Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

WarmtepompsysteemVeel mensen stellen zich de vraag hoe een warmtepompsysteem nu precies is opgebouwd. Hier valt evenwel niet zomaar een antwoord op te geven. Het is namelijk zo dat er vandaag de dag verschillende soorten warmtepompsystemen op de markt zijn terug te vinden. We onderscheiden bijvoorbeeld de lucht-lucht warmtepomp van de grond-water warmtepomp evenals tal van verschillende andere mogelijkheden. Het exacte warmtepompsysteem waar u uiteindelijk voor zult kiezen is sterk afhankelijk van niet alleen uw budget, maar ook van bijvoorbeeld de ruimte die u beschikbaar heeft. Wij zetten in ieder geval de verschillende mogelijkheden op vlak van een warmtepompsysteem even voor u op een rijtje.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Lucht-lucht warmtepompsysteem

De meest toegankelijke warmtepomp is ongetwijfeld de lucht-lucht warmtepomp. Deze kan in principe moeiteloos bij iedere woning worden toegepast, zelfs wanneer het niet om een nieuwbouw gaat. U dient er alleen wel rekening mee te houden dat niet alleen de aankoopprijs van dit type warmtepomp lager ligt in vergelijking met de andere systemen, daarnaast is er eveneens sprake van een beperkter rendement. Wanneer u evenwel op zoek bent naar een eenvoudige en bovendien betaalbare oplossing om een aantrekkelijk bedrag op de energiefactuur te besparen biedt een lucht-lucht warmtepompsysteem u daar perfect alle mogelijkheden toe.

Grond-water warmtepompsysteem

Eén van de meest rendabele warmtepompsystemen is ongetwijfeld de grond-water warmtepomp. Het kostenplaatje die voor dit systeem in rekening wordt gebracht is evenwel afhankelijk van het type buizennetwerk. Wanneer er sprake is van een horizontaal captatienet ligt het kostenplaatje rond de 10.000 euro. Is er sprake van een verticaal buizennetwerk, dan ligt het prijskaartje een stukje hoger, namelijk rond de 15.000 euro. Let op, bij dit systeem dient er rekening te worden gehouden met extra kosten omwille van de zeer dure boringen die uitgevoerd dienen te worden.

Water-water warmtepompsysteem

Vergelijkbaar met een grond-water warmtepompsysteem is de water-water variant. Bij dit type warmtepompsysteem dienen er immers eveneens diepe putten te worden gegraven wat behoorlijk arbeidsintensief is. Het gevolg is dat het kostenplaatje ook voor een dergelijk systeem rond de 15.000 euro is gelegen. Het rendement van dergelijke geothermische warmtepompen is bijzonder hoog waardoor er gedurende een lange termijn een bijzonder grote besparing kan worden gerealiseerd op de energiefactuur.

Lucht-water warmtepompsysteem

Het laatste warmtepompsysteem is de lucht-water warmtepomp. Bij dit type warmtepomp wordt er geen gebruik gemaakt van boringen waardoor de kostprijs aanzienlijk kan worden gedrukt. Het gemiddelde kostenplaatje ligt dan ook tussen de 4.000 en 7.000 euro. Daar waar het rendement in vergelijking met de grond-water warmtepomp iets lager ligt is het wel zo dat ook dit warmtepompsysteem op lange termijn een zeer aanzienlijk financieel voordeel kan opleveren.

Beste warmtepompsysteem

Welke van de verschillende warmtepompsystemen u uiteindelijk zult aanschaffen is een beetje afhankelijk van verschillende factoren. Zoals reeds aangegeven dient er bijvoorbeeld rekening te worden gehouden met de beschikbare ruimte, maar wat bovendien ook te denken van het type woning waarover u beschikt? Bij een nieuwbouw kan ieder type warmtepomp worden gebruikt, maar dat geldt niet voor een bestaand huis. De werken die dan uitgevoerd dienen te worden zijn doorgaans niet alleen nog duurder, daarnaast kunnen ze de stabiliteit van het gebouw in het gedrang brengen (wanneer er boringen dienen te gebeuren). Welke van de verschillende warmtepompsystemen dus daadwerkelijk het interessantst is zal sterk worden beïnvloed door de situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,

Hoge verkoopcijfers warmtepomp, tekort aan installateurs

januari 24, 2024

Het is goed om te zien hoe warmtepompen de laatste tijd als

Nieuwe update ISDE regeling 2024

december 15, 2023

Verbeteringen en Extra’s voor Efficiënte Warmtepompen In de wereld van duurzame energie