Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Warmtepomp vergunningWarmtepomp vergunning? Ga je een warmtepomp aanschaffen, dan valt er een hoop te regelen voordat de aanschaf en installatie een feit is. De oriëntatie voor een warmtepomp is nog maar de beginfase; er valt meer te regelen dan veel mensen denken. Een van de zaken die je zelf moet regelen bij de aanschaf van een warmtepomp is de vergunning. Dat is iets waar veel mensen zich op verkijken; bij sommige modellen warmtepomp ben je vergunnings-plichtig.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Wanneer moet er een vergunning komen

Een warmtepomp die zijn warmte onttrekt aan het grondwater of aan de aarde heeft voor een goede werking een bronput nodig. Deze moet worden geboord in jouw tuin. De put kan op meerdere dieptes komen te zitten. Heb je een put van meer dan 50 meter, dan is er een vergunning nodig voor deze put.

  • Een vergunning voor de warmte. Maakt jouw warmtepomp gebruik van warmte uit de aarde, dan moet die warmte via een leidingenstelsel omhoog worden gepompt. Hiervoor wordt een mengeling gebruikt van water met gevaarlijke chemische stoffen. Wanneer het water is aangelengd met een andere vloeistof dan glycol moet er voor deze handeling een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Daarnaast is er een vergunning geldig voor het boren van de bronput. Deze mogelijkheid van een warmtepomp moet dus goed worden aangevraagd bij de gemeente.
  • Een vergunning voor het water. Maakt de warmtepomp gebruik van grondwater om te kunnen functioneren, dan moet je daar eveneens een vergunning voor betalen. Voor het onttrekken van grondwater aan de aarde betaal je een bepaald bedrag maar dat mag je weer verrekenen met de hoeveelheid grondwater die wordt teruggegeven aan de aarde. Het mag duidelijk zijn; bij deze vergunning speel je doorgaans 1-1. Je spreekt in het geval van deze vergunning over een grondwaterheffing. Doordat veel mensen gelijk staan qua afgifte en opname van grondwater krijg je hier heel gemakkelijk een vrijstelling van.

Een meldingsplicht

Heeft jouw warmtepomp een geïnstalleerde drijfkracht van 5 kW, dan is er een meldingsplicht voor de plaatsing van het apparaat. Dat heeft te maken met de mate waarin de apparatuur die de brandstof onttrekt aan aarde, water of lucht zichtbaar is. Daarnaast is er een meldingsplicht bij de gemeente wanneer je een verticaal systeem laat plaatsen onder je tuin met een maximale boordiepte van 50 meter ten behoeve van een bodemwarmtewisselaar. Een melding kan je doen bij de aanschaf van een warmtepomp maar je kan het ook daarna nog doen.

De welstandscommissie

Laat je een warmtepomp installeren bij jouw huis, dan zal er bij een systeem wat lucht aanvoert altijd een externe unit zichtbaar zijn. Deze unit zorgt voor de luchtaanvoer in de vorm van een grote ventilator. Hangt deze externe unit aan de voorkant of straatkant van je huis, dan zal je de welstandscommissie van de gemeente om goedkeuring moeten vragen. Hier gelden dezelfde eisen als voor bijvoorbeeld een dakkapel die je wil laten plaatsen aan je huis. Veel installaties hebben een externe unit die op de grond staat. Deze unit ondervangt dit probleem voor jou; op deze manier hoef je geen vergunning bij de welstandscommissie aan te vragen.

Alle werkzaamheden uit handen

Veel mensen zien op tegen het aanvragen van vergunningen bij de gemeente wanneer ze een warmtepomp laten plaatsen. Het is dan ook om die reden dat lokale installateurs die warmtepompen bij consumenten installeren aanbieden om deze werkzaamheden uit handen te nemen. Omdat de installateur als geen ander weet hoe de warmtepomp eruit ziet en hoe de installatie in zijn werk gaat is het een heel goed idee om op dit aanbod in te gaan. Je weet op die manier zeker dat je een warmtepomp in huis haalt zonder dat je er naderhand gedoe over krijgt met de gemeente en met de buren.

Denk vooruit en vraag offertes

Wil jij een warmtepomp laten installeren en heb je geen zin in de gang naar de gemeente, vraag dan offertes op van warmtepompen en gecertificeerde installateurs die deze apparatuur voor jou willen installeren. Het bespaart je een hoop werkzaamheden in roerige tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,