Verticaal versus horizontaal systeem

Warmtepompen zijn apparaten waarmee je voor weinig elektriciteit water of lucht op kunt warmen. Het zijn dan ook mogelijke alternatieven voor verwarmingsketels. Op dit moment worden warmtepompen nog voornamelijk geplaatst in passiefhuizen, nul op de meter woningen of woningen die erg goed zijn geïsoleerd. In de toekomst kunnen ze echter een verwarmingsbron bieden die gebouwen, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen, van warm water kunnen voorzien. Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt met verschillende systemen en werkwijzen. De warmtepomp die jij kiest is afhankelijk van je budget, van je omgevingssituatie en van het rendement dat je wilt behalen. Eén van de onderscheidingen die wordt gemaakt is tussen warmtepompen met een verticaal- en een horizontaal systeem.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft de mogelijkheid warmte uit een natuurlijke bron te halen en deze te transporteren naar een afgiftepunt. De meest gebruikte bronnen op dit moment zijn de aarde, het (grond)water en de lucht. Zolang deze een temperatuur hebben van boven het vriespunt is een warmtepomp in staat de warmte te gebruiken. Deze haalt het uit de bron en slaat het op in een koelvloeistof. Door de koelvloeistof samen te drukken in een compressor wordt deze verder verwarmd en ontstaat condensatie. Door middel van dit proces wordt de warmte uit de vloeistof verwijderd en via een warmtewisselaar overgedragen. Kleine warmtepompen, die je bijvoorbeeld vindt in airconditioners, kun je gebruiken voor het verwarmen van een ruimte of een bepaald element zoals je vloerverwarming of jacuzzi. Grote warmtepompen bestaan uit enorme systemen die je gehele woning van warm water kunnen voorzien. Hiervoor betaal je dan vaak ook makkelijk meer dan €10.000. De aanschaf van een warmtepomp wordt gesteund met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en verdient zichzelf terug door middel van de besparingen die je maakt.

Een verticaal en een horizontaal systeem

Warmtepompen met zowel een verticaal als een horizontaal systeem worden ingegraven in de grond rondom je woning. De bekendste warmtepompen met een verticaal systeem zijn water-water warmtepompen. Deze halen warmte uit het grondwater en worden geïnstalleerd door twee verticale putten te graven tot het grondwater is bereikt. Via de ene put wordt het grondwater opgepompt en via de andere put wordt het weer teruggeplaatst. Een goed voorbeeld van een warmtepomp met een horizontaal systeem is een grond-water warmtepomp. Deze haalt de warmte uit het grondoppervlak via een horizontaal buizensysteem dat tussen de 1,2 en 2 meter diep wordt aangebracht. Hiervoor heb je dus een grote tuin nodig waarop je daarna geen zware beplanting mag plaatsen. Het plaatsen van een grond-water warmtepomp met een verticaal systeem neemt meestal een halve week in beslag, maar is duurder. Kies je voor een water-water warmtepomp met een horizontaal systeem dan duren de werkzaamheden gemiddeld een week, maar ben je vaak in totaal minder geld kwijt.

Welk systeem is het meest geschikt voor jou?

Het beste systeem voor jou kies je door te kijken naar de ruimte die je tot je beschikking hebt. Als het moeilijk is om horizontaal te gaan werken, is verticaal de beste manier om ruimte te besparen. De beste warmtepomp kun je uitkiezen door te kijken naar het rendement en de terugverdientijd. Je zal hoe dan ook een flinke investering moeten maken, maar als je hiervoor jaarlijks een grote besparing terugkrijgt kan dit het waard zijn. De terugverdientijd vertelt je hoe efficient een warmtepomp is en hoe korter de terugverdientijd hoe sneller je echt kunt beginnen met besparen. Laat je daarom altijd goed voorlichten door de warmtepomp leverancier en ga niet zomaar met iemand in zee voordat je grondig marktonderzoek hebt gedaan en alle opties hebt bekeken die beschikbaar zijn voor jou.

Vergelijk offertes

De verkoop van warmtepompen gaat elk jaar omhoog en deze apparaten worden steeds toegankelijker voor een groot publiek. Het aantal fabrikanten, leveranciers en installateurs neemt daarom ook toe en dat betekent dat jij de mogelijkheid hebt om de beste deal te vinden. Onze website kan je daarmee helpen als je hier onze vergelijkingstool gebruikt. Je ontvangt dan snel een aantal offertes van betrouwbare partijen die je kunt gebruiken bij het maken van de beste beslissingen omtrent jouw nieuwe warmtepomp.

Gratis meerdere offertes in uw mailbox?

Bent u van plan een warmtepomp te kopen? Dan is het verstandig om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijgt u goed inzicht in de kosten en kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Vul hieronder uw postcode in, vervolgens uw gegevens en vergelijk lokale warmtepomp specialisten.