Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als u van plan bent om een warmtepomp aan te schaffen dan komt daar veel bij kijken. Welk type ga ik nemen? Maakt het niet veel lawaai? Maar een van de meest gestelde vragen is: waar ga ik een warmtepomp plaatsen? In dit artikel geven wij u een paar tips.

De binnen en buiten unit

Een warmtepomp bestaat uit een binnen en buiten unit. De binnen unit wordt meestal geplaatst op de plek waar de cv-ketel staat. De binnen unit wordt meestal geplaatst op een plek met een stevige ondergrond of wordt bevestigt aan de muur. Een buiten unit heeft verse buitenlucht nodig en je hoort het al aan de naam, de buiten unit hoort buiten geplaatst te worden. Als je in de stad woont dan wordt de buiten unit op een dak geplaatst en in wijken meestal naast de woning.

Kan een warmtepomp in de garage staan?

Er zijn geen regels vastgesteld waarin staat waar de warmtepomp wel of niet kan blijven staan. Voor de binnen unit is het wel verstandig om deze in de garage te plaatsen. Ook is het mogelijk om de warmtepomp te plaatsen op zolder of in een kelder. Dit kan alleen als er genoeg leidingen zijn en als de ruimte geïsoleerd is. Houd ook rekening met dat je er goed bij kan voor onderhoud.

Het dak

Als je in een stad woont dan worden meestal de warmtepompen op een dak geplaatst, en ook wordt deze mogelijkheid steeds populairder. Warmtepompen worden meestal op een dak geplaatst, omdat de CV ketel vaak op zolder staat en ook bieden leveranciers steeds vaker een speciale dak unit aan. Ook is dit mooier en heb je minder last van het geluid. Als je een helle dak hebt dan is ook het mogelijk om daar een warmtepomp te plaatsen.

Nieuwbouw

Voor de buitenunit van een warmtepomp worden bij nieuwbouwhuizen de warmtepompen geplaatst op een plek waar veel aansluitingen zitten. Dit scheelt jouw veel kosten omdat er minder leidingwerk dan nodig is. De buitenunit wordt meestal aan de zij kant of achterkant van de woning geplaatst. Je hebt dan een mooier uitzicht en ook minder last van het geluid. Ook is het mogelijk om een warmtepomp op het dak te plaatsen.

Oud huis

Als je van plan bent om te verduurzamen dan moet je even goed nadenken of de warmtepomp wel een goede eerste stap is. Het is wel mogelijk, maar dit bied in een oud huis niet dezelfde voordelen als bij een nieuwbouw. Dit komt omdat de standaarden heel verschillend zijn. Als je een oude woning hebt is het verstandig om het eerst te isoleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *