Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Wat is een warmtepompWat is een warmtepomp? De overheid heeft een nieuw bouwbesluit uitgevaardigd; alle woningen die vanaf nu worden gerealiseerd en opgeleverd worden opgeleverd zonder gasaansluiting. Dat heeft nogal wat gevolgen voor de manier waarop deze huizen worden verwarmd. De oorspronkelijke installatie die gebruik maakt van gas wordt nu vervangen door een milieuvriendelijk systeem wat geen gebruik maakt van minerale brandstoffen. We hebben het over het systeem van de warmtepomp. We hebben op een rij gezet wat een warmtepomp nu precies is en wat jouw voordeel daarbij is.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Leven van de lucht

Het principe van een warmtepomp is redelijk eenvoudig. Er wordt gebruik gemaakt van de temperatuur van lucht of water om een huis te verwarmen. De achterliggende gedachte is als volgt samen te vatten; de brandstof voor de warmte (lucht of water) wordt aangevoerd en naar een ketel getrokken. Daar hangt een spiraal die de lucht of het water verwarmt tot de benodigde temperatuur. Een gloeispiraal heeft een heel laag vermogen waardoor er een geringe dosis energie nodig is om het water of de lucht te verwarmen. Deze gloeispiraal wordt ook wel de warmtewisselaar genoemd. De warme lucht of het warme water verwarmt vervolgens water in een boiler waarna er voor warm tapwater en warme radiatoren wordt gezorgd. Het mag duidelijk zijn dat je met een geringe hoeveelheid energie het gebruik van gas volledig overbodig maakt.

Werken met een vloerverwarming

Het meeste rendement met een warmtepomp bereik je door te werken met een vloerverwarming. Zeker met een systeem waarbij de warmte aan de aarde wordt onttrokken is dit een systeem wat gelijktijdig kan worden aangelegd. De leidingen van de warmtepomp worden dan onder de vloeren aangelegd waardoor het systeem een multifunctionele werking heeft. Het is dus goed om niet alleen een warmtepomp aan te schaffen maar om gelijktijdig te investeren in ofwel radiatoren die werken met lage temperaturen ofwel in een vloerverwarmingssysteem.

De systemen die verkocht worden

Er is een aantal systemen voor warmtepompen die momenteel verkocht worden; deze systemen zijn als volgt onderverdeeld:

  • De lucht/lucht warmtepomp. Dit is een systeem wat vooral wordt gebruikt om één enkele ruimte in het huis te verwarmen of te koelen. Het is vergelijkbaar met een airco systeem waarbij de lucht van buitenaf wordt aangezogen, verwarmd met een gloeispiraal, en vervolgens wordt doorgestuurd door je huis. Dit systeem zal een geringe aanschafprijs hebben maar daarnaast ook een geringe werking hebben. Enkel het hoofdverblijf zoals bijvoorbeeld de woonkamer wordt hierdoor verwarmd. Tapwater wordt door dit systeem niet verwarmd.
  • De lucht/water warmtepomp. Dit systeem is in ons land steeds meer in opkomst. Dit systeem zorgt ervoor dat er lucht wordt onttrokken aan de buitenlucht, waarna deze wordt omgezet als middel om water te verwarmen. Via een warmtewisselaar wordt het water in een boiler verwarmd waardoor je gebruik kan maken van warm water en de cv installatie.
  • De water/water warmtepomp. Dit is een systeem wat gebruik maakt van water uit de omgeving om een huis te verwarmen. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het grondwater of van water uit een nabijgelegen beek. Dit water wordt gefilterd, opgetrokken naar de warmtepomp, opgewaardeerd met een warmtewisselaar en gebruikt als verwarming van het huis. Het water in de boiler wordt dus verwarmd met het water wat omhoog is getrokken. Dit systeem maakt gebruik van een zuiveringsinstallatie die met regelmaat moet worden gereinigd om optimaal te kunnen functioneren.
  • De bodem/water warmtepomp. Bij dit systeem wordt er een grondboring gedaan alvorens de installatie te plaatsen. Er wordt gebruik gemaakt van de warmte van de aarde op een diepte tussen 5 en 7 meter diep. De kosten van een dergelijke bronboring zijn aanzienlijk – tussen 10.000 en 15.000 euro – maar daar staat tegenover dat jouw huis door dit systeem volledig zelfvoorzienend is. De warmte uit de grond wordt omhoog getransporteerd in antivries in de leidingen waarna het de warmtewisselaar aanstuurt. Tijdens het transporteren door je huis kan bijvoorbeeld de vloerverwarming worden gebruikt.
  • Een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp is een systeem wat je eigenlijk aansluit op je bestaande cv installatie. Er wordt gebruik gemaakt van lucht van buiten die wordt aangezogen naar de warmtepomp. Met een gloeispiraal wordt deze lucht verder verwarmd waarna het water in een boiler wordt verwarmd. Op het moment dat er niet genoeg warmte wordt gegenereerd – en dat is al snel het geval aangezien deze pomp een redelijk laag vermogen heeft – wordt de traditionele installatie ingeschakeld om de rest van de warmte aan te voeren. Dit systeem kan worden aangesloten op bijvoorbeeld zonnepanelen, een houtkachel of pelletkachel om je huis op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Het is dus een combinatie van meerdere milieuvriendelijke apparaten.

Eerst duidelijkheid over de prijs

Sta je voor de aanschaf van een warmtepomp, dan wil je natuurlijk eerst duidelijkheid hebben over de prijs van de installatie. Die duidelijkheid krijg jij door het opvragen van offertes. Je weet gelijk hoeveel je kwijt bent en hoe jij kan besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen zijn niet alleen voor rijke mensen. Ook als je geen geld hebt, kun je ervan profiteren.

april 23, 2024

Mensen zeggen vaak dat je geld moet hebben om een warmtepomp te

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan