Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Warmtepomp toekomstWarmtepomp toekomst? De tijd dat alle woningen standaard werden opgeleverd met een gasaansluiting ligt achter ons. De schadelijke gevolgen van jarenlange gaswinning worden steeds verder zichtbaar, en de CO2 uitstoot bij huishoudens door het gebruik van aardgas moet drastisch omlaag worden gebracht. Het is dan ook niet voor niets dat in het nieuwste bouwbesluit staat vermeld dat woningen tegenwoordig zonder aardgasaansluiting moeten worden ontworpen en dat de aardgasaansluiting van 50.000 a 80.000 bestaande huizen per jaar wordt afgesloten. Het is duidelijk; het aardgas heeft in ons land zijn langste tijd gehad.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Techniek uit het buitenland

Daar waar Nederland op veel gebieden voorop loopt wanneer het aankomt op techniek is de techniek van de vervanger van het aardgas toch echt afkomstig uit het buitenland. In de Scandinavische landen en in Duitsland kwam men met de opvolger voor de gasinstallatie; de warmtepomp. Het feit dat dit apparaat in het buitenland is ontwikkeld, is ook wel te zien aan de manier waarop deze apparaten worden geïnstalleerd.

Aanleg onder de grond

De warmtepomp die zijn warmte opwekt met aardwarmte maakt gebruik van een netwerk leidingen wat onder de grond zit. Er is een netwerk gemaakt tot wel 50 meter diep, waar warmte wordt gewonnen. Deze warmte wordt omhoog gepompt met antivries, waarna het met behulp van een warmtewisselaar warm water produceert. Voor die warmtewisselaar is een gering deel stroom nodig, maar het systeem zelf gebruikt verder nauwelijks energie. De pompfunctie daarentegen kost ook wat stroom, hetgeen duidelijk zichtbaar is in de energierekening. Doordat de woningen in Scandinavische landen en in Duitsland meer ruimte hebben dan in Nederland is een netwerk van leidingen onder de grond geen enkel probleem in die landen. In Nederland moeten we nog enorm wennen aan een warmtepomp die een complete grootschalige verbouwing eist van ons huis. Het rendement mag dan wel groot zijn; de bouwstijl van onze huizen is er niet op berekend.

Aansluiten op water

Een systeem waarbij grondwater van 5 tot 10 meter diep wordt opgetrokken vanuit de aarde is ook een systeem waar een flinke verbouwing aan te pas komt. De boring die moet worden gedaan is zelfs een dubbele bronput. Water halen uit een nabijgelegen beek of rivier is in Nederland ook niet echt aan de orde van de dag. Zolang je niet in een buitengebied woont is hier namelijk geen sprake van. Het lijkt er dan ook op dat deze vorm van warmtepompen nog een lange weg te gaan heeft voordat hij in Nederland voet aan aarde krijgt. Het is dan ook maar de vraag of dit voor de komende jaren in de verkoop zal gaan in ons land. De enige mogelijkheid waarbij dit systeem en het voornoemde systeem in Nederland wordt aangelegd is bij nieuwbouwwoningen waarbij de fundering van het huis nog moet worden gelegd.

Aansluiten op het bestaand systeem

Het zal nog een flinke klus gaan worden om mensen ervan te overtuigen dat het beter is om de HR ketel de deur uit te doen, en een warmtepomp aan te schaffen. Liever zullen mensen namelijk een systeem aansluiten op hun bestaande HR ketel waarmee ze minder aardgas gebruiken en zodoende hun CO2 uitstoot reduceren. Deze mogelijkheid is vormgegeven in de hybride warmtepomp. Het is een soort poldermodel waarbij er uit de lucht warmte wordt opgewekt voor de verwarming van tapwater en voor de verwarming van het huis. Wanneer de lucht te koud wordt, en die grens ligt bij 5 graden Celsius, springt de hybride warmtepomp over op de HR ketel of op een elektrische bijverwarming. Op die manier haal je toch wat voordeel voor een warm huis, maar in de wintermaanden moet je toch geregeld gebruik maken van het stroomnetwerk of van de gasaansluiting. Dit systeem heeft een redelijk rendement en is daardoor nog niet voor iedereen overtuigend.

Wanneer wordt een warmtepomp interessant

Je ziet in de handel van HR ketels dat er inmiddels al behoorlijk met de prijzen wordt gestunt. Dat is niet zo vreemd, want het aanbod van HR ketels is enorm groot. De techniek wordt steeds beter en goedkoper waardoor deze ketels tegen een aantrekkelijk tarief worden verkocht. Het wachten is op het moment dat de warmtepomp dezelfde ontwikkeling gaat doormaken. De prijs zal eerst een flink stuk naar beneden moeten voordat mensen interesse in de aanschaf zullen tonen. Daarnaast moet er goed worden gekeken naar aansluitmogelijkheden van de warmtepomp. De overheid sluit nu woonwijken één voor één af van het gasnet; er moet een goed alternatief komen wat haalbaar is voor het gemiddelde huishouden. Er is nog een lange weg te gaan voordat we een land zijn met CO2 neutrale woningen. Tot die tijd probeert de overheid Nederlanders enthousiast te krijgen met een subsidiemaatregel waarbij de overheid jou tegemoet komt bij de aanschaf van een warmtepomp. Het is een maatregel die hard nodig is.

Interesse in een warmtepomp

Heb jij interesse in een warmtepomp en wil je profiteren van de subsidie van de overheid; vraag dan nu offertes op. Je krijgt te zien wat de geschikte warmtepomp is

in jouw situatie en hoeveel je daar op kan besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan