduceerd. Doordat de techniek nog heel nieuw is en volop in ontwikkeling zal je voor een warmtepomp aanmerkelijk meer moeten betalen in de winkel dan voor een HR ketel. Toch is de aanschaf van een warmtepomp voordeliger dan die van een HR ketel. Je moet alleen een aantal zaken goed in de gaten houden.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Kies het juiste vermogen

Doordat de warmtepomp nog zo’n onbekend begrip is in ons land vergeten kopers een aantal heel belangrijke zaken. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gedacht aan het vermogen van de warmtepomp. Jammer, want het vermogen van de warmtepomp is datgene wat ervoor zorgt dat een warmtepomp zichzelf terugverdient. Het vermogen van een warmtepomp, uitgedrukt in kW, geeft aan hoeveel warmte een warmtepomp kan leveren. Hierbij moet rekening worden gehouden met een aantal factoren:

  • Het aantal kubieke meters woonoppervlak van een huis,
  • Het aantal gebruikers van een huis,
  • De piekmomenten van warmtevraag en warmwatergebruik.

Een warmtepomp met het juiste vermogen zal ervoor zorgen dat er zo min mogelijk extra kosten worden gemaakt via het elektriciteitsnet waardoor de terugverdientijd sneller is.

De terugverdientijd van een warmtepomp versus HR ketel

De HR ketel is een apparaat wat al een heel lange tijd op de markt is. Het is dan ook inmiddels zover dat producenten van de HR ketel kunnen ‘stunten’ met de prijs. Er zijn modellen op de markt gekomen die tegen een lage prijs worden verkocht terwijl ze een goed resultaat afleveren. Ook overjarige modellen HR ketels hebben een lagere aanschafprijs waardoor het product zich snel terugverdient wanneer het wordt vergeleken met een normale cv ketel. De warmtepomp daarentegen heeft nog niet zo’n groot marktaandeel. Daardoor zijn de kosten van warmtepompen nog relatief laag, en de verwachting is niet dat dit marktaandeel binnenkort zal gaan stijgen. Het is mede om die reden dat de terugverdientijd van een warmtepomp langer is dan die van een HR ketel.

Voordelen van een warmtepomp boven een HR ketel

Wie op de korte termijn gaat kiezen voor een nieuwe installatie krijgt een praktische keuze; wanneer de gemeente nog niet van plan is om jouw woning binnen 10 jaar van het gasnetwerk af te sluiten, kan je alsnog voor een nieuwe HR ketel kiezen. Qua aanschaf zit je goed, ware het niet dat het gasgebruik de komende jaren waarschijnlijk een kostbare aangelegenheid kan gaan worden. Bij een warmtepomp zitten de kosten hem puur in het feit dat je een hoge aanschaf hebt. De vervolgkosten zullen lager zijn doordat je geen gas meer nodig hebt om je huis te verwarmen. De extra kosten die je daarvoor hebt vloeien voort uit het geringe extra verbruik van elektriciteit. De warmtepomp heeft daarnaast echter nog meer voordelen die een HR ketel niet heeft.

Een subsidie van de overheid

Om inwoners van Nederland over te halen een warmtepomp aan te schaffen heeft de overheid een bepaalde regeling in het leven geroepen die een subsidie oplevert bij aanschaf van een warmtepomp. We hebben het over de ISDE subsidieregel, oftewel de Investering Subsidie Duurzame Energie. Dit is een subsidie die jou voor een deel tegemoet komt in de aanschaf van een warmtepomp. Houd je dit in gedachten, dan wordt de terugverdientijd van een warmtepomp gelijk een stuk korter.

Binnen hoeveel tijd verdient een warmtepomp zich terug

Een warmtepomp verdient zich terug op een termijn die ligt tussen 8 en 15 jaar. Hier is sprake van een flinke marge, en we zullen uitleggen waar dat verschil in zit.

  • Het type warmtepomp wat je koopt. Iedere warmtepomp heeft zijn eigen aanschafprijs. Je onderscheidt een aantal typen warmtepompen die ieder hun eigen prijsklasse hebben. Het duurste in aanschaf is de warmtepomp die gebruik maakt van een open bodem bron. Denk dan aan een warmtepomp die grondwater gebruikt of water uit een beek om de warmtewisselaar aan te sturen. Daarna komt de warmtepomp die gebruik maakt van een boring waardoor warmte uit de grond omhoog wordt gehaald. De volgende in rij is de lucht/water warmtepomp. Deze zuigt lucht aan en zet die via de warmtewisselaar om in warm water in de boiler. De goedkoopste is de lucht/lucht warmtepomp. Dit is echter een apparaat wat alleen één ruimte in het huis van warmte lucht voorziet. Het is dus geen onderdeel van het verwarmingsapparaat.
  • De afmeting van jouw huis. Bij een groot huis moet je een warmtepomp kopen met een hoger vermogen dan bij een kleiner huis. De aanschaf zal dus duurder zijn en de installatie is ook duurder bij een groot huis.

Koop de ideale warmtepomp

Wil jij een warmtepomp die zichzelf op een nette termijn terugverdient en jou betrouwbare warmte biedt; vraag dan eerst offertes op. Je ziet gelijk wat in jouw situatie de ideale warmtepomp is en wat de kosten zijn die hierbij horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,