Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Warmtepomp opleiding en cursus

Warmtepomp opleiding en cursus? De laatste tijd zijn er nogal wat ontwikkelingen omtrent de warmtepomp. Dit duurzame en energiezuinige apparaat lijkt op weg te zijn om de standaard verwarmingsketel te gaan vervangen. Warmtepompen zijn ingewikkelde apparaten waarmee je je water of lucht kunt verwarmen zonder hiervoor fossiele brandstoffen nodig te hebben. Dat betekent dat je dus aanzienlijk zal gaan besparen op je energiekosten. Passiefhuizen, nul op de meter woningen en goed geïsoleerde (nieuwbouw) woningen hebben zeker baat bij een warmtepomp en dit is ook de reden waarom de verkoopcijfers elk jaar flink stijgen. Het installeren van een warmtepomp kan lastig zijn en hiervoor heeft een installateur dan ook bepaalde certificeringen nodig. Deze ontvangt hij door opleidingen en cursussen te volgen.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Waarom deze opleidingen?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen en deze worden meestal onderscheiden door de bron van de warmte en het afgiftepunt. Zo zijn er de zogenaamde lucht-lucht warmtepompen, die warmte uit de lucht halen en hier lucht mee verwarmen. Ook zijn er lucht-water warmtepompen die de warmte van de lucht gebruiken om water mee te verwarmen. De andere twee gangbare soorten warmtepomp zijn water-water en grond-water warmtepompen die respectievelijk warmte uit het grondwater en het grondoppervlak halen om water mee te verwarmen. De installatie van warmtepompen die lucht gebruiken als natuurlijke bron is meestal niet ingewikkeld, maar voor de andere soorten warmtepompen moeten graafwerken worden verricht en moet er een installatie onder de grond worden ingebouwd, wat natuurlijk meer voeten in de aarde heeft. Daarom heeft een installateur van deze grote warmtepomp installaties meer certificeringen nodig dan een monteur die alleen boven de grond installeert. Ben je zelf een monteur, dan kun je je door middel van deze certificeringen dus bijscholen en ben je een klant, dan kun je door naar deze certificeringen te kijken zien hoe geschoold de installateur precies is.

De verschillende certificeringen en keurmerken

Aangezien je duizenden euro’s gaat investeren in je nieuwe warmtepomp wil je natuurlijk dat deze goed wordt geïnstalleerd en een zo hoog mogelijk rendement oplevert. Daarom is het niet verstandig om te proberen te bezuinigen op de installatiewerken. Gebruik de volgende certificeringen en keurmerken als je zeker wilt zijn dat je de juiste monteurs in huis haalt, vooral als je een water-water of een grond-water warmtepomp laat installeren.

  • BRL 6000-21 en BRL 6000-00: deze twee certificeringen moet een installatiebedrijf kunnen laten zien als ze het bovengrondse gedeelte van een bodemenergiesysteem gaan installeren. Deze hebben dus betrekking op water-water en grond-water warmtepompen.
  • BRL SIKB 11000: het installatiebedrijf moet ook dit certificaat laten zien als ze het ondergrondse gedeelte van een bodemenergiesysteem gaan installeren. Dit geldt wederom alleen voor water-water en grond-water warmtepompen. Beide BRL-certificeringen zijn in deze situatie verplicht gemaakt sinds 1 oktober 2014.
  • KvINL erkenning: het KvINL is een stichting die de kwaliteit van installaties in Nederland toetst en erkent. Heeft een installatiebedrijf dit keurmerk ontvangen dan hebben ze eerst een theorie- en praktijkexamen afgelegd speciaal met betrekking tot warmtepompen. Dit getuigt dus van kennis en kwaliteit.
  • STEK-certificering: wordt er tijdens de installatie van de warmtepomp met koudemiddelen gewerkt, dan is deze certificering verplicht.
  • UNETO-VNI lidmaatschap: dit is een vakvereniging voor installateurs. Als de warmtepomp installateur hierbij is aangesloten getuigt dit van een passie voor het werk, voor bewijsbare kwaliteit en kun jij als consument gebruik maken van interessante voordelen, zoals een goede garantieregeling en de aanwezigheid van een geschillencommissie.
  • Dutch Heat Pump Association: dit is een vakvereniging voor de fabrikanten van warmtepompen. Hiermee kun je dus de kwaliteit van de warmtepomp controleren.
  • OK CV: laat je een hybride-warmtepomp plaatsen, dan kun je aan dit keurmerk aflezen of de installateur die je uitkiest veilig met cv-ketels mag werken.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat warmtepompen steeds populairder en toegankelijker worden zullen er ook steeds meer bedrijven komen die zich gaan specialiseren in het installeren ervan. Er is altijd een kans dat hier een bedrijf tussen zit die geen kwaliteit kan leveren of waarbij je een slechte garantieregeling ontvangt. Keurmerken, certificeringen en de associaties met een vakvereniging geven jou als consument de nodige zekerheid. Je kunt met vrij goede zekerheid uitvinden of jouw installateur kwalitatief werk levert, of ze betrouwbaar zijn, of je een goede garantieregeling en service zal ontvangen, of de installateur met jouw type warmtepomp mag werken en of deze de juiste opleidingen en cursussen met succes heeft afgerond. Daarnaast weet je ook dat ze hier naderhand nog regelmatig op worden getest. Als je een flinke investering gaat maken in een nieuwe warmtepomp dan is het natuurlijk erg belangrijk dat je naast een kwalitatief apparaat ook de beste montage en nazorg ontvangt.

Vergelijk offertes

Ben jij op zoek naar een kwalitatieve installateur voor jouw warmtepomp? Of wil je weten hoeveel je zou moeten betalen om een nieuwe warmtepomp aan te schaffen en te laten installeren? Dan kun je via onze website alvast een aantal offertes opvragen bij erkende en gecertificeerde bedrijven. Vul onze vergelijkingstool in en je kunt snel beginnen met je marktonderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan