Alle informatie over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 nov 2021

Zwaardere elektriciteitsaansluiting warmtepompZwaardere elektriciteitsaansluiting warmtepomp? De meeste mensen kopen een warmtepomp omdat ze willen gaan besparen op hun energieverbruik. De gaskraan wordt dichtgedraaid naar veel huishoudens toe, en het is dus zaak dat je op een andere manier jouw verwarmingsapparaat gaat aansturen. Een warmtepomp is in dat geval de meest gebruikte oplossing. Het is een systeem wat je kan kopen in meerdere vermogens. Het vermogen wat je gaat kopen heeft nogal wat invloed op de rest van je huis.

*Tip:
→ Warmtepomp kopen? Vergelijk altijd voordat u koopt. Vul het formulier in en ontvang offertes van vakspecialisten. Vergelijk en bespaar tot 30%!                                      

Welk vermogen moet je kopen

Een warmtepomp is in meerdere vermogens verkrijgbaar. Dat vermogen wordt aangegeven in een aantal kW. Dit is eenvoudig te berekenen voor een huiseigenaar. Het is namelijk afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het aantal kubieke meters in je huis. Het leef-oppervlak van jouw huis, uitgedrukt in een aantal kubieke meters, is grotendeels bepalend voor het vermogen van een warmtepomp. Hoeveel meer kubieke meters, hoe hoger het vermogen van de warmtepomp die je koopt. Ga voor een gemiddelde woning uit van 5 a 6 kW vermogen. Voor een grotere woning zal het al snel oplopen.
  • Het aantal personen in een huis. Dit heeft te maken met de vraag naar warmte en naar warm tapwater in een huis. Bij meerdere personen in een huis is er vaak sprake van een hogere vraag op dit gebied. Je zal dan een warmtepomp moeten kopen met een hoger vermogen, of met een zelfregulerend vermogen wat een piek in de vraag beter kan opvangen.
  • Het type verwarming. Een vloerverwarming zal minder warm water nodig hebben dan een stelsel met radiatoren in je huis. Heb je dus een vloerverwarming, dan heb je een lager vermogen nodig voor de warmtepomp dan wanneer je radiatoren hebt hangen.

Vermogen en stroomverbruik

Een warmtepomp die een hoger vermogen heeft zal automatisch wat meer elektriciteit nodig hebben om dit vermogen te kunnen bereiken. Als jij een warmtepomp gaat kopen moet je dan ook eerst navraag doen bij de leverancier naar het stroomverbruik van de warmtepomp. Doordat deze in veel huishoudens als een extra apparaat naast de HR ketel komt te staan komt er een machine bij die stroom op constante basis verbruikt. De leverancier zal aan jou een berekening vragen van de andere apparatuur in je huis voordat je weet of je een zwaardere stroomaansluiting nodig hebt.

Zaken die de zwaarte bepalen

Er is een aantal zaken die de zwaarte van het stroomverbruik in jouw huis bepalen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Permanente apparatuur. Dit is apparatuur die continu op het stroomnet is aangesloten en die dus permanent wat stroom verbruikt. Denk daarbij aan de koelkast maar ook aan de HR ketel. In veel huishoudens staat de tv ook nagenoeg permanent aan dus ook hiermee moet rekening worden gehouden.
  • Medische apparatuur. Heb jij medische apparatuur in je huis staan, dan is die vaak ook permanent in gebruik. Hoewel het gebruik van bijvoorbeeld een traplift die niet gebruikt wordt te verwaarlozen is moet dit toch worden meegenomen in de berekening.
  • Apparatuur op vaste tijden. Kookapparatuur wordt overdag op vaste tijden gebruikt, net zoals bijvoorbeeld de koffiezetter. Deze apparatuur moet in kaart worden gebracht met het verbruik wat erbij hoort.
  • Apparatuur op flexibele tijden. De oplader van de telefoon valt hier onder, net als de wasmachine en bijvoorbeeld de spelcomputer.

Kan jouw meterkast de spanning aan

In veel huishoudens is er sprake van een ruimschoots evenwicht op het gebied van stroomverbruik en de sterkte van de meterkast. Ligt het echter in het grensgebied, dan zal de leverancier van de warmtepomp jou adviseren om een groep te laten bijplaatsen in de meterkast. Dit is sowieso aan te raden omdat de warmtepomp dan gewoon doorwerkt wanneer er door een kortsluiting of overbelasting een groep in het huis uitvalt. De installateur die de warmtepomp zal komen installeren zal dit allemaal controleren voordat hij aan het werk gaat. Hij is bovendien in staat om een extra groep te installeren in jouw meterkast voor de warmtepomp. Een zwaardere elektriciteitsaansluiting in de vorm van een aantal ampère extra is doorgaans niet nodig bij een warmtepomp die voor normaal huishoudelijk gebruik wordt aangeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Warmtepompen straks vaker vergunningsvrij in Apeldoorn

maart 21, 2024

In een stap richting een duurzamere toekomst, zal het plaatsen van warmtepompen

Innovatie: Warmtepomp op het dak?!

maart 4, 2024

In een tijd waarin we steeds meer omschakelen naar duurzame energiebronnen, staan

5 Misvattingen over Warmtepompen: Feiten en Oplossingen in 2024

februari 16, 2024

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic in de wereld van duurzame energie,